REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai 1881 metais Oskaras Waildas pirmą kartą pamatė Konstanciją, ji “drebėjo iš išgąsčio". Daugiau nei po dviejų metų Konstancija Lloyd savo mylimam broliui rašė: “Ruoškis neįtikėtinoms naujienoms. Aš susižadėjau su Oskaru Waildu ir esu neapsakomai laiminga".

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu Konstancija bus tokia pat gera žmona, kokia ji yrasesuo - tavo laimė garantuota. Ji yra ištikima ir teisinga", - rašė Konstancijos brolis, Otho Lloyd, sveikindamas O. Waildą.

REKLAMA

Iš tikrųjų Konstancijair buvo tokia.

Ir niekas negalėjo nutuokti, kad Oskaro pasipiršimas su širdelės formos žiedu, kurį jis pats sukūrė, ateityje moteriai atneš didelę širdgėlą ir gėdą.

Prieš atskleisdamas savo tikrąją seksualinę orientaciją,O. Waildas vedė Konstanciją.

Nenuostabu, kad jo žmona pasirodė esanti visiškas nulis ir pajuokos objektas.

Jis kadaise sukilo prieš žmonos motiną, teigdamas, kad moterys turėtų dėvėti ne tokius varžančius ir nepatogius drabužius. Beje, Konstancija laikėsi tos pačios nuomonės. Ji buvo šiuolaikinė moteris - energinga, graži, protinga ir talentinga, mokėjo prancūzų ir italų kalbas, gražiai piešė bei mokėsi koledže. Ji puikiai nusimanė madoje, interjero dizaine ir rašė pasakas vaikams. Ši jauna moteris buvo visiškai pasirengusi papildyti įžymybės – O. Waildo porą.

REKLAMA
REKLAMA

Ironiška, kad genijus ir daugelio knygų autorius buvo kitokios orientacijos. Būtų klaidinga galvoti, kad šia santuoka Oskaras norėjo užgožti savo tikrąjį "aš". 1884 metais, po vedybų praėjus vos 7 mėnesiams,jis, būdamas Škotijoje,rašė savo žmonai: "Jaučiu, kaip tavo pirštai slysta mano plaukais, o skruostai liečiasi su manaisiais. Tavo balso muzika tvyro ore, omano siela ir kūnas susilieja su tavimi. Aš jaučiu ne ką kitą, kaip tik ekstazę."

Ši pora įprasmino ir buvo pavojingos meilės per atstumą pradininkai - nuo pat pradžių labai daug laiko jie praleido atskirai. Praėjus vieneriems metams po jausmingo laiško žmonai, Waildas prisipažino draugui, kad romantiški jausmai, kuriuos kadaise jautė savo žmonai, persipynė su azartu ir abejingumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdama protinga ir lakios vaizduotės moteris, Konstancija turėjo įžvelgti, kad jos vyras elgiasi neįprastai ir ypač mėgsta jaunų vyrų kompaniją. 1890 metais išleista jo knyga "Doriano Grėjaus portretas", kurioje autoriusatsižvelgia į vyro grožį,sukėlė visuomenės sąmyšį.

Konstancija, pasąmonėje viską suprasdama, stengėsi negalvoti apie tai, koks yra jos vyras.

Būtų klaidinga moterį kaltinti dėl jos šeimą ištikusios tragedijos - dėl to buvo kaltas ne kas kitas, kaip O. Waildo meilužis Alfredas Douglasas.

"Bosie" (taip dar buvo vadinamas A.Douglasas), išlepęs, jaunas aristokratas, buvo Oskaro meilužis ir šeimos griovėjas. Waildas buvo susižavėjęs jaunu vyru ir galiausiai jo aistra peraugo į priklausomybę.

REKLAMA

Oskaras su savo meilužiu lankydavosi prabangiuose viešbučiuose ir leido pinigus (kurių jis beveik neturėjo), kad patenkintų kiekvieną "Bosie" užgaidą. Waildas ilgai blaškėsi tarp dviejų pusių- žmonos ir meilužio - kol galiausiai "Bosie" paėmė viršų.

Po šių visiems gerai žinomų Oskaro Waildo išdavysčių moteris buvo priversta bėgti į užsienį ir pakeisti savo vardą į Holland.

Vėliau, vienas jų sūnų Vyvyan,pasakojo prisimenantis savo motiną raudančią dėl kiekvienos žiniasklaidos skelbiamos žinutės apie jos vyrą. Poros drama baigėsi labai liūdnai: meilė, kuri kadaise egzistavo tarp Oskaro ir Konstancijos, buvo paversta kova dėl pinigų ir tarpusavio nesutarimų.

REKLAMA

Konstancija mirė būdama 39 metų po nesėkmingos operacijos Genujoje. Waildas mirė dar po dviejų metų, prieš tai aplankęs žmonos kapą ir parašęs graudžius žodžius: „Gyvenimas yra žiaurus.“

„Bosie“ apie Konstanciją išdrįso kalbėti taip: "Jeigu ji būtų deramai elgusis su vyru ir visada jo ištikimai lauktų, jis būtų su ja visą savo gyvenimą. Ji, iš tiesų, nusipelno užuojautos."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų