• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienos stambiausių reitingų agentūrų „Standard & Poor's“ pirmą kartą sumažintas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) aukščiausias skolinimosi reitingas turės ne tik realios ekonominės, bet ir tam tikros psichologinės ir simbolinės prasmės, kadangi tai yra precedento neturintis atvejis, Lietuvos radijui sakė SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, komentuodamas agentūros sumažintą ilgalaikį JAV reitingą suteikiant šaliai neigiamą perspektyvą dėl biudžeto deficito problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų šiuo metu kyla daugybė klausimų, kaip pajėgs JAV susitvarkyti su savo finansinėmis problemomis, sakė ekonomistas. Vienas labai rimtas įspėjantis skambutis, pasak G. Nausėdos, JAV suskambėjo visiškai neseniai, kai buvo svarstomas skolos limito padidinimo klausimas. Tačiau tai neturėjo būti kažkoks labai didelis netikėtumas JAV politikams arba visam pasauliui, nes jau vasario mėnesį reitingų agentūros JAV administracijai siuntė pirmuosius tokius susirūpinimo ženklus, jau tada sakydamos, kad reitingo pabloginimas gali būti labai netolimos ateities klausimas.

REKLAMA

Anot G. Nausėdos, dabartinis sprendimas, kuris buvo priimtas dėl skolos limito padidinimo, ir tam tikros biudžeto deficito sumažinimo priemonės, jos rinkoje tebėra traktuojamos kaip nepakankamos, neadekvačios dabar susiklosčiusiai situacijai, kuri iš tikrųjų yra labai rimta. Todėl, pasak jo, požiūris į artimiausią ateitį nėra labai optimistiškas.

Jeigu iš karto po JAV prezidento rinkimų atsirastų politinės valios imtis gerokai daugiau nepopuliarių, radikalių žingsnių, jeigu tie biudžeto išlaidų mažinimo, gal net ir mokesčių naštos didinimo sprendimai bus padaryti artimiausioje ateityje, tada galima sakyti, kad šitie gąsdinimai padarė savo darbą ir Amerikos vyriausybė labai rimtai į juos reagavo, sakė G. Nausėda Lietuvos radijui. Bet jis neatmetė galimybės, kad gali atsitikti ir taip, jog tos politinės valios neužteks, sprendimai nebus padaryti, JAV valstybės skola pasieks 100 proc. bendrojo vidaus produkto (o ji jau dabar yra netoli šito lygio) ir net kils labiau nei 100 proc. Tuomet, G. Nausėdos nuomone, bus neišvengiamai ir dar vienas reitingo pabloginimas, kas jau iš tikrųjų labai rimtai ir gąsdinančiai veiktų viso pasaulio finansų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Vašingtono pareigūnų ir JAV žiniasklaidos kalbos, kad „S&P“ analizėje įsivėlė net 2 trilijonų JAV dolerių klaida, ekonomikos analitikui G. Nausėdai panašios į viešųjų ryšių akciją.

„Politikai kartais mėgsta prisikabinti prie kažkokio skaičiaus, prie kažkokio fakto ir mėginti apversti aukštyn kojomis visą vertinimą. Iš tikrųjų JAV administracijos vadovai nepuls teigti, kad Amerikos finansinė situacija yra absoliučiai be debesėlio, kad jokių problemų neegzistuoja, ir ko čia prie mūsų kabinėjasi. Tokia situacija tikrai nėra. Problemos komplikuojasi, jos gilėja. Taigi tendencija yra neigiama. Būtų geriausia ne kovoti visokiomis priemonėmis ar mėginti ieškoti kažkokių „kabliukų“, o pagaliau imtis sprendimų, nes priešingu atveju bus blogai“, - sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinei ekonomikai sumažintas reitingas, pasak ekonomisto, turės pirmiausia didelę psichologinę įtaką, tačiau ne tik tai. Amerikos vertybinių popierių kaina gali pradėti kristi, palūkanų normos, kuriomis investuotojai sutiks skolinti JAV iždui atitinkamai didės, vadinasi, didėjant skolinimosi išlaidoms, palūkanų normų naštai didėjant, toliau komplikuosis tos finansinės problemos, kurių ir dabar JAV yra apsčiai, galimus ateities scenarijus dėstė G. Nausėda.

„Tam tikra prasme pradeda veikti toks užburtas ratas: didėja palūkanos, didėja skolos našta, didėja skolos našta, todėl toliau didėja palūkanos... ir taip toliau, ir be galo. Labai svarbu, kad Amerikos valdžia vis dėlto pademonstruotų tam tikrą ryžtą gerinti savo finansinę situaciją, tada galima būtų sustabdyti, perkirpti šitą ydingą ratą“, - sakė ekonomistas.

REKLAMA

Kaip jau skelbta, viena stambiausių reitingų agentūrų „Standard & Poor's“ sumažino ilgalaikį JAV reitingą nuo aukščiausiojo AAA per vieną laiptelį iki AA+, suteikdama šaliai neigiamą perspektyvą dėl biudžeto deficito problemų.

„S&P“ teigimu, antradienį JAV Kongrese priimto deficito mažinimo plano nepakanka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų