REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pabudusi vieną pirmadienio rytą, praeitą mėnesį, aš supratau, kad atėjo laikas keisti mano „lengvą, prestižinį“ darbą ir įtikinti visą kompaniją, kad tvirtai tam pasiryžau ir tikiu savimi. Paprastai esu labai linksmas ir šiltas žmogus, bet pastaruoju metu jaučiausi kiek paniurus. Todėl tas rytas man buvo lemtingas: aš prabudau ir priėmiau galutinį sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Jausmai ir mintys nedavė man ramybės ir užvaldė taip, kad protas susiliejo į dar aukštesnį mano tikslo įsisąmoninimą. Beje, jogos mokytojas man sakė, kad judrūs mano kojų pirštai žymi energingą ir veržlų protą.

REKLAMA

Pirmas dalykas, kuris man leido suprasti, kad laikas keisti darbą, buvo neįprastas širdies plakimas pamačius, kad skambina mano vadybininkas. Buvo 2h dienos, sekmadienis; jis man paskambino, kad paklaustų kokią skaidrę išrinkti „PowerPoint“ prezentacijos viršeliui. Apskritai, jis buvo labai mielas ir linksmas vyrukas, kuris puikiai nusimanė savo darbe. Tik nežinau kodėl, pamačius jo telefono numerį ekrane, buvau priblokšta.

Dabar suprantu, kad pagrindinis dalykas, privertęs mane keisti darbą, buvo laikas. Manau, kad ir jums ateis tas laikas.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieno žmogaus situacija yra skirtinga, tačiau principai iš esmės tie patys. Nesvarbu ar iš didelės kompanijos išeinate į naujai atsidariusią nedidukę kompaniją, ar iš vienos teisininkų kontoros į kitą, ar paprasčiausiai keičiate aplinką. Bet kuriuo atveju priežastys bus tos pačios, o ženklus, kurie neduos jums ramybės, pateikiu žemiau (chronologine tvarka):

1) Nepaaiškinamas potraukis keisti savo karjeros kelią. Iš pradžių dar galite neigti, kad žvalgotės kitų darbų ar ieškote geresnio pasiūlymo. Tai dar vadinama noru perprasti kitų žmonių darbo pobūdį – pabūti jų kailyje, palyginti ir įvertinti jų darbą, su dabartiniu jūsų vaidmeniu darbe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūs galite save pateisinti tokiais argumentais kaip „savo darbe uždirbu daugiau pinigų“, „turiu užtikrintą darbą“, „man teikiamos nemokamos odontologo paslaugos ir draudimas“. Bet iš tikrųjų, žinojimas, kad kitur yra arba gali būti geriau, kaskart vis stiprėja, ir neduoda jums ramybės.

2) Jūs pradedate nežymiai sukčiauti ar atidėlioti darbus kitai dienai. Darbo monotonija ir rutina jums atsibodusi, jus traukia kūrybiškesnis darbas, toks kaip advokato, rašytojo ar netgi direktoriaus.

Aš tai vadinu „stambesnės žuvies medžiojimas jūroje“. Šioje pakopoje jūs jau sutinkate, kad ieškote kažko geresnio už jūsų dabartinį darbą. Sekmadieniais eidamas į kolegų fotografų susibūrimus, jaučiatės šiek tiek kaltas, kad tai darote tik dėl nemokamo sveikatos draudimo ir galimybės kilti karjeros laiptais. Ir jūs slaptai tikite, kad tai jums pravers.

REKLAMA

3) Dalyvavimas projekte ar veikloje, kuriai jaučiate aistrą. Oficialiai jūs tampate neištikimas savo darbui. Surandate tai, kas jums įdomu ir patrauklu (nors galbūt niekada to nepripažinsite atvirai) ir per savaitę tai veiklai skiriate apie valandą. Net ir valanda reiškia, kad jūs „užkibote“.

Su kiekviena diena tai veiklai skiriate vis daugiau laiko. Jūs jaučiatės lyg savo karjeros kely judėtumėte reikiama kryptimi, tobulėjate toje srityje labiau nei savo dabartiniame darbe. O tai veda prie vieno...

4) Pastovus vertinimas kaip jus patenkina praleista valanda vienoje ar kitoje veikloje, lyginant su valanda praleista darbe. Jūs galite prisirišti prie naujovės, kuri pasitaikė jūsų gyvenime, o tai, be abejonės reiškia, kad vis mažiau domitės savo darbu, atsidavimas jam mažėja. Jums darosi vis sunkiau save įtikinti, kad jūsų darbas pateisina jūsų lūkesčius, ir niekaip negalite liautis galvojęs, kaip laiką, praleistą darbe, galėjote išnaudoti naujai veiklai.

REKLAMA

Gerai praleisto laiko sąvoka palaipsniui kinta. Jums vis mažiau rūpi nemokama burnos higienos paslauga, kuria jums suteikia darbas. Galvoje, pamažu dėliojate žodžius ir ruošiate kalbą savo viršininkams. Tai gali trukti ir kelis mėnesius (taip atsitiko mano atveju), kol pagaliau jūs prie to neišvengiamai prieisite.

5) Didelė baimė ir našta, pamažu keisdama entuziazmą ir jaudulį, užgula jūsų krūtinę. Žinote, kad esate ne ten, kur turėtumėte būti. Atėjo laikas nestovėti vietoje, bet užleisti kelią permainoms jūsų gyvenime. Taigi, jūsų darbo vieta tampa jūsų pavojaus vieta - kol jūsų reputacija nepriekaištinga, turite kuo greičiau iš ten pasprukti. Protas nebeklauso jūsų, o tik skaičiuoja laiką iki tolimesnių jūsų žingsnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atėjo laikas nuspręsti susitikimo laiką su jūsų darbovietės vadovais, kuriems jūs padėkosite ir pasakysite savo galutinį sprendimą. Jeigu jie yra „tikri“ vadovai, jie palaikys jūsų pasirinkimą ir įvertins jūsų pastangas ir laiką praleistą jų kompanijoje. Toks buvo mano variantas. Jums gali būti ir kitaip. Galų gale, niekas kitas už jus negali nuspręsti kada jums laikas keisti darbą. Žengdami šį žingsnį vadovaukitės jausmais ir intuicija, tai jums leis jaustis tikru ir įveikti bet kokias kliūtis. Nuo pat pradžių tvirtai žinokite ką darote ir visas pasaulis jums padės.

Caroline Ghosn, forbes.com tinklaraštis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų