REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkių tūkstančių moksleivių tėvai jau ramūs: atėjus rugsėjui, jų vaikai mokyklose valgys nemokamai. Nors prašymai pradėti priiminėti nuo liepos 1 dienos, panevėžiečiai atžalų maitinimu pradėjo rūpintis dar pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Nors mokinių mokyklose vis mažiau, nemokamus pietus valgančiųjų tik daugėja. Tiesa, artėjantis šių metų rugsėjis ypatinga prašančiųjų gausa Socialinės paramos skyriaus specialistų nenustebino. Pasak skyriaus vedėjo pavaduotojos Zitos Ragėnienės, prašymų skaičius labai nesiskirs nuo pernai gautųjų. Tokio prašančiųjų antplūdžio, koks buvo 2009-aisiais, nėra ir neprognozuojama.

REKLAMA

Vis dar tūkstančiai

Po to, kai prieš porą metų mokinių tėvai milžiniškose eilėse pas Savivaldybės specialistus buvo priversti stovėti net ir naktimis, imtasi reorganizuoti Socialinės paramos skyriaus darbo tvarką. Tuomet buvo įvesta išankstinė klientų registracija, be to, sudaryta galimybė pas specialistus registruotis ir internetu.

„Rūpestingi tėvai iš anksto, dar balandžio mėnesį, užsiregistravo liepos pradžiai ir sėkmingai sutvarkė dokumentus, kad jų vaikai mokyklose būtų maitinami nemokamai. Penkiems tūkstančiams moksleivių nemokami pietūs jau paskirti“, – sako vedėjo pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Tie, kurie registruojasi šiomis dienomis, pas specialistus pateks rugpjūčio vidury. Z. Ragėnienė mano, kad didžioji dalis dokumentus jau susitvarkė, skyriuje dar apsilankys gal kelių tūkstančių vaikų tėvai.

Pernai nemokamus pietus mokyklose valgė daugiau kaip 6 tūkstančiai vaikų. Šiemet šis skaičius greičiausia bus nežymiai didesnis.

Grynieji – tik patikimiems

Neturtingų šeimų vaikams valdžia skiria ir paramą mokinio reikmenims įsigyti. Prašymai jai gauti priimami kartu su prašymais dėl nemokamo maitinimo. Ar mokiniui bus skirta viena ar kita parama, priklauso nuo šeimos gaunamų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

156 litus mokinio reikmenims įsigyti valdžia duoda toms šeimoms, kurių vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 litai. Tiesa, socialinės rizikos šeimoms grynieji į rankas neduodami. Visko, ko reikia mokyklai, už tuos pinigus vaikams nuperka socialiniai darbuotojai.

„Ne kartą socialinės rizikos sąraše įrašytos motinos, o ir tėvai, piktinosi, triukšmavo, reikalavo, kad kaip ir visoms šeimoms, taip ir joms pinigus duotume į rankas, neva patys geriau žino, ko vaikams reikia. Tačiau šiuo atveju jokių išimčių nedaroma“, – sako Z. Ragėnienė.

REKLAMA

Nemokamas maitinimas taip pat skiriamas ne daugiau kaip 525 litus vienam šeimos nariui gaunančioms šeimoms. Tačiau tris ir daugiau vaikų ar neįgalų vaiką auginantiems, esant nepilnoms šeimoms ir kt., suteikiama galimybė ir daugiau uždirbant gauti vaikams nemokamą maitinimą. Tų šeimų pajamos nemokamam vaikų maitinimui gauti gali siekti 700 litų vienam šeimos nariui.

Be paramos neišgyvena

Socialinė parama skiriama vaikams, kurie mokosi bendrojo lavinimo mokyklose, profesinėse mokyklose, ikimokyklinio ugdymo mokyklose pagal bendrojo lavinimo (pradinio, pagrindinio, vidurinio ar specialiojo ugdymo) ar priešmokyklinio ugdymo programas, išskyrus suaugusiųjų ugdymo programas.

REKLAMA

Z. Ragėnienė primena, kad dėl paramos gali kreiptis ir šešiamečių, kurie nuo rugsėjo vaikų darželiuose mokysis pagal priešmokyklinio ugdymo programą, tėvai. Jiems taip pat gali būti skiriama parama.

Savivaldybės socialinės paramos skyriuje nemokamas maitinimas mokiniams pradėtas skirstyti prieš 5 metus. Z. Ragėnienė sako, kad iš pradžių žmonių ateidavo nedaug, tokios paramos reikėdavo nedaugeliui. Kai kuriuos dokumentus tvarkančios motinos pasakodavo, kad jos vaikai greičiausiai neis valgyti nemokamų pietų. „Sako, gėda“, – prisimena vedėjo pavaduotoja. Nemokamai valgančiųjų buvo nedaug, jie būdavo kartais ir skersai nužvelgiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizė pakeitė požiūrį ir įpročius. 2009 metais plūstelėjo pati gausiausia nemokamo maisto vaikams prašančių tėvų minia. Daugelis šeimų valstybės paramos iš viso prašė pirmą kartą, ne viena moteris su ašaromis akyse įtikinėjo, kad visada išsiversdavo patys, o dabar štai neišsimaitina.

2010 metais prie mažiausias pajamas gaunančių šeimų prisidėjo dar didesnis būrys panevėžiečių. Nemokamus pietus valgančių mokinių daug ir niekas tuo nebesistebi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų