• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslininko žodžiu patikėjęs ūkininkas sako patyręs finansinį ir moralinį nuostolį. Verslininkas tikina, kad jo veiksmai - teisėti.

REKLAMA
REKLAMA

Į redakciją kreipėsi obelaukietis ūkininkas Povilas Kučinskas. Jis su dukra Edita valdo ūkį - dirba 300 hektarų žemės, laiko gyvulių.

REKLAMA

Žmogus sako jau daug metų valdantis 15 hektarų nuosavos žemės Biržų kaime, netoli aviacijos sporto klubo teritorijos bei greta rengiamos motokroso trasos. Šioje vietoje nuo 1993 metų nuomojo ir beveik 4 hektarus valdiškos žemės ūkio paskirties žemės.

Šį pavasarį, kaip įprasta, jis atvažiavo apžiūrėti savo valdų. Pastebėjo, kad beveik 2 hektarai valdiškos žemės sužymėti. Suprato, kad ši žemė kažkam atmatuota.

Žemės sklype, kuriame augo miežiai dabar vyksta statybos darbai. Ar jie teisėti, aiškinsis atitinkamos institucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau matininkai paprašė ūkininkų pasirašyti, kad jie, kaip gretimo sklypo naudotojai sutinka su atmatuotomis ribomis.

Šio 1,75 hektarų žemės sklypelio nuosavybė bus sugrąžinta kitame šalies mieste gyvenančiai buvusiai biržietei, kuri turi žemės grąžinimo išvadą. O ją įsigyti žada biržietis verslininkas Algis Jankauskas.

P. Kučinskas su žmona sako buvo nuvažiavę pas Kaune gyvenančią žemės grąžinimo išvadą turėjusią savininkę. Ši, pasak ūkininko, apgailestavusi, kad pigiai išvadą pardavė. Bet esą jau avansą buvo paėmusi, todėl nieko keisti negalėjusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai pavasarį pradėjau klausti A. Jankausko, ką daryti su žemės skypu, jis mane patikino, kad sėčiau, kaip įpratęs. Sakė, sumokėsi man 300 litų už hektarą nuomos ir sėk. Patikėjau jo žodžiu, bet jokios raštiškos sutarties nesudarėme", - pasakojo ūkininkas.

Draugo skambutį palaikė pokštu

Pavasarį ūkininkai šį plotą suarė, pasėjo miežius. Džiaugėsi, kad jie gražiai sudygo.

Prieš kelias dienas P. Kučinskui paskambino pažįstamas ūkininkas Romualdas Armonas ir pranešė, kad jo apsėtas laukas „knisamas".

REKLAMA

„Kai jis pasakė, kad A. Jankauskas mano miežius „knisa„, nepatikėjau. Juk buvome sutarę, kad šių metų derlių nusiimsiu. Bet pats pamačiau, kad apsėtame sklype dirba technika“, - kalbėjo nukentėjusiuoju save laikantis ūkininkas.

Jis minėjo, kad A. Jankauskas su juo į kalbas neva nesileido.

„Jei planavo darbus, galėjo bent įspėti, kad miežių nepurkščiau. Juk tai kainuoja. Negi žmogui buvo taip sunku palaukti mėnesį, kol juos nukulsiu? Man labai skaudu, kai šitaip nevertinamas ūkininko darbas", - kalbėjo įskaudintas P. Kučinskas.

REKLAMA

Vyras sakė neketinąs kreiptis nei į žemėtvarkininkus, nei į teisininkus. Jo įsitikinimu, prieš galingus verslininkus nepakovosi. Be to, nėra tam laiko - javapjūtė ant nosies.

„Parašykite, kaip negražiai elgiamasi, te kiti žino, kad negalima pasitikėti žodžiu", - kalbėjo nusiminęs obelaukietis.

Nuosavybė dar neatstatyta, planų nėra

Nacionalinės žemės tarnybos Biržų rajono žemėtvarkos skyriaus vedėja Aldona Stankevičienė sakė žinanti, kad šioje vietovėje viena kaunietė atstatė nuosavybės teisės į žemę. Ji neslėpė ir to, kad žemę ketinantis pirkti A. Jankauskas neva žemėtvarkininkus ragino kuo skubiau atstatyti nuosavybės teisės ir projektuoti sklypus. Tačiau, anot A. Stankevičienės, tą daryti ne taip greit galima, kaip kam nors norisi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadastrinės vietovės projektas, pasak A. Stankevičienės, pavasarį tik patvirtintas. Dar vyksta perkamos žemės sklypų matavimo darbai.

„Jei neklystu, ten yra žemės ūkio paskirties žemė. Norint vykdyti statybas reikia rengti detalųjį planą, o per jį keičiama ir žemės sklypo naudojimo paskirtis. Bet tai galima daryti tik turint žemės nuosavybės dokumentus", - kalbėjo A. Stankevičienė.

Tai, pasak jos, turi būti atliekama per savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių.

Darbai - neteisėti?

Nuvykus į ūkininko nurodytą vietą Biržų kaime buvo akivaizdu, kad šiame sklype, kur auga javai, tikrai vykdomi kažkokie darbai.

REKLAMA

Buvo sustumdyta žemė, pastatyti blokai - panašu, kad buvo rengiami pamatai kažkokiam statiniui.

Ar šie darbai suderinti su Biržų rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriumi, ar sklypo paskirtis leidžia čia atlikti statybas?

Tokį klausimą uždavėme savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vadovui Silvestrui Šimui.

Šis patikino pirmą kartą girdįs apie tai, kad šioje vietoje vykdomi kažkokie darbai, ir artimiausiu metu žadėjo išsiaiškinti esamą padėtį.

Laidojimo paslaugas teikiančios įmonės vadovas Algis Jankauskas yra ir „užkietėjęs" lakūnas.

REKLAMA

Jis priklauso Biržuose įsteigtam Biržų pilotų klubui. Jam vadovauja Arvydas Valionis, tačiau klubo buveinė įregistruota A. Jankauskui priklausančiose patalpose Biržuose, S. Dagilio gatvėje.

Prieš keletą metų netoli Biržų aviacijos sporto klubo A. Jankauskas pasistatė angarą, kuriame laikė nuosavą lėktuvą. Kilus klausimams dėl jo teisėtumo, angaras buvo įteisintas kaip laikinas Biržų aviacijos sporto klubo statinys.

Biržų aviacijos sporto klubo vadovas Gediminas Venskus sakė, kad A. Jankauskas šį angarą planuoja iškelti. Verslininkas esą netoliese įsigijo žemės, o ten, G. Venskaus žiniomis, jau statomas kitas pastatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biržų pilotų klubo narys, verslininkas Algis Jankauskas praėjusį penktadienį su korespondente laiko kalbėti neturėjo, nes dalyvavo laidotuvėse. Pirmadienį taip pat tvirtino neturįs laiko kalbėti, nes buvo „už vairo".

Paklausus apie ūkininko P. Kučinsko bėdas verslininkas A. Jankauskas pareiškė: „P. Kučinskas apsėjo mano nuosavą žemę be leidimo. Atsakymas šioje istorijoje toks. Daugiau nieko nepasakysiu. Atsiprašau, man jau sankryža." Ir išjungė telefoną.

Dėl suderinimų nesikreipė

Tai jau ne pirmas verslininko A. Jankausko statinys, keliantis klausimų biržiečiams.

Pasklido kalbos, jog šis verslininkas įsigijo sodybą ir šalia jos esantį žemės sklypą netoli naujųjų Biržų miesto kapinių, priešais degalinę „Baltic Petroleum", Biržų regioninio parko teritorijos ribose.

REKLAMA

Prie pat kelio buvo įrengta aikštelė, aptverta tvora, joje sustatyti paminklai.

Į redakciją ne kartą kreipėsi biržiečiai ir klausė, ar šie darbai atlikti suderinus su atitinkamomis institucijomis.

Tokį klausimą uždavėme savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjui Silvestrui Šimui.

Jis paaiškino, kad Biržų regioniniame parke be statybą leidžiančio dokumento galima I grupės nesudėtingų statinių statyba. Vykdant statybos darbus, būtina atsižvelgti į Biržų regioninio parko apsaugos reglamento reikalavimus ir gauti gretimų žemės sklypų savininkų ar valdytojų sutikimus.

REKLAMA

„Jūsų nurodyto žemės sklypo savininkai ar valdytojai nesikreipė raštu į Biržų rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyrių su prašymu išduoti statybą leidžiantį dokumentą ir skyrius neturi duomenų apie planuojamą veiklą ne savivaldybės nuosavybės teise priklausančiame žemės sklype", - teigia S. Šimas.

Jurgita Vitkauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų