REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nuskendęs laivas „Bulgarija“ gali būti iškeltas jau šiandien vakare – viskas priklauso nuo to, ar iki to laiko suspės po laivo dugnu patiesti taip vadinamus „rankšluosčius“. Tai metaliniai 15 metrų pločio lapai, kiekvienas sveria po 2,5 tonos: juos prikabins prie stropų ir, naudojant kranus, iškels motorlaivį į paviršių.

REKLAMA
REKLAMA

Operacija įslaptinta

„Novaja gazeta“ atkreipia dėmesį į operacijos slaptumą. Žurnalistams uždraudė ją stebėti po to, kai nutrūko vienas iš stropų. Prieš tai apie 60 žiniasklaidos atstovų galėjo  savo akimis stebėti iškėlimo darbus iš tam specialiai šalia įrengtos baržos “Sosnovka-1“.

REKLAMA

Sekmadienį į vakarą procesą įslaptino: prieš du plaukiojančius kranus pasirodė kateris „Priboi“, kuris uždengė visą vaizdą televizijos kameroms.

Kaip buvo taisomas stropas niekas nebematė: žurnalistų nebeleido į „Sosnovką-1“, visi keliai iki kranto buvo užtverti žmonių su karinėmis uniformomis, jie visus plaukusius link įvykių vietos laivus grąžindavo atgal į krantą.

Narai papasakojo, kaip kapitonas bandė gelbėti žmones

Tame pačiame „Novaja gazeta“ straipsnyje publikuojami gelbėtojų pasakojimai, kurie atvyko į nelaimės vietą ir traukė nuskendusių žmonių kūnus. Jiems uždrausta bendrauti su žurnalistais, todėl apie, tai ką matė, narai papasakojo anonimiškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Per pirmas tris dienas mes ištraukėme labai daug kūnų. Nusileisdavome į vandens dugną 40 minučių, paskui keitėmės. Taip be perstojo parą, paskui poilsis – ir vėl prie darbo“, - pasakojo jie pirmomis dienomis po tragedijos.

Laivą tyrę narai įsitikinę: jame nėra įlaužų. Daugelis žuvusiųjų keleivių liko kajutėse, komanda – darbo vietose. Dalis kuro išsiliejo iš variklių, tačiau kuro bakai ir nebuvo hermetiški. O štai muzikinis kambarys, į kuri, neva, sukvietė visus vaikus prieš nuskendimą, yra mitas.

Gelbėtojų teigimu, keturių šimtų metrų atstumu nuo laivo buvo šiokia tokia sekluma, į kurią ir įsirėmė „Bulgarijos“ nosis. Narai mano, kad kapitonas suprato, kad skęsta, todėl plaukė link seklumos, kad išgelbėtų žmones. Tačiau nespėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelis keleivių kyšojo pro langus, vadinasi, laivas nuskendo labai greitai. Iš kajučių daugeliui pavyko ištrūkti, bet neužteko oro bėgti toliau“, - tikina gelbėtojai.

Vienas iš narų įsitikinęs, kad žuvę žmonės išvis neturėjo šansų. Kai jie suprato, kad laivas skęsta, tie, kas buvo laivo denyje ir galėjo šokti į vandenį, ėmė bėgti link savo vaikų arba į kajutes. „Ten mes juos ir radome. Išdauži langą, įplauki su žibintuvėliu – o jie ten kabo su gelbėjimosi liemenėmis, prie pat lubų...“

Buvęs laivo kapitonas tikina, kad „Bulgarijos“ įgula buvo šantažuojama

Laivo „Bulgarija“ tragedijos versijos išsisklaido – tikroviška tik viena

Mergaitė padėjo tėvams išsigelbėti iš skęstančio laivo „Bulgarija“, o pati žuvo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų