REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl nepilnametės kraupios žmogžudystės Šiauliuose įtariama aštuoniolikmetė, jos motinos tvirtinimu, bandė ieškoti stacionarios psichiatrų pagalbos. Bet durys buvo užtrenktos — Respublikinės Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų psichiatrijos skyrius atostogauja. Atostogaus iki rugpjūčio 16 dienos. Ar motina su dukra turėjo pasirinkimą? Medikai sako, jog taip.

REKLAMA
REKLAMA

Palauks pagalbos, kurios nesulaukė

Viešai cituojamame laiške, kurį esą parašė įtariamosios motina, teigiama, jog dukrai anksčiau reikėjo psichologų, psichikos sveikatos centro pagalbos. Prieš kelias savaites iki tragedijos, cituojama laiške, dukra pasakiusi: „Einame į ligoninę“. Ten paaiškėjo, jog specialistai atostogauja. Paklausiusi dukters, ar ji ištvers, palauks, išgirdo: “Palauksiu“.

REKLAMA

Ar motina ir dukra turėjo pasirinkimą? Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovai tvirtina: „Taip“. Bet apsispręsti, ar ieškoti toliau pagalbos buvo palikta joms pačioms.

Sistema yra

„Šiaulių kraštui“ ligoninės atstovai vienu balsu tvirtino: pagalbos galima buvo sulaukti, reikėjo tik belstis į atviras duris. Bet motina su dukra, atsitrenkusios į uždarytas duris, kitų nebeišdrįso praverti.

Pagalbos, anot medikų, galima buvo ieškoti — nuo šeimos gydytojo, psichinės sveikatos centrų iki Psichiatrijos ligoninės. Visa psichinės sveikatos priežiūros sistema sukurta. Kaip ji veikia realiai?

REKLAMA
REKLAMA

Paskambinus Respublikinės Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų psichiatrijos skyriaus telefonu, atsiliepia Vaikų klinikos priimamojo darbuotoja ir iš tiesų paaiškina: „Taip, skyrius nedirba iki rugpjūčio 16 dienos. Dėl planinės pagalbos reikia kreiptis į psichikos sveikatos centrus, dėl skubios — į Psichiatrijos ligoninę“.

Atostogoms uždaromas skyrius — tradicija

Vidmantas Stulpinas, Respublikinės Šiaulių ligoninės Suaugusiųjų psichitarijos skyriaus vedėjas atostogauja, bet pacientai, jo teigimu, nelieka be pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Psichiatrijos ligoninė veikia 24 valandas per parą, ambulatorinis gydymas vyksta psichikos sveikatos centre pagal gyvenamąją vietą, — aiškino V.Stulpinas. — Viskas sutvarkyta, visa informacija yra Vaikų klinikos priimamajame — po akimis padėta. Jeigu skambins mums, automatiškai skambutis permetamas į Vaikų klinikos priimamajį. Šiuo atveju, manau, taip ir buvo.“

Anot skyriaus vedėjo, mėnesiui atostogoms skyrius uždaromas jau 18 metų. Problemų dėl to nėra buvę.

Dabar skyriaus specialistai išėjo atostogauti nuo liepos 18 dienos. Išplatintame motinos laiške teigiama, kad psichiatrų pagalbos ligoninėje ieškojo birželio pabaigoje.

REKLAMA

V. Stulpinas svarsto, galbūt joms buvo paaiškinta, kad skyrius greitai bus uždarytas, o gydymas stacionare trunka nuo 30 iki 52 dienų.

„Tokiu atveju suteikiame informaciją, kad gydymas nebus visavertis, — teigė vedėjas. — Žmonės patys apsisprendžia dėl planinio gydymo, ar kreiptis į Psichiatrijos ligoninę, ar į psichikos sveikatos centrus. Šiuo atveju, manau, tokia informacija ir buvo suteikta.“

Kaip yra, kai skyrius dirba? Anot V. Stulpino, pagalbos galima ieškoti ir be jokio šeimos gydytojo siuntimo. Skyriaus specialistai kiekvieną dieną be jokios išankstinės registracijos, išskyrus jį patį, konsultuoja pacientus. Šeimos gydytojo siuntimo prireikia tik tada, jeigu nusprendžiama gydyti stacionare.

REKLAMA

Psichiatrijos ligoninės vengiama

„Reikėjo joms važiuoti pas mus, dieną naktį pas mus dirba budintis gydytojas, būtų priėmęs, — teigia Eugenijus Mikaliūnas, Psichiatrijos ligoninės, kuri yra tapusi Respublikinės Šiaulių ligoninės filialu, vadovas. — Deja, mūsų ligoninės žmonės vengia, ypač kai tenka gydytis pirmą kartą. Dar geriau būtų buvę kreiptis į psichikos sveikatos centrą, iš ten gavus siuntimą, galima rinktis gydytis bet kokioje šalies psichiatrijos ligoninėje. Ypač jeigu nenorima gydytis arčiau namų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot E. Mikaliūno, dėl to, kad vengiama psichiatrijos ligoninių, ir buvo sukurti psichikos sveikatos centrai ir skyrius ligoninėje.

Be to, žmogus pats turi norėti gydytis psichiatrijos ligoninėje. Jeigu jo iniciatyvos nėra, o artimieji įtaria, kad sutrikimas sunkus, jog kyla grėsmė jam pačiam ir aplinkiniams, turi prašyti teismo sprendimo.

„Šiuo atveju iniciatyva, suprantu, buvo, tik buvo sustota pusiaukelėje, — sako psichiatras. — O jeigu yra sunki būsena, reikia nedelsiant į mus kreiptis ir pradėti gydymą.“

„Per didelė prabanga“

Šiaulių ligoninės direktorę medicinai laikinai pavaduojantis Antanas Pauliukas nejaučiąs šioje istorijoje ligoninės atsakomybės.

REKLAMA

Anot jo, tokias problemas reikia spręsti psichinės sveikatos pirminės priežiūros grandyje.

„Ligoninė visų problemų neišspręs, — tvirtina A. Pauliukas,— Yra šeimos gydytojas, tik jeigu jis problemos neišsprendžia, tada ligoninė ima ją spręsti.“

Ligoninės Suaugusiųjų psichiatrijos skyriuje, anot direktorės pavaduotojo, dirba tik vienas psichiatras — V. Stulpinas. Jam reikia pailsėti, todėl skyrius ir uždaromas. Kiti skyriaus specialistai esą psichologai— terapeutai, bet ne psichiatrai. Be to, šis skyrius teikiantis tik planinę, o ne skubią pagalbą.

„Yra visą parą dirbanti Psichiatrijos ligoninė, o turėti nuolat budinčius du psichiatrus — skyriuje ir Psichiatrijos ligoninėje — būtų per didelė prabanga“, — tvirtina A. Pauliukas.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų