REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokia šventykla yra didžiausia pasaulyje? Norint atsakyti į šį klausimą, pirmiausia reikia suprasti, kas yra šventykla. Nors daugelis jas laiko religinių ir dvasinių apeigų vieta, vakaruose populiaresnės yra bažnyčios ar katedros. Tuo tarpu, rytų krikščionys linkę šventyklas ypatingai garbinti ir jas puoselėti.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas dalykas – kokio dydžio būna šventyklos? Gineso rekordų knygoje „Akshardham“ šventykla yra viena didžiausių induistų šventyklų pasaulyje, tačiau tai dar yra ginčytinas klausimas, neva Indijoje yra dar trys milžiniškos šventyklos. Šiame sąraše, kurį skelbia tinklalapis touropia.com, įvardijamos pačios didžiausios šventyklos iš viso pasaulio:

REKLAMA

10. Baalbek šventykla

Baabel (nuotr. touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Baabel (nuotr. touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


 

Baalbek dar vadinamas Heliopolis, yra įspūdingas architektūrinis statinys šiaurės Libane. Nuo pirmojo amžiaus prieš Kristų per du šimtmečius romėnai pastatė tris šventyklas: Jupiterį (Jupiter), Bakchą (Bacchus) ir Venerą (Venus). Didžiausia Romos imperijos šventykla buvo 54m masyvių granitų kolonų statinys. Vos šešios kolonos liko stovėti iki šių dienų, bet jos atrodo neįtikėtinai įspūdingai. Geriausiai išsilaikiusi šventykla yra Bacchus, pastatyta 150 metų po Kristaus gimimo. Šventykla yra 69 metrų ilgio ir 36 metrų pločio. Jos sienas puošia 42 Korinto kolonos.

REKLAMA
REKLAMA

9. Kristaus išganytojo šventykla

Kristaus išganytojo cerkvė (touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Kristaus išganytojo cerkvė (touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


Vienas prieštaringiausių ir įsimintiniausių pastatų Maskvoje - Kristaus išganytojo šventykla. Ji buvo suprojektuota po Napoleono pralaimėjimo, bet statybos neprasidėjo iki pat 1839 metų. 1931 metais pagal Stalino užsakymą ji buvo sugriauta, o jos vietoje turėjo išdygti Sovietų rūmai, kurie taip ir liko nepastatyti. 1990 m. Rusijos stačiatikių bažnyčia gavo leidimą atstatyti katedrą. Ji buvo baigta 2000 metais. Naujoji katedra buvo originalaus dizaino ir pastatyta iš šiuolaikinių statybinių medžiagų. Būdama 105 metrų aukščio ji laikoma aukščiausia stačiatikių bažnyčia visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8.  Saint Sava šventykla

Saint Sava šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Saint Sava šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


Saint Sava šventykla Belgrade - didžiausia stačiatikių bažnyčia pasaulyje. Ji buvo skirta serbų stačiatikių bažnyčios įkūrėjui. Bažnyčios statybos buvo pradėtos 1985 metais, o baigtos tik 2004m. Vidinė pastato apdaila nepabaigta iki šių dienų. Anglų, pagal savo dydį ir svarbą, ji vadinama katedra, tuo tarpu serbų - šventykla. Bažnyčia yra 91 metro ilgio, 81 metro pločio ir 70 metrų aukščio su kryžiaus kupolu, kuris dar bene 12 metrų prideda pastatui aukščio. Pirmame aukšte paviršiaus plotas užima 3500 kvadratinių metrų.

REKLAMA

7. Tikal (Šventykla IV)

Tikalo šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Tikalo šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


„Tikal Gvatemala“ - didžiausia majų šventykla nuo 200 iki 900 metų po Kristaus gimimo. Šventykla turi 6 didelius į piramidę panašius laiptus. Didžiausia tokio tipo šventykla (Šventykla IV) buvo baigta statyti 720 metais po Kristaus, ji buvo 72 metrų aukščio ir laikoma viena didžiausių majų šventyklų.

6.  Jetavanaramaya šventykla

Jetavanramaya šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Jetavanramaya šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)

Jetavanaramaya, pastatyta Šri Lankoje, matuojant pagal apimtį yra viena didžiausių šventyklų pasaulyje. Šventykla buvo pastatyta karaliaus Mahasena, 3 a. po Kristaus gimimo. Jai pastatyti prireikė 15 metų ir bene 93,3 milijonų plytų. Ji yra 122 metrų aukščio. Šventyklos kupolo skersmuo yra apytiksliai 95 metrai.

REKLAMA

5. Sri Ranganathaswamy šventyklą

Sri Ranganathaswamy šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Sri Ranganathaswamy šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


Ši šventykla buvo skirta valdovui Ranganatha. Ši šventovė kasmet sulaukia milijonų piligrimų iš viso pasaulio. Ji taip pat laikoma viena didžiausių pasaulyje, jos plotas užima 156 akrus (t.y. apie 6 31 000 m²). Teisingiausia būtų sakyti, kad tai didžiausias veikiantis induistų kompleksas pasaulyje. Ji turi 21 bokštą ir yra 73 metrų aukščio. Šventykla galutinai buvo baigta statyti tik 1987 metais.

4. Akshardham šventykla

 

Akshardham šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Akshardham šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)

 

BAPS dvasininkų organizacija baigė statyti šią šventyklą 2005 metais. Pastato dekoravimui pinigų nebuvo skirta. Ji buvo suprojektuota Pramukh Swami Maharaj, dabartinio Swaminarayan induisitų tikėjimo galvos. Centrinis pastato paminklas yra 43 metrų aukščio, 96 metrų pločio ir 110 metrų ilgio. Paviršius padengtas raižyta informacija, floros ir faunos akcentais, šokėjais, muzikantais bei dievybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Borobudur šventykla

Borobuduro šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Borobuduro šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


Šventykla stovi Indonezijos saloje Javoje, nutolus 40 km į šiaurės vakarus nuo Yogyakartos. Borobudur yra didžiausia budistų šventykla pasaulyje. Ji buvo statoma 75 metus, nuo 8 iki 9 amžiaus. Šventykla gali būti dalinama į tris dalis: pamatai, svarbiausioji dalis ir kupolas, tokiu būdu ji atspindi ir žmogaus kūno sudėjimą. Jos pamatai yra 123x123 m² dydžio ir 4 metrų aukščio. Bendras paviršiaus plotas sudaro apie 2500 m². Pagrindinė šventyklos dalis sudaryta iš 5 kvadratinių platformų, o viršaus centre kupolas iškilęs 35 metrus nuo žemės paviršiaus.

REKLAMA

2.  Karnak (Didžioji Hypostyle salė)

karnako šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)karnako šventykla (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


 

Nors šventykla ir buvo nuniokota, ji yra laikoma viena didžiausių senovės egiptiečių šventyklų. Karnako šventykla, iš tiesų, susideda iš kelių šventyklų. Viena jos dalis - Hypostyle salė, 5 000 kvadratinių metrų pločio. 134 masyvios kolonos, sustatytos į 16 eilių, laiko šventyklos stogą, kuris šiandien jau yra sugriuvęs. Šventykla yra 25 metrų aukščio.

1. Angkor Wat šventykla

Angkor Wat (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)Angkor Wat (nuotr.touropia.com) (nuotr. Balsas.lt)


 

Angkor Wat (Šventasis miestas) yra šventyklų kompleksas, pastatytas Khmerų imperijoje, nuo 9 iki 15 amžiaus po Kristaus. Angkor šventykla stovi bene aukščiausiame miesto taške. Joje yra trys stačiakampės galerijos. Išorinė galerija yra 187 x 215 m² pločio. Likusios dvi galerijos persipina (viena jų 100 x 115 m² pločio, kita 60 x 60 m² pločio.) Šventyklos bokštas iškilęs 65 metrus nuo žemės paviršiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų