REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pranešė Austrijos užsienio reikalų ministrui Michaeliui Spindeleggeriui, kad Lietuva atšaukė konsultacijoms į Vilnių Lietuvos ambasadorių Vienoje, bei akcentavo, kad Austrijos atsakymą į notoje formuluojamus klausimus tikisi gauti per įmanomai trumpą laiką.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Austrijos diplomatijos vadovai pirmadienį Briuselyje dalyvauja Europos Sąjungos (ES) užsienio ir Bendrųjų reikalų darybos posėdžiuose.

REKLAMA

„Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės šokiruoti. Už nepriklausomybės atkūrimą prieš 20 metų sumokėjome labai didelę kainą. Sausio 13-osios byla ir teisingumo įvykdymas yra nacionalinės svarbos klausimas. Lietuva neturi kito pasirinkimo, kaip tik mobilizuoti visas įmanomas diplomatines ir teisines priemones išsiaiškinti šio įvykio aplinkybes tam, kad jos daugiau ES erdvėje nepasikartotų. Lietuva privalo pasirūpinti, kad ES išmoktų šią solidarumo stokos pamoką“, – sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas dar kartą pabrėžė, kad Lietuva jokių procedūrinių formalumų nepažeidė. Pasak ministro, nesuprantama, kodėl apie suėmimą Lietuva nebuvo informuota nedelsiant, kodėl laukta kitos dienos.

A. Ažubalis akcentavo, kad šis klausimas Lietuvoje toks pats jautrus, kaip Radko Mladičiaus klausimas Balkanuose. Tą, pasak ministro, rodo ir liepos 18 dieną Vilniuje vykstančios pilietinės iniciatyvos.

Įtariamąjį Sausio 13-osios byloje, buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą, pagal Europos arešto orderį austrai sulaikė praėjusį ketvirtadienį, liepos 14–ąją, ir kitą dieną jį paleido. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad M. Golovatovas jau grįžo į Rusiją. Pirmadienį Lietuvos užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė–Liauškienė įteikė notą Austrijos laikinajam reikalų patikėtiniui Josefui Sigmundui, kurioje Austrijos prašoma paaiškinti, vadovaujantis kokiais argumentais ir kodėl taip skubiai Austrija nusprendė paleisti pagal Europos arešto orderį sulaikytą įtariamąjį Sausio 13-osios žudynių byloje M. Golovatovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Notoje reiškiamas nusivylimas šiuo Austrijos žingsniu.

Kartu pabrėžiama, kad Europos arešto orderis yra ES teisminės institucijos sprendimas, kuriuo kita ES valstybė narė įpareigojama suimti ir perduoti šiame sprendime nurodytą asmenį.

Austrijos veiksmus dėl Europos arešto orderio, išduoto M. Golovatovui, vykdymo Lietuva vertina kaip ypač grubų ES teisės aktų pažeidimą.

„Esame sunerimę dėl to, kaip ES teisės aktus ir ES valstybių narių bendradarbiavimo principus paminanti Austrijos praktika ateityje gali turėti neigiamos įtakos tarptautiniam susižinojimui baudžiamosiose bylose tarp ES valstybių“, – rašoma dokumente.

Austrijos laikinajam reikalų patikėtiniui taip pat buvo įteikta knyga apie Sausio 13-osios įvykius „Lithuania, 1991.01.13: documents, testimonies, comments“.

Lietuva nuo liepos 18 dienos atšaukia konsultacijoms į Vilnių ambasadorių Austrijoje Giedrių Puodžiūną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų