REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(20. 20 val.) Vilniuje be elektros vis dar yra likę dalis Karoliniškių mikrorajono.

(20. 20 val.) Vilniuje be elektros vis dar yra likę dalis Karoliniškių mikrorajono.

REKLAMA

Sutrikimų priežastys – perkūnija, škvalas, stiprus vėjas ir gausus lietus – gamtos stichijų paveikti skirstomojo tinklo įrenginiai, pažeistos oro linijos.

REKLAMA
REKLAMA

(18.33 val.) Naujausia statistika apie žmones, likusius be elektros dėl audros:

Alytaus raj. – 1 tūkst., Varėnos raj. – 2 tūkst., Marijampolės raj. – 3,5 tūkst., Trakų raj. – 2 tūkst., Šalčininkų raj. – 2 tūkst., Vilniaus m. ir raj. – 2,2 tūkst., Kauno m. ir raj. – 3,5 tūkst. Iš viso apie 16 200 elektros vartotojų.

REKLAMA

 

Dėl elektros tiekimo sutrikimų ar pastebėjus apgadintus, apsemtus, kibirkščiuojančius elektros įrenginius, ant gatvės, ant automobilių ir kitur nukritusius laidus, būtina nedelsiant kreiptis pagalbos į LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Pavojus gyvybei gali kilti ir stovint arti elektros oro linijų atramų, transformatorinių, elektros energijos paskirstymo punktų, metalinių konstrukcijų, vielinių tvorų.

REKLAMA
REKLAMA

Siaučiant gamtos stichijoms, kyla pavojus žmonių sveikatai, ypač jei jie pavojingu atstumu priartėja prie elektros įrenginių ar oro linijų. Pastebėjus nutrūkusį oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ar priartėti arčiau jo kaip 8 metrai, negalima leisti to daryti ir kitiems. Reikia atsiminti, kad rizikinga artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei.

Norint išvengti elektros poveikio, kai ant šlapios žemės ar žolės yra nukritęs nutrauktas elektros linijų laidas, būtina eiti smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba reikia šokinėti ant vienos kojos. Jei važiuojant automobiliu ant jo užkristų elektros linijos laidas, būtina sustoti, tačiau iš jo negalima išlipti įprastu būdu. Kad nebūtų sukurta elektros grandinė ir žmogus nepatirtų elektros smūgio, iš automobilio reikia iššokti abiem kojomis. Likus automobilio viduje reikia stengtis nesiliesti prie metalinių detalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant padėti žmogui, nukentėjusiam nuo elektros srovės, būtina laikytis atsargumo. Suteikti pirmąją pagalbą gali tik tie, kas tiksliai žino, kaip tai padaryti. Bet kokiu atveju pirmiausia būtina iškviesti greitąją pagalbą.

Gamtos stichijų metu ypač pavojinga lauke naudotis elektros prietaisais – žoliapjovėmis, elektriniais pjūklais ar vandens siurbliais ir panašiai.

Patariame nesinaudoti elektros prietaisais net esant pastatų viduje, perkūnijos metu patartina nepalikti atvirų langų ir durų.

Gyventojams, auginantiems galvijus, rekomenduojama jų nelaikyti arti elektros įrenginių, artėjant audrai geriau jų nepalikti lauke.

REKLAMA

(18.03 val)Dėl itin stipraus vėjo ir audros kai kuriuose vietose sutriko ne tik elektros tiekimas, bet ir interneto bei telefono ryšiai. Naujienų portalui Balsas.lt susisiekus su stambiausiais mobiliojo ryšio bei interneto tiekėjais, šie patikino, kad ryšio sutrikimų registruojama daugiau nei įprastai.

„Teo LT“ atstovas spaudai Antanas Bubnelis naujienų portalui „Balsas.lt“ teigė, kad kol kas dėl ryšio sutrikimų vartotojai nesikreipia. „Ryšio sutrikimų gali atsirasti ne tik dėl mūsų įrangos kaltės, bet ir dėl kitų veiksnių, tokių kaip elektros tiekimo trūkdžiai. Šiuo metu situaciją dar tiksliname, bet jau žinome, kad daugiausiai problemų dėl ryšio tiekimo yra sostinėje ir gyvenvietėse šalia Vilniaus“.

REKLAMA

A. Bubnelis patikino, kad šiuo metu žinoma apie kelis šimtus ryšio sutrikimų atvejų, bet stengiamasi kuo greičiau trūkdžius pašalinti.

„Bitės“ atstovės spaudai Ramintos Rimkienės teigimu, Lietuvos didmiesčiuose audros metu „Bitės“ ryšys veikia be didesnių sutrikimų ir gamtos stichija žalos nepadarė. „Kai kuriuose regioniniuose miestuose ar kaimeliuose galėjo būti trumpalaikiai, 10-15 minučių, ryšio  sutrikimai. Taip pat žinome, kad keliuose miesteliuose dingus elektrai mobiliojo ryšio stotys veikia iš atsarginės energijos resursų. „Bitės“ technikų komandos stebi situaciją ir yra pasiruošusios vykti prie mobiliojo ryšio stočių“, – teigė atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ atstovė spaudai Daiva Selickaitė teigė, kad kol kas jokių pranešimų apie ryšio sutrikimus negauta, tad tikėtina, kad šio operatoriaus klientams gamtos išdaigos rimtų nuostolių nepridarė.

(17.55 val) Visos Lietuvos priešgaisrinės tarnybos ekipažai dirba pilnu pajėgumu, mat nuo audros labiausiai nukentėjo Vilniaus, Alytaus, Anykščių ir Marijampolės rajonai. Pagrinde iškvietimai patraukti nuvirtusių medžių nuo kelio ir pašalinti nuo stogų nusilupusias skardas. Gaisro atvejų užfiksuotas tik vienas - žaibas trenkė į elektros pastotę, nuo kurios ji užsidegė. Audra ėjo ruožais: apie Švenčionis jokios audros nebuvo, o štai už maždaug 30 km Ignalinoje ,,nulijo“ beveik vyšnios dydžio kruša.

REKLAMA

Elektros tinklų „Lesto“ specialistai pranešė, kad labiausiai kenčia miškingos vietovės, kur gausu šakų, medžių - Varėna, Alytus. Elektros nėra Marijampolėje 5 tūkst. žmonių be elektros, Varėna - 10 tūkst, Alytus - 2 tūkst. Vilnius rajone apie 2 tūkst - Šalčininkų ir Trakų rajone. Vilniaus mieste apie 1 tūkst. gyventojų likę be elektros. anot specialistų, dar jaučiami įtampos svyravimai. Jų sistemos fiksuoja gedimus, tik tada, jeigu nėra elektros didesnėse sistemose, pvz., gatvėse, o vienetinių atvejų nefiksuojama , tad reikėtų skambinti telefonu 1802 ir apie tai pranešti.

REKLAMA

(17:52) Vilniaus šviesoforus prižiūrinčios įmonės „Susiekimo paslaugos“ specialistų teigimu, visame mieste dingus elektrai tokie sutrikimai neišvengiami. „Šviesoforai, kaip ir bet kuri kita įranga, negali veikti be elektros, todėl chaosas gatvėse neišvengiamas. Grįžus elektros tiekimui šviesoforai taip pat grįžta į normalų režimą“, ‒ komentavo įmonės atstovai.

Anot jų, po priverstinio sistemos perkrovimo šviesoforų darbas kai kuriose sankryžose gali būti sutrikęs įsivėlus programinės įrangos klaidai. „Vairuotojai skambina ir praneša mums apie gedimus, mes siunčiame ekipažus, kurie tvarko tiek programinės įrangos klaidas, tiek mechaninius pažeidimus, kurių praūžus škvalui visad būna“, ‒ sakė „Susisiekimo paslaugų“ specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus oro uostas dėl pakitusių oro sąlygų jokių trikdžių skelbėsi neturįs - lėktuvai leidžiasi ir kyla pagal grafiką.

Žvėryne po audros medžiai virto ant automobilių (nuotr. Balsas.lt)Žvėryne po audros medžiai virto ant automobilių (nuotr. Balsas.lt)

Vilniuje ketvirtadienio pavakarę siautė audra, dėl kurios lūžo medžių šakos ir dingo elektra. Visame mieste neveikė šviesoforai, gatvėse itin daug policijos ir greitosios pagalbos automobilių, kai kurie „miegamieji“ rajonai visai buvo likę be elektros.

Bendruoju pagalbos telefonu 112 prisiskambinti neįmanoma, o elektros tinklų dispečerės nespėja priiminėti skambučių dėl susidariusių trikdžių. Kai kuriose vietose dingo ir interneto ryšys.

REKLAMA

Kol kas labiausiai nukentėjęs atrodo Žvėryno ir Savanorių mikrorajonai, kur ant kelio gausu nuverstų medžių ir prilaužytų šakų. Nukentėjo ir kai kurie automobiliai, ant kurių nukrito medžiai. Rasų rajone pora gatvių tapo nepravažiuojamomis dėl nuvirtusių medžių, jų prikrito ir ant antkapių Rasų kapinėse.

„Akropolyje“ ir „Vilniaus vartuose“ trumpam dingo elektra, jos buvo netekusi ir Vilniaus stotis. Antakalnio rajone dėl nutrūkusių troleibuso laidų susidarė milžiniškos spūstys.

O štai Alytui irgi nepasisekė - ten praūžė įspūdingo stiprumo kruša.

Dėkojame skaitytojams už informaciją ir vaizdo įrašus. Turite daugiau? Pasidalykite su mumis [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų