REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bakterijų karalystė

Ar žinojote, kad šuns burnoje yra kur kas mažiau bakterijų nei žmogaus arba kad virtuvėje ant stalo gali tūnoti 400 kartų daugiau bakterijų nei ant unitazo dangčio? Greičiausiai ne, tačiau kitos mokslininkų išvados apie bakterijas, jų labiausiai pamėgtas vietas ir apsisaugojimo būdus gali nustebinti dar labiau, nes dauguma mūsų įsitikinimų – tėra mitai.

REKLAMA
REKLAMA

1 MITAS. Maisto likučius būtina išmesti.

Jei šakute kabinate maistą iš indo, o paskui ramia sąžine jo likučius dedate į šaldytuvą, elgiatės neapdairiai, nes virškinimo fermentai, valgant išsiskiriantys kartu su seilėmis, gadina likusį maistą. Todėl jeigu matote, kad visos porcijos neįveiksite, maisto į lėkštę įsidėkite tik tiek, kiek suvalgysite. Be to, pasistenkite nugalėti pagundą maistą skanauti tiesiai iš stiklainių, skardinių ar kitų įpakavimų. Su virtu valgiu reikėtų elgtis dar apdairiau, nes jame pavojingos bakterijos dauginasi daug sparčiau. Jeigu jis laikomas ne šaldytuve, saugiausia jį suvalgyti per valandą. Po keturių valandų vartoti tokį maistą jau pavojinga. Dabar turbūt suprantate, kodėl per šventes dažnai apsinuodijama maistu – juk patiekalai ant stalo puikuojasi visą dieną! Jei pagamintą maistą perkate parduotuvėje ar kavinėje, rizikuojate dar labiau, nes nežinote, kiek laiko jis stovėjo ne šaldytuve.

REKLAMA

2 MITAS. Elektrinis rankų džiovinimo prietaisas platina bakterijas.

Mokslininkų teigimu, viešose patalpose kur kas saugiau naudotis elektriniais rankų džiovinimo prietaisais nei popieriniais rankšluosčiais. Naujausi tyrimai rodo, kad mažiausias bakterijų kiekis ant rankų išlieka džiovinant jas šiltu oru, tačiau labai panašūs rezultatai gauti sausinant rankas popieriniais ir medžiaginiais rankšluosčiais arba paliekant jas išdžiūti savaime. Reikia pastebėti, kad kur kas daugiau bakterijų pasklinda tuomet, kai tualete nuleidžiamas vanduo.

REKLAMA
REKLAMA

3 MITAS. Negalima bendrauti su kūdikiu nenusiplovus rankų.

Žinoma, galima prašyti žmonių, kad prieš bendraudami su mažyliu atidžiai nusiplautų rankas, tačiau kiekvieno svečio „nukenksminti“ nebūtina, nes kūdikis antikūnių gauna dar būdamas motinos gimdoje, todėl iš dalies jau yra apsaugotas nuo virusų ir bakterijų. Šešių mėnesių kūdikio organizme (jeigu jis skiepytas) atsiranda jo paties antikūnių.

4 MITAS. Viešieji tualetai – bakterijų dauginimosi lizdas.

Iš tiesų kur kas daugiau bakterijų yra ant rašomojo stalo darbe nei ant unitazo dangčio viešajame tualete, nes pastarosios patalpos kur kas dažniau dezinfekuojamos. O darbo vietoje mažai kam šauna į galvą mintis periodiškai atlikti švaros misiją: dezinfekuoti darbo stalą, kompiuterio klaviatūrą, pelę ar telefono ragelį. O gal prie darbo stalo dar ir užkandžiaujate? Žinoma, galite tikėtis, kad valytoja retkarčiais nuvalo nuo jo dulkes, tačiau namuose prie nešvaraus stalo juk nevalgote. Todėl nepatingėkite laisvesnę minutėlę patys susitvarkyti darbo vietą – specialiomis priemonėmis kruopščiai nuvalykite įvairių daiktų paviršius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5 MITAS. Saugiau rinktis antibakterinius produktus.

Reikia pripažinti, kad antibakteriniai produktai apsaugo nuo bakterijų, tačiau lazda turi du galus: pernelyg jais piktnaudžiaujant, išsivysto jiems atsparių mikroorganizmų. Štai kodėl sveikatos specialistai į

kasdienį šių produktų naudojimą žiūri gana skeptiškai. Periodiškai valyti paviršių naudojant dezinfekuojančias šluostes ar purškiklį, naikinantį bakterijas, naudinga tuomet, kai namuose yra sergančių rotavirusu ar peršalimo ligomis. Valyti reikėtų tuos paviršius, ant kurių tarpsta daugiausia bakterijų: durų rankenas, vandens čiaupo rankenėles, unitazo bakelio vandens nuleidimo mygtuką, šviesos jungiklius,

šaldytuvo rankeną. Rankoms skirtos antibakterinės priemonės naudingos tuomet, kai nėra sąlygų

jas švariai nusiplauti, tačiau nevertėtų pamiršti, kad geriausios bakterijas užmušančios priemonės – muilas ir vanduo. Todėl kuo dažniau plaukite rankas prieš valgį, pasinaudoję tualetu, viešuoju transportu ir

pan. Mokslininkų teigimu, per dieną rankas plaunant septynis kartus, iki 75 procentų sumažėja peršalimo ligų rizika. Na, o jei nesinori tinkamai rūpintis sveikata, bent jau pagalvokite apie aplinkinius, kuriems tikrai

nelinkite blogo.

REKLAMA

Pabaigai – pasitikrinkite, ar tikrai mokate plauti rankas

Pirmiausia rankas sušlapinkite vandeniu ir tik tuomet siekite muilo.  Rankas trinkite tol, kol muilas suputos. Jų tuo metu nelaikykite po vandeniu, kad nenusiplautų muilas.  Svarbu gerai nuplauti tiek išorines, tiek vidines plaštakų puses, kruopščiai išvalyti tarpupirščius ir panages. Šis procesas turėtų užtrukti ne mažiau nei 15 sekundžių.  Po to muilą nuo rankų kruopščiai nuplaukite. Nusiplovę rankas gerai nusausinkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų