REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvynukų besilaukianti mama atvažiavo į Šiaulių respublikinės ligoninės moters ir vaiko kliniką, pajutusi priešgimdinius spazmus. Kai bemaž po dešimties valandų teko atlikti operaciją, buvo konstatuota vieno kūdikio mirtis. Vėliau dokumentuose užrašyta — mirė namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vaiką praradusi mama įsitikinusi, kad taip medikai bando užmaskuoti savo klaidas, todėl kreipsis į Valstybinę medicininio audito inspekciją.

REKLAMA

Nakties išeitimi tapo vaistai

Birželio 23 — iosios vakare 32 savaites dvynukais nėščia Oksana Žebrauskaitė pajuto priešgimdinius skausmus. Vyras skubiai automobiliu iš namų Naujojoje Akmenėje nuvežė į Šiaulių respublikinės ligoninės Moters ir vaiko kliniką.

Iki tol čia kas dvi savaites moteris vykdavo į konsultacijas. Paskutinį kartą buvo diena prieš sąrėmius. Tada apžiūrėjusi gydytoja pasakė, kad viskas gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek daugiau kaip po paros, artėjant Joninių išvakarių vidurnakčiui, ligoninėje priimta Oksana netikėjo, kad „viskas gerai“, nes jautė periodiškai pasikartojančius skausmingus spazmus. Po medikų atliktos apžiūros echoskopu mama išgirdo nuraminimą — vaikeliai yra geroje padėtyje.

Bet medikai nusprendė stabdyti prasidedantį gimdymą, nes per mažai nešiota savaičių. Vaistus suleido apie vidurnaktį. Maždaug po keturių valandų visi skausmai nurimo.

Apie tą paryčių momentą pasakojanti mama susigraudina: „Iki tol jutau, kaip spardėsi abu mažyliai, o dabar tebuvo tik vieno judesiai, bet įtartinai silpni“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atėjusi gydytoja pasidomėjo skausmais. Mama atsakė, kad atlėgo. Gydytoja esą nuraminusi, kad taip ir turi būti.

Rytinė pamaina puolė operuoti

Ryte pradėjusi dirbti nauja medikų pamaina uždėjo mamai ant piršto prietaisą širdies dūžiams matuoti. Tokio stebėjimo, mamos žodžiais, imtasi pirmą kartą, kai ji buvo paguldyta į kliniką.

„Netrukus išgirdau, kaip sesutė išgąstingai sako daktarei: “Neberandu, neberandu“, — mena O. Žebrauskaitė.

Po to viskas vyko labai greitai. Į palatą atvežtas echoskopas, tačiau netapo aiškiau. Mamą su lova nulakino į kitas patalpas, kur yra echoskopas su didesniu ekranu. Prie jo palinko keli daktarai.

REKLAMA

Mama pirmą kartą išdrįso paklausti: „Ar kažkas nutiko?“. Jai paaiškinę, kad reikia laukti dar vieno specialisto konsultacijos. Kai jis apžiūrėjo, tuoj nurodė: “Reikia daryti staigiai ekstra“.

Mama nugirdo ir daktarų frazę: „Reikia gelbėti ir antrą“. Turbūt todėl moters net neperrengė operacijai, net nenuėmė auskarų, grandinėlės.

„Apgailestaujam“

Po narkozės atsigavusiai mamai nė vienas medikas nepaaiškino, kas įvyko. Ji gyveno mintimi, kad ištiko tragedija. Užtat suvokė, kas slypi už jai dažnai medikų tariamo: „Apgailestaujam“.

REKLAMA

Ir su dvynukų tėvu, laukusiu koridoriuje, neimta kalbėti konkrečiai. Pirmoji priėjusi seselė pirmiausia ištarė: „Galit eiti pažiūrėti savo vaiko“. Jis nustebęs paklausė, kur antrasis. Išgirdo atsakymą, kad reikia klausti daktarų.

Medikai neparodė iškart mamai ir vienintelio išlikusio kūdikio. Jį pamatė tik antrą parą, kai vyras nuvedė į kūdikių reanimacijos palatą.

Kodėl taip atsitiko?

Gimdyvė neišdrįso paklausti medikų, kodėl taip atsitiko. „Iš pradžių buvau apsvaigusi nuo narkozės, iš pusiausvyros išvedė priešlaikinio gimdymo netikėtumas“, — vardino priežastis O. Žebrauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtat sujudo išlikusio anūko seneliai. Tą patį rytą atvažiavo uošviai iš Naujosios Akmenės. Operaciją atlikusi gydytoja pasakiusi, kad operuota turėjo būti atlikta iškart, kai gimdyvė atvažiavo. Motyvas vienintelis — kadangi buvo nešiojami dvynukai. „Gydytoja sakė, kad negali paaiškinti, ko laukė naktį dirbusi pamaina“, — teigia uošvienė Elena Jokubauskienė.

Kitą dieną atvažiavo gimdyvės tėvai. Visą dieną praleidę palatoje nustebo, kad nė vienas medikas neužėjo pasidomėti skausmus kenčiančios gimdyvės savijauta.

REKLAMA

Paslaptys ir klaustukai

Mirusio kūdikio senelių paklausta, ar ims palaikus. Seneliai paprašė atlikti skrodimą. Buvo paaiškinta, kad Joninių dieną ir savaitgalį nebus tiriama, todėl nurodyta atvykti po trijų dienų. Po tiek laiko jie pasiėmė vaikelį, palaidojo.

Tačiau nustebo, kai pamatė mirties liudijimo išrašymo datą — šeštadienis. Vadinasi, nedelsė atlikti tyrimą? „Tai kodėl kelias dienas neatidavė kūnelio?“, — svarstė E. Jokubauskienė.

Grafoje „Pagrindinė liga ar būklė, lėmusi naujagimio mirtį“ nurodyta — uždusimas iki gimdymo, o kitoje grafoje “Vaisiaus žūties vieta“ nurodyta — namuose. Akmeniškiai mano, kad šie teiginiai prieštarauja vienas kitam.

REKLAMA

„Juk mamą apie dešimt valandų iki gimdymo prižiūrėjo medikai, o nepasakė, kad vienas vaikas miręs“, — stebisi E. Jokubauskienė.

Įrašas apie mirtį namuose sutrikdė ir kai kuriuos medikus. Esą dokumente įsivėlė klaida. Tačiau vėliau nukirsta — viskas parašyta teisingai.

Įtartinas akmeniškiams buvo klinikoje išgirstas klausimas — patys laidosite ar valstybės lėšomis? Atrodė, kad nenorima leisti artimiesiems.

Gimdyvės giminaičiai norėjo išgirsti pirmiausia pagalbą teikusios gydytojos nuomonę. „Tačiau klinikos vadovas pasakė, kad ji čia nedirbanti, jos tikroji darbovietė — kitur, o iš to supratome, kad tą naktį buvo atmestinumo, — sakė E. Jokubauskienė. — Panašu, kad medikas iš kitur buvo atėjęs į ligoninę tik pabudėti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar gimdyvė mano, kad operacijos metu jai butų pakakę dalinės narkozės. „O užmigdė visą, gal kad nematyčiau per daug“, — svarstė mama.

O. Žebrauskaitė ir jos artimieji nusprendė kreiptis į Valstybinę medicininio audito inspekciją, kad sužinotų teisybę.

Klinikos vadovas atsisakė komentuoti

Šiaulių respublikinės ligoninės moters ir vaiko klinikoje jau dirba Perinatalinių mirčių komisija. Ji atlieka tyrimą kiekvienu atveju, kai medicinos įstaigoje yra negyvagimis — kaip įvardija medikai.

Vakar klinikos direktorius Linas Rovas atsisakė „Šiaulių kraštui“ teikti komentarus. Esą apie gimdyvei skirtą pagalbą gydymo įstaigoje įmanoma sužinoti tik tada, kai perinatalinių mirčių komisija padarys išvadas. Jų sulaukti tikimasi kitą mėnesį.

Tačiau ir tada direktorius atsakinėsiąs tik į žiniasklaidos keliamus klausimus, kuriuos gautų iš Šiaulių respublikinės ligoninės atstovės spaudai.

Vytautas RUŠKYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų