• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per žiemą už šildymą įsiskolinę gyventojai skolas stengiasi grąžinti vasarą. Tačiau jos gali ir nesumažėti – šilumos ir karšto vandens tiekėjai nuo liepos 1 dienos padidino įkainius.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo liepos 1 dienos įsigaliojusios naujos šilumos ir karšto vandens kainos nustebino ne vieną panevėžietį. Padidėjusios net 6,5 procento, jos skaudžiai palies tuos gyventojus, kurie yra įsiskolinę bendrovei „Panevėžio energija“.

REKLAMA

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, už šildymą pernai buvo skolingas maždaug kas šeštas vartotojas. Vasarą dauguma gyventojų skolas bando sumokėti, bet pakeltos šilumos ir karšto vandens kainos gali ir neleisti tų skolų atsikratyti.

Skolos didėja

Bendrovės atstovė spaudai Daiva Paulauskienė „Panevėžio balsui“ pasakojo, kad bendra (įmonė teikia paslaugas Panevėžio, Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio, Kėdainių, Zarasų miestams ir rajonams – autorės pastaba) šilumos ir karšto vandens vartotojų skola „Panevėžio energijai“ – beveik 22 milijonai litų. „Panevėžio miesto skola – 13,9 mln. litų, – skaičiavo pinigus D. Paulauskienė. – Gyventojų skola liepos 1 dieną buvo 5,7 mln. litų, o miesto Savivaldybė skolinga per 5 milijonus.“

REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžio energijos“ darbuotoja patvirtino, kad daugiausia gyventojai įsiskolina žiemą. „Atėjus vasarai gyventojų skolos mažėja, nes per vasarą dauguma skolas susimoka. Tačiau yra ir tokių, kurie nemoka. Tuomet bendrovė jas išieško per teismą. Iki liepos 1 dienos teismui iš viso pateiktas 421 ieškinys skoloms išieškoti.

Per teismus bandome susigrąžinti 1,07 mln. litų. 2010 metais teismą pasiekė 648 skolininkų bylos išieškoti 1 milijoną 155 tūkstančius litų. Tiksliai pasakyti, kokią sumą pinigų bendrovei pavyko atgauti, negaliu – teismo procesai užsitęsia ilgai. Paprastai bendrovė teisme bylas laimi. Tačiau net ir priėmus teismo sprendimą sumokėti skolas bendrovei, skolininkai neskuba pinigų mokėti“, – sakė D. Paulauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkų prašymo neišgirdo

Panevėžio miesto savivaldybės vicemeras Petras Narkevičius neabejoja, kad „Panevėžio energijai“ pakėlus šilumos ir karšto vandens kainas skolininkų gretos didės, o sumos augs. „Buvome susitikę su „Panevėžio energijos“ vadovais ir kalbėjomės apie didinamas šildymo ir karšto vandens kainas, – aiškino vicemeras. – Išsakėme jiems savo abejones ir prašėme nedidinti įkainių, kol nebus išanalizuotos visos galimybės to nedaryti. Tačiau bendrovė į mūsų siūlymus neatsižvelgė. Šilumos ir karšto vandens kainų didinimą svarstė ir miesto Trišalė taryba. Todėl šis klausimas gvildenamas. Bandysime kreiptis į VKEK komisiją ir aiškintis. Be to, neaiškumų yra dėl biokuro kainų ir labai keista, kad bendrovė šilumos kainoms mažinti skiria tik 20 procentų bendrovės uždirbto pelno, nors jo gavo apie 4 milijonus litų. Mano galva, šilumos kainai mažinti iš gauto pelno galima skirti ir daugiau lėšų.“

REKLAMA

P. Narkevičiui keista, kodėl bendrovė šilumos ir karšto vandens kainas didino nuo liepos 1 dienos. Anot jo, buvo galima palaukti ir kelti nuo rugsėjo 1-osios. „Tuomet galbūt kai kurie „Panevėžio energijos“ skolininkai per vasarą būtų sumažinę skolas, – svarstė mero pavaduotojas. – Dabar net ir tokia galimybė buvo atimta. Neaišku, kaip bus toliau. Pagrįstai įtariu, kad gyventojų skolos bendrovei didės. Juolab kad gaunančių mažas pajamas nemažėja, nors kalbama, kad pragyvenimo lygis gerėja. Akivaizdu, kad taip nėra. Nemažai panevėžiečių ir toliau grims į skolas.“

Raimonda MIKUČIONYTĖ

Panevėžio balsas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų