REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip atrodo užsienio šalimi besigrožintis turistas? Po kaklu – fotoaparatas, rankose – žemėlapis, ir, žinoma, pietūs „tradicinę virtuvę“ siūlančio maisto restorane.

REKLAMA
REKLAMA

O tu juk puikiai žinai, kad bent jau pas mus tas „tradicinis“ lietuviškas maistas turistų nugultose kavinėse toks nukomercintas, kad nė iš tolo nedvelkia tavo močiutės cepelinais. Nieko nepadarysi, tokia jau turistų dalia.

REKLAMA

Ir vis dėlto pačiai nuvykus į svečią šalį dažniausiai atrodyti turiste visai nesinori. Kaip apsirengti ir elgtis keliaujant, kad vietiniams nesukeltum tik atlaidžios šypsenėlės?

Tinkamai parinkta apranga ir subtilūs elgesio niuansai leis net ir tolimoje šalyje pasijusti beveik kaip namie. Ir pelnyti vietinių gyventojų simpatijas.

1.    Kraudamasi lagaminą būtinai atsižvelk į šalies, kurią trokšti pamatyti, kultūrinius ypatumus. Pavyzdžiui keliaudama į Egiptą, Turkiją ar Jungtinius Arabų Emyratus atsisakyk šortų ir mini sijonų, rinkis midi ir maksi ilgio sijonus, sukneles. Tai leis tau jaustis patogiau tarp vietinių gyventojų. Skandinavijos šalyse kasdienai venk aukštakulnių ir ryškaus makiažo dienos metu, teik pirmenybę patogiai laisvalaikio aprangai. Rusijos didmiesčiuose – atvirkščiai: renkis patogiai, bet vis dėlto pasirūpink atrodyti stilinga ir pasitempusi.

REKLAMA
REKLAMA

2.    Avalynė – maksimaliai patogi. Vis dėlto turėsi daug vaikščioti. Idealiai tiks stilingos žemakulnės basutės, sportiniai bateliai, balerinos bateliai.

3.    Venk kuprinės. Ji – išskirtinis turisto atributas. Todėl geriau rinkis patogų per petį permetamą krepšį su daugybe kišenių, kuriose kompaktiškai tilptų visi svarbūs daiktai ir dokumentai.

4.    Nevaikščiok po miestą įbedusi nosį į žemėlapį. Taip ne tik iš karto pasirodysi svetimšalė, bet ir nepamatysi daugybės įdomybių. Ieškodama lankytinų objektų stenkis daugiau vadovautis mieste esančiais ženklais ir nuorodomis, o jei prisireiks žvilgtelėti į miesto planą – nedaryk to eidama, verčiau prisėsk parke ant suolelio ar jaukioje kavinėje. Taip vienu šūviu nušausi du zuikius: ir miesto gatvių labirinte susigaudysi, ir turėsi progos pasėdėti, pasidairyti, stebėti praeivius. Neretai kaip tik tokios akimirkos ir palieka didžiausią įspūdį visoje kelionėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5.    Net jei idealiai moki anglų ar vokiečių kalbas ir tikiesi,  jog jos padės susikalbėti svetimoje šalyje, išmok bent keletą vietinių frazių. „Ačiū“, „Prašau“, „Laba diena“, „Kuo jūs vardu?“ ir pan. Tai ne tik praplėsi savo lingvistikos žinias, bet ir pelnysi keletą bonusų vietinių akyse. Net jei tolimesnis pokalbis vyks ženklų kalba, tu jau būsi priskirta prie malonesniųjų žmonių kategorijos. Sutik, juk ir pačiai smagiau, kai Gedimino prospekte tave sustabdęs koks amerikietis pasako „Liaba diena“, ir tik tada gimtąja kalba paklausia, kur čia rasti „McDonalds“, nei iš karto atakuoja savo angliška greitakalbe.

REKLAMA

6.    Venk turistų lankstinukuose plačiausiai išreklamuotų vietų. Verčiau viešbučio konsjeržo ar taksi vairuotojo pasiteirauk, kokias vietas savo mieste jie patys labiausiai mėgsta, paprašyk, kad tau rekomenduotų mielų butikų, maisto produktų parduotuvėlių. Taip turėsi progos pamatyti ne tik šalies paviršinį grožį, bet ir kasdienius objektus, kuriais žavisi ir didžiuojasi vietos gyventojai.

Parengė Laura M.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų