REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaidos priemonės retkarčiais paviešina vieną kitą didelės vertės turto užvaldymo atvejį. Tačiau šįkart svarbiausi ne pinigai, nes jų juokingai mažai, o tai, kuo mes vaikštome – asfaltas ir žemė po juo.

REKLAMA
REKLAMA

Tas asfaltas ir žemė – centriniame miesto turguje. Ten pat, kur prekiaujama įvairiomis sodo ir daržo gėrybėmis. Gardus kąsnelis pačiame miesto centre, kur žmonių daugiau nei bažnyčioje per didžiąsias šventes. Bet ne apie dvasiškus dalykus čia, o kaip tik apie labai žemiškus.

REKLAMA

Sumenko turtas

Į Seimo narį Valentiną Mazuronį kreipėsi advokatas Arūnas Koskus net 14 ūkio subjektų vardu dėl galimai neteisėto uždarųjų akcinių bendrovių „Senasis dvaras“ ir „Imondesima“ sandorio. Ką tokio šios bendrovės suderėjo? Ogi viena perdavė kitai turtą, kuris jai net nepriklausė. Kam tas turtas priklausė? Ogi visiems mums – valstybei arba Šiaulių miesto savivaldybei, kurios Taryba yra UAB Šiaulių turgus steigėja.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjų teigimu, šis sandoris pažeidžia ne tik viešąjį, bet ir pačios Šiaulių miesto savivaldybės interesą. Netekus dalies turto – valstybinės žemės, sumenko ir Šiaulių turgaus vertė, vadinasi – ir savivaldybės turtas.

Siekiant išsiaiškinti minėto sandorio teisėtumą, Šiaulių apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas – kreiptasi į Šiaulių apygardos teismą. Taryba, Šiaulių turgaus steigėja, turėtų ginti savo interesus, bet kažkodėl juos gina Seimo narys.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius teigia, kad Taryba šiuo klausimu nėra nieko priėmusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešas interesas

Dėl viešo intereso gynimo kreiptasi į Lietuvos Respublikos generalinį prokurorą. Nurodoma situacija dėl galimai neteisėtai į privačias rankas perleistos Šiaulių miesto centre esančios valstybinės žemės. Įdomu, kokių veiksmų bus imtasi, kad pažeisti viešieji interesai būtų atstatyti, o galimai neteisėtos sutartys – nutrauktos.

Prokuroras ieškiniu prašo taikyti restituciją ir įpareigoti UAB „Imondesima“ grąžinti valstybei 3590 kv. m kiemo aikštelę, o UAB „Senasis turgus“ – grąžinti „Imondesimai“ pinigus, gautus už minėtą aikštelę. Restitucija – negaliojančio sandorio šalių turtinės padėties, buvusios prieš ją sudarant, visiškas arba dalinis atkūrimas.

REKLAMA

Kokia ta padėtis, kurią reikėtų atkurti? Apie viską – nuo pradžių.

Daug žadanti pradžia

Prieš dešimt metų – 2001 m. rugpjūčio 14 d. – Šiaulių miesto savivaldybės valdyba priėmė sprendimą dėl centrinės turgavietės subnuomos sąlygų nustatymo. Nuspręsta 25 metus leisti Šiaulių turgui 1,7737 ha žemės sklype subnuomoti uždarajai akcinei bendrovei „Senasis dvaras“ sklypo dalį (1,3806 ha).

Numatyta aplink naująjį gėlių prekybos paviljoną palikti neužstatomą keturių metrų pločio zoną, pavesti „Senajam dvarui“ eksploatuoti ir remontuoti centrinei turgavietei priklausančias tvoras ir vartus bei bendro naudojimo pravažiavimą, nesudaryti kliūčių jais naudotis kitų sklypų savininkams ir nuomininkams, suprojektuoti ir savo lėšomis įrengti išvažiavimą į J. Basanavičiaus gatvę ir t. t.

REKLAMA

Įpareigojimų tikrai daug. Dar vienas – įpareigoti „Senąjį dvarą“ vietoj senosios asfalto dangos pakloti naują, kurią, pasibaigus subnuomos terminui, jis privalo neatlygintinai perduoti Šiaulių turgui. Savo ruožtu Šiaulių turgaus administracija įpareigota nurašyti į savo nuostolius aikštės asfalto dangą (likutinė vertė 2001 m. rugsėjo 1 d. – 31592,47 Lt).

Nustačius centrinės turgavietės subnuomos sąlygas, netrukus buvo sukirsta rankomis – 2001 m. rugpjūtį UAB Šiaulių turgus ir UAB „Senasis dvaras“ sudarė sutartį dėl valstybinės žemės subnuomos (nominaliai indeksuota žemės sklypo 1,3806 ha vertė – 500 267 Lt).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir viršūnėlės, ir šaknelės

Toliau įvykiai rutuliojasi žaibiškai. Nepraėjus nė dviem savaitėm, Šiaulių miesto savivaldybės valdyba pakeitė centrinės turgavietės subnuomos sąlygas – leido Šiaulių turgaus administracijai parduoti „Senajam dvarui“ nurašytą aikštės asfalto dangą už 1 litą.

O dabar – įdomiausia. Praėjus savaitei Šiaulių turgus, sutinkant Šiaulių miesto valdybai, pardavė „Senajam dvarui“ 13658,16 kv. m kiemo aikštelę. Pastaroji parduota už 1 litą (pagal pateiktus turto vertinimo dokumentus kiemo aikštelės vidutinė rinkos vertė buvo 74 100 Lt).

REKLAMA

Tai kaip čia dabar išeina? Turėjo parduoti asfaltą, o pardavė žemę po juo. Taip sakant, kviečius su visu lauku.

Praėjus 8-eriems metams – 2009-ųjų liepą – UAB „Imondesima“ įsigijo nuosavybės teises į visus Vilniaus g. 212 UAB „Senasis dvaras“ turėtus statinius. Sakysite – na ir kas? „Imondesima“, trečioji šalis, įsigijusi turto, turėjo įgyti teisę naudotis atitinkama žemės sklypo dalimi tokiomis pat sąlygomis kaip ir „Senasis dvaras“ – turėjo įgyti subnuomos teisę. Pasekmė – pirkėjas nebevykdo įpareigojimų, numatytų subnuomos sutartyje, o „Senasis dvaras“ taip pat nusikratė jų, nors buvo įsipareigojęs 25-eriems metams.

REKLAMA

Kuo toliau – tuo gražiau

Šių metų gegužę Šiaulių žemėtvarkos skyrius Šiaulių turgui pateikė raštą, kuriame teigia, kad 2011 m. liepos 28 d. nutrauks 1999 m. rugsėjį Šiaulių apskrities viršininko administracijos ir UAB Šiaulių turgus pasirašytą sutartį.

Rašte teigiama, kad valstybinės žemės sklypo 1,7737 ha dalis yra užstatyta UAB „Imondesima“ nuosavybės teise priklausančiais statiniais ir yra būtina jiems eksploatuoti. Šiaulių turgus šio žemės sklypo nenaudoja, Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašo duomenimis, jokių pastatų ir kitų statinių nuosavybės ar nuomos teise nuo 2001 metų šiame sklype neturi...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interesų protegavimas

Šiaulių turgus nepasiduoda – birželio pradžioje Žemėtvarkos skyriui taip pat pateikia raštą. Jis teigia, kad vienašališkas valstybinės žemės nuomos sutarties, kuri panaikina visus nebaigtus vykdyti subnuomininko įsipareigojimus, nutraukimas yra vienos šalies interesų protegavimas. UAB Šiaulių turgus netenka 4 m pločio 1,7737 ha sklype suformuoto privažiavimo prie 56 kioskų – tai sukels neprognozuojamas pasekmes ūkinei komercinei veiklai ir pastatui eksploatuoti.

Šiaulių turgus teigia, kad spręsti klausimą dėl valstybinės žemės nuomos nutraukimo būtų tikslingiau, kai Šiaulių miesto prokuratūra išnagrinės iškeltą civilinį ieškinį dėl UAB Šiaulių turgus ir UAB „Imondesima“ sandorio teisėtumo.

REKLAMA

Yla lenda iš maišo

„Vyksta įvairūs teismai. Vienas iš variantų būtų taikos sutartis, kuria būtų nustatyta, kad tas pravažiavimas yra miesto nuosavybė. Jei bus panaikinta subnuomos sutartis, reikės suformuoti žemės sklypus prie bendrovės „Imondesima“ ir gėlių paviljono“, – teigia Vladas Damulevičius, Savivaldybės administracijos direktorius.

Su UAB „Senasis dvaras“ direktoriumi Feliksu Andruliu pavyko susisiekti, tačiau prisistačius, iš kur skambiname, direktoriui ryšis staiga kažkodėl tapo itin blogas, tad susišnekėti nepavyko. Nepavyko prisiskambinti ir bendrovei „Imondesima“.

REKLAMA

Lietuvos teisininkų draugijos Šiaulių skyrius informavo, kad pagal Civilinį kodeksą nuomos sutarties pagrindinis bruožas yra tai, kad ja nuomotojas perduoda nuomininkui daiktą ne nuosavybėn, o tik laikinam valdymui ir naudojimui, t. y. nesikeičia daikto savininkas. Kodekse yra įtvirtintas ir subnuomos institutas, todėl galima teigti, kad išnuomoti nuosavybės teise nepriklausantį daiktą galima tik tada, kai jis gautas nuomos būdu ir yra nuomotojo sutikimas.

Patvirtino Vilniaus notarų biuras

Ar nurašyta aikštelė (tiksliau – asfalto danga) galėjo būti parduota kaip kiemo aikštelė, turinti unikalų numerį?

REKLAMA
REKLAMA

VĮ Registrų centras atstovas spaudai Aidas Petrošius teigia, kad daiktas į nekilnojamojo turto kadastrą įrašomas tik gavus dokumentus, pagrindžiančius jo teisėtą atsiradimą.

Absoliučia dauguma atveju tokie dokumentai yra statybos inspekcijos pažyma ir statinio pripažinimo tinkamu naudoti aktas.

„Pagal galiojančius Lietuvos Respublikos teisės aktus, nekilnojamojo turto sandorius savo parašu tvirtina notaras, kuris nustato, ar sandoris gali būti sudarytas. Gavęs notaro pranešimą apie įvykusį sandorį ir notaro parašu patvirtintus sandorio dokumentus, Registrų centras privalo nedelsdamas užfiksuoti įvykusio sandorio faktą ir įregistruoti pirkėjo teises į įsigytą nekilnojamąjį turtą“, – teigia A. Petrošius.

Tik įdomu, kodėl patvirtinti dokumentų vykta netgi į Vilnių – Vilniaus miesto 31–ąjį notarų biurą. Negi Šiauliuose notarų mažai? Ar UAB „Senasis dvaras“ galėjo trečiajai šaliai perduoti minėtą turtą be nuomininko sutikimo ir vengdamas ateities įsipareigojimų, pasibaigus subnuomos sutarties terminui?

Už vieną litą užvaldyta turgaus teritorija.

Įdomu, kodėl patvirtinti dokumentų vykta netgi į Vilnių – Vilniaus miesto 31–ąjį notarų biurą. Negi Šiauliuose notarų mažai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų