• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kupiškio rajono valdžia ne kartą gyrėsi savo iniciatyva naudodama Europos Sąjungos lėšas įvairiems projektams. Tačiau projektų eigą ir lėšų panaudojimą kontroliuojantys Vidaus reikalų ministerijos atstovai nuleido kupiškėnus ant žemės – pagal vėluojančius jau pradėtus projektus mes vos ne pirmaujame visoje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Stringa Subačiaus gimnazijos, Šepetos pagrindinės mokyklos renovacija, vis dar nesulaukiam Krizių centro įkurtuvių, nutilo kalbos ir apie daugiafunkcinio centro atidarymą Antašavoje.

REKLAMA

Aplankė merą

Birželio mėnesio pabaigoje Panevėžio regiono savivaldybėse lankėsi Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorė Edita Mielienė ir jos patarėja Laura Bogušienė. Viešnios neaplenkė ir mūsų rajono.

Praėjusią savaitę užsukusios į Kupiškio rajono mero Jono Jaručio kabinetą Regioninės plėtros departamento atstovės kartu su Panevėžio apskrities skyriaus vedėja Rita Abaravičiūte domėjosi Europos Sąjungos (ES) fondų ir Valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų projektų įgyvendinimu bei planams trukdančiomis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip žinia, Lietuva per projektus turi įsisavinti didžiules per 23 mlrd. litų siekiančias Europos Sąjungos (ES) 2007–2013 metais regionų plėtrai skirtas lėšas. Todėl mes lankomės visuose šalies regionuose, bendraujame su savivaldybių vadovais, kaip jiems sekasi vykdyti suplanuotus projektus ir įsisavinti skirtas lėšas, kartu ieškome problemų sprendimų“, – sakė į susitikimą Kupiškyje atvykusi E. Mielienė.

Regionų plėtros departamento atstovės su Kupiškio valdžia aptarė labiausiai pasisekusius ir stringančius regioninės dimensijos projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėta, bet neužbaigta

Jų mūsų Savivaldybė iki 2013 metų planuoja įvykdyti 19. Šiems projektams reikalinga ES parama už beveik 20 mln. litų. Viešnios pagyrė Kupiškio savivaldybę už gana aktyvų paraiškų teikimą minėtiems projektams. Iš visų planuotų 19 projektų net 16 jų (84 procentai) jau pateiktos paraiškos, o 12 – sudarytos sutartys gauti reikalingą finansavimą. Pagal šiuo rodiklius esame puikus pavyzdys ne tik kaimyniniams rajonams, bet ir kitiems šalies regionams.

Tačiau suplanuotų projektų įgyvendinimas priverčia nuleisti nosis. Dar nė vieno jų nesame užbaigę. Nors Panevėžio regione pagal šią programą jau baigti 25. Gerais rezultatais gali pasigirti Panevėžio ir Biržų rajonų savivaldybės.

REKLAMA

Ne itin sparčiai kupiškėnai sugeba įsisavinti ir ES struktūrinių fondų skirtas lėšas. Iš 20 mln. litų numatyto finansavimo panaudojome tik 15, 9 procentų lėšų (3,1 mln. litų).

Kaip „Kupiškėnų mintims“ sakė Vidaus reikalų ministerijos Regionų politikos departamento Sanglaudos skatinimo veiksmų programos skyriaus vyriausioji specialistė Panevėžio regione Žibutė Gaivenienė, kad regionų plėtros finansavimas vyktų sklandžiai ir nevėluotų, jau šių metų pabaigoje regionai turėtų įsisavinti 30 procentų planuojamų lėšų.

REKLAMA

Šlubuojantys sėkmingi projektai

„Liūdna, kad pagal pateiktas projektų paraiškas jūsų rodikliai – vieni geriausių, o štai su įgyvendinimu šitaip atsiliekate. Būtina analizuoti problemas, kad neprarastume pinigų“, – J. Jaručiui kartojo R. Abaravičiūtė – Regioninės plėtros departamento Panevėžio skyriaus vedėja.

Kol kas sėkmingais mūsų rajono projektais, pagal investuojamų lėšų sumas, pasak specialisčių, galima pavadinti tik apie 1 mln. litų kainavusią Kupiškio miesto Sodų ir Palėvenės gatvių rekonstrukciją. Taip pat į šį sąrašą patenka dėl netinkamų rangovų užstrigusi Subačiaus gimnazijos renovacija, kuriai Savivaldybė jau išleido per 400 tūkst. litų ES fondų skirtų lėšų. Šioje mokykloje statybos ir remonto darbai turėjo būti baigti prieš gerus metus, bet šiuo metu baigta tik 75 procentai jų. Renovacija dar užtruks keletą mėnesių.

Pagirtinas ir projektas, kurio metu už 1,5 mln. litų dalinai išvalytas uždumblėjęs Skapiškio ežeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų