• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos ne kiekvieną dieną į Respublikinės Panevėžio ligoninės medikus kreipiasi vabzdžių sugelti ir dėl to blogai pasijutę žmonės. Kai kurių gyvybes tenka gelbėti net Intensyviosios terapijos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiams vėlų pirmadienio vakarą teko vykti ne gaisro gesinti, o gelbėti žmones nuo įsisiautėjusių širšių. Gavę biržiečio pranešimą, jog gyvenamojo namo verandos sienoje aptiktas širšių lizdas, ugniagesiai išskubėjo į pagalbą. Širšės namo gyventojams kėlė vis didesnį pavojų.

REKLAMA

Ne pirmą kartą

Nuvykus į vietą buvo nustatyta, kad lizdas yra rąstinėje verandos sienoje, norint jį pasiekti, reikėtų ardyti visą sieną. Imtasi kitokių gelbėjimo būdų: į plyšį, pro kurį į lizdą patenka širšės, buvo pripurkšta vabzdžių nuodų ir plyšys užsandarintas.

Kaip teigia priešgaisrinės gelbėjimo valdybos inspektorius Gražvydas Sakalauskas, vasaros metu apsaugoti nuo vabzdžių prašoma neretai.

„Jeigu pavojų kelia bitės, kviečiamės į pagalbą bitininkus, širšių lizdai gyvenamųjų namų verandose, palėpėse, kitose patalpose kelia žmonėms tiesioginį pavojų, todėl dažniausiai naikinami“, – sako inspektorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tad, G. Sakalausko patikinimu, širšių lizdą gyvenamajame name gelbėtojams teko naikinti tikrai ne paskutinį kartą.

Pavojus – visą sezoną

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo skyriaus vedėją vaduojanti gydytoja Jūratė Navalinskaitė sako, kad, kaip ir kiekvieną vasarą, taip ir šią vabzdžių įgėlimų žmonės neišvengia. „Nukenčia įvairaus amžiaus žmonės, gal tik pas medikus daugiau vaikų patenka: suaugusieji bando gydytis patys, o vaikų sveikata nenori rizikuoti. Sugeliami ir miestų, ir kaimų gyventojai. Vabzdžiai dažniausiai sugelia atviras kūno vietas – galūnes, veidą“, – pasakojo gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebūna savaitgalių, kad į ligoninę nebūtų atvežami vabzdžių sugelti žmonės. O kartais net po kelis per dieną. Praėjusį savaitgalį bitės įgelto asmens gyvybę teko gelbėti net Intensyviosios terapijos skyriuje – žmogų buvo ištikęs stiprus anafilaksinis šokas. Laimei, jį pavyko ištraukti iš mirties gniaužtų.

„Šalies mastu per kiekvieną sezoną bitutės dažniausiai pasiima po vieną ar net po keletą aukų“, – apgailestauja gydytoja J. Navalinskaitė. Dabar, pasak gydytojos, alergija sparčiai plinta, tad ir alergiškų, skausmingai į vabzdžių įgėlimus reaguojančių žmonių daugėja.

REKLAMA

Vaistai visada šalia

Alergiškiems žmonėms vabzdžių įgėlimai gali baigtis net mirtimi – pasireiškia alerginės reakcijos ir gali ištikti anafilaksinis šokas. Nors daugumai žmonių, įgėlus vabzdžiui, oda parausta, tinsta, skauda.

Įgėlus bitei pirmiausia reikėtų pasistengti ištraukti geluonį, nes dar kurį laiką iš jo sunkiasi nuodai. Širšės ir kamanės geluonies nepalieka, tad jo ieškoti nereikėtų. Tiesiog įgeltą vietą reikėtų šaldyti vandeniu ar kitu šaltu daiktu.

Kai žmogus yra alergiškas vabzdžių įgėlimui, jaučiama ne tik įgėlimo vietoje, pradeda kilti karštis, niežtėti padų, delnų odą, kamuoja nerimas, tinsta lūpos, akių vokai, ryklė, krinta kraujospūdis. Žmogui darosi silpna ir jis gali prarasti sąmonę, taip ištinka anafilaksinis šokas. Atsiradus tokiems alerginės reakcijoms simptomams, nedelsiant reikia kviestis medikus.

REKLAMA

Net ir nealergiškam žmogui gali būti pavojingas atvejis, jei širšė įgelia į gomurį ar liežuvio šaknį. Dažniausiai taip pasitaiko, kai geriama iš stiklinės ar skardinės ir nepastebima ten įkritusių geliančių vabzdžių.

Gydytoja J. Navalinskaitė pataria kiekvienam, net manančiam, kad jis nealergiškas, visada arti turėti vaistų nuo alergijos, – tablečių, tepalo. Juk nežinoma, kada gali bėda ištikti. Tavegilis ar kokie kiti vaistai rankinėje turėtų būti“, – sako medikė. Įgėlus vabzdžiui, vaistą reikėtų išgerti iškart, nes vėliau gali prasidėti tinimas ir nebebus įmanoma nuryti.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų