REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skolų prislėgta Italija greičiausiai taps nemoki, o Ispanijai galbūt pavyks išsisukti, prognozuoja britų Ekonomikos ir verslo tyrimų centras. Iš skolų gniaužtų besivaduojančioms šalims centras sumodeliavo „gerus“ ir „blogus“ ekonominius scenarijus, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nustatė, kad Italija nemokumo išvengs tik tuomet, jei šalies ekonomika smarkiai paaugs, o tai mažai tikėtina.

REKLAMA

Tačiau, pažymi centras, „yra reali galimybė, kad Ispanija nemokia netaps“.

Nors Italijai pavyko palaikyti griežtą biudžetą, o jo deficitą ji pasiryžusi panaikinti iki 2014 metų, ekonomikai reikia smarkaus augimo postūmio.

Tačiau Italijos ūkis pirmąjį šių metų ketvirtį augo tik 0,1 proc., o ir tolimesnis didėjimas, prognozuojama, bus vangus.

Trečiadienį Italijos premjeras Silvio Berlusconi, kreipdamasis į parlamentą, sakė, kad šalies ekonomika yra „stipri“, o bankai – „mokūs“. Tačiau dauguma ekonomistų mano, kad trečiai pagal dydį eurozonos ekonomikai gresia būti prarytai skolų krizės.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje Ekonomikos ir verslo tyrimų centras skaičiuoja, kad Italijos skola iki 2017 metų nuo 128 proc. bendrųjų šalies pajamų išaugs iki 150 proc., jei pajamos iš obligacijų išsilaikys virš dabartinių 6 proc., o augimas išliks menkas.

„Net jei skolinimosi kaštai sumažės nuo dabartinių 4 proc., ekonomikos augimas toks silpnas, kad prognozuojame, jog skolos-BVP santykis 2018 metais sieks 123 proc.“, – teigė centro vadovas Dougas McWilliamsas.

Ispanijoje padėtis geresnė, nes šalies skola daug mažesnė. Net ir esant „blogam“ scenarijui, Madrido skolos santykis nepakils aukščiau 75 proc. šalies gamybos.

„Laikome kumščius, bet yra reali galimybė, kad Ispanija gali išvengti nemokumo ir skolos restruktūrizacijos, nebent ją žemyn nutems bloga įtaka“, – kalbėjo D. McWilliamsas.

„Realistiškai, Italija tikrai taps nemokia, bet Ispanijai galbūt pavyks to išvengti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų