REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, Baltarusijoje per tylaus protesto akciją, surengtą sekmadienį, Nepriklausomybės dieną, sulaikyta ne mažiau kaip 400 žmonių. Mažiausiai 210 žmonių sulaikyta Minske, apie 180 - regionuose.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį maždaug 140-čiai išvakarėse Minske sulaikytų žmonių teismai skiria baudas.

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjai paskelbė pareiškimą, kuriame pažymima, jog taikaus protesto akcijų dalyvių sulaikymas yra neleistinas, kadangi šiurkščiai pažeidžia žmogaus teises.

REKLAMA

* * *

Sekmadienį prie Baltarusijos ambasados Maskvoje buvo surengtas sankcionuotas piketas. Rusijos aktyvistai solidarizavosi su Baltarusijos opozicija, reikalavo, kad atsistatydintų prezidentas Aleksandras Lukašenka ir būtų surengti nauji rinkimai.

Susirinkusieji laikė rankose baltas-raudonas-baltas vėliavas, šūkius, reikalaujančius paleisti nuteistus opozicijos veikėjus. Be to, piketo dalyviai plojo, kaip ir tylaus solidarumo akcijos dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA

* * *

Baltarusija pažeidinėja piliečių ekologines teises. Tokią išvadą priėjo Orhuso konvencijos šalių 4-ojo pasitarimo dalyviai.

Šis pasitarimas baigė savo darbą Kišiniove liepos 1-ąją.

Orhuso konvencija nustato visuomenės teises gauti informaciją apie aplinką iš valstybės institucijų, dalyvauti sprendimų priėmimo procedūrose bei teikti savo pasiūlymus ir ginti savo pažeistas teises nepriklausomose ir nešališkose institucijose.

Pasitarime konstatuota, kad Baltarusija du kartus pažeidė pagrindines ekologines piliečių teises - statydama Nemuno hidroelektrinę ir realizuodama Baltarusijos atominės elektrinės projektą.

Kaip pažymėjo Europos ekologų forumo teisininkas Andrejus Andrusevičius, Baltarusijos AE jau visiems laikams liks paženklinta juoda žyme, kadangi valdžia neklausė visuomenės, ką ji mano apie tokio svarbaus objekto statybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų