REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paramos gavėjais pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ pirmąją veiklos sritį „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“ patvirtintos įmonės ir žemės ūkio kooperatyvai projektus pradeda įgyvendinti savo lėšomis. Paramos lėšos išmokamos pateikus mokėjimo prašymus. Atkreiptinas dėmesys, kad pagal šiemet atnaujintas taisykles, perdirbėjai gali teikti ne daugiau kaip keturis mokėjimo prašymus.

REKLAMA
REKLAMA

Finansuojama iki 40 proc. išlaidų

Paramos, teikiamos pagal KPP priemonės „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ pirmąją veiklos sritį „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara“, gali siekti žemės ūkio produkciją perdirbančios ir rinkodara užsiimančios įvairaus dydžio įmonės, taip pat žemės ūkio kooperatyvai.

REKLAMA

Paramos gavėjams gali būti finansuojama iki 40 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Įmonėms, turinčioms mažiau kaip 750 darbuotojų arba kurių metinė apyvarta yra mažesnė nei 690 mln. 560 tūkst. litų, gali būti finansuojama iki 20 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Didžiausia paramos suma labai mažoms ir mažoms įmonėms gali siekti iki 4 mln. 833 tūkst. 920 litų vienam projektui. Vidutinėms ir didelėms įmonėms maksimali parama vienam projektui įgyvendinti – 9 mln. 667 tūkst. 840 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškos įvertinamos per 3 mėnesius

Šiemet buvo skelbti du paraiškų rinkimo etapai. Pirmasis vyko balandžio mėnesį, o antrasis – liepą. Visos surinktos paraiškos turi būti įvertintos per 3 mėnesius nuo paskutinės paraiškų surinkimo dienos.

Į šį terminą neįskaičiuojamas paklausimų pareiškėjui, atsakymų į juos laukimo bei patikrų vietoje atlikimo laikas. Todėl pareiškėjams derėtų kuo skubiau atsakyti į Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) siunčiamus paklausimus – tuomet ir jų paraiška bus įvertinta greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektai turi būti įgyvendinti per 2 metus

Šiemet atnaujinus KPP priemonės įgyvendinimo taisykles buvo sutrumpintas projektų įgyvendinimo laikas. Perdirbėjų projektų įgyvendinimo trukmė negali viršyti 24 mėnesių nuo paramos sutarties pasirašymo arba nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

KPP priemonei „Žemės ūkio produktų perdirbimas ir pridėtinės vertės didinimas“ taikomas išlaidų kompensavimo mokėjimo būdas. Taikant jį, paramos gavėjas pradeda įgyvendinti projektą savo lėšomis ir paramos sutartyje nustatytu periodiškumu NMA teikia mokėjimo prašymus, kuriuose deklaruoja patirtas ir apmokėtas išlaidas, pridėdamas išlaidų pagrindimo ir apmokėjimo įrodymo dokumentus ir (arba) jų kopijas, patvirtintas paramos gavėjo ar jo įgalioto asmens parašu ir antspaudu (jei toks turimas).

REKLAMA

Iš viso galima pateikti iki keturių mokėjimo prašymų. Baigus įgyvendinti projektą, NMA būtina pateikti galutinį mokėjimo prašymą. Jame deklaruojamos visos per laikotarpį nuo paskutinio mokėjimo prašymo patirtos ir apmokėtos tinkamos finansuoti išlaidas, bei galutinė projekto įgyvendinimo ataskaita.

Schema (nuotr. Organizatorių)Schema (nuotr. Organizatorių)

Svarbu:


  • Iš viso galima pateikti iki keturių mokėjimo prašymų.

  • Mokėjimo prašymai turi būti teikiami paramos sutartyje (ar paraiškoje) numatytu periodiškumu.

  • Nuo šiol sugriežtintai vertinami prašymai nukelti mokėjimo prašymų pateikimo terminus.

  • Siekiant užtikrinti greitesnį paramos lėšų įsisavinimą, rekomenduojama mokėjimo prašymus pateikti anksčiau negu paramos sutartyje ar paraiškoje nustatytais terminais.


Lina Rainytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų