REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV valstybės sekretorės specialusis įgaliotinis energetikai ambasadorius Richardas Morningstaras mano, kad Lietuva yra teisingame kelyje energetinės nepriklausomybės link.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad Lietuva turi subalansuotą politiką, ir jeigu bus sėkmingai įgyvendintas Visagino AE projektas, suskystintų dujų terminalas, pastatytos elektros jungtys į Švediją ir kitas Baltijos šalis, vystomos elektros ir dujų jungtys su Lenkija, aš manau, kad visi šie dalykai gali garantuoti Lietuvos nepriklausomybę“, – sakė R. Morningstaras žurnalistams ketvirtadienį.

REKLAMA

Specialusis JAV valstybės sekretorės įgaliotinis yra įsitikinęs, kad visoms valstybėms yra svarbi diversifikuota ir subalansuota politika, kad nebūtų pernelyg priklausomos nuo vieno šaltinio.

„Rusija visada turės savo vaidmenį energetikos rinkoje, ji ir turėtų, tai yra didelis energijos tiekėjas. Tuo pačiu metu, manau, kad visos valstybės turėtų diversifikuoti ir subalansuoti politiką, kad nebūtų pernelyg priklausomos nuo vieno šaltinio“, – kalbėjo R. Morningstaras, ypač teigiamai atsiliepdamas apie Trečiąjį Europos Sąjungos energetikos paketą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje būta svarstymų, esą atskyrimo direktyvos įgyvendinimas, gali lemti didesnes dujų kainas. „Manau, kad dujų kainos turi būti nulemtos rinkos“, – į tokias mintis atsako R. Morningstaras.

Ambasadorius nemano, kad Lietuva pavėlavo su reformomis, ir tiki, kad ateityje pamatysime visai kitokią situaciją nei yra dabar.

„Aš manau, kad po 20 metų Lietuva bus visiškai pasikeitusi šalis, žiūrint iš energetikos požiūrio taško“, – sakė R. Morningstaras.

Ketvirtadienį Seimas priėmė naujos redakcijos Gamtinių dujų įstatymą ir jo įgyvendinimo įstatymą, kuriais siekiama sukurti konkurencingą, ekonomiškai pagrįstą ir patikimą gamtinių dujų rinką, užtikrinančią vartotojų galimybę laisvai pasirinkti gamtinių dujų tiekėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Grybauskaitė: Danija padės užtikrinti svarbių energetinių projektų finansavimą

Energetinio saugumo, Šiaurės ir Baltijos valstybių bendradarbiavimo (NB8) bei dvišalių Lietuvos ir Danijos santykių klausimus Prezidentė Dalia Grybauskaitė aptarė su Danijos Karalystės užsienio reikalų ministre Lene Espersen.

Danijos diplomatijos vadovė ketvirtadienį Vilniuje dalyvauja aukšto lygio konferencijoje „Moterys – demokratijos stiprintojos: gerosios praktikos pavydžiai“.

„Lietuvai kitąmet patikėta koordinuoti NB8 veiklą, o Danija 2012 m. pirmininkaus Europos Sąjungai (ES). Tai puiki proga įgyvendinti visam regionui svarbius projektus“ , – teigė Prezidentė.

REKLAMA

D. Grybauskaitė ir Danijos užsienio reikalų ministrė sutarė siekti, kad naujoje ES finansinėje 2014-2020 m. perspektyvoje būtų užtikrintas tinkamas energetinių projektų finansavimas ir proporcingas išmokų ES šalims paskirstymas.

Prezidentės teigimu, neteisinga, kad Lietuvos ūkininkas gauna tris ir daugiau kartų mažesnes išmokas nei kitų ES šalių žemdirbiai.

Prezidentės iniciatyva 2012 metais Lietuva planuoja surengti Šiaurės ir Baltijos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą, kurio pagrindinė tema – energetinis regiono saugumas ir energetinių išteklių tiekimo diversifikavimas.

Šiemet minimos 20-osios diplomatinių santykių tarp Lietuvos ir Danijos atkūrimo metinės.

Danijos užsienio reikalų ministrė Prezidentei D. Grybauskaitei perdavė Danijos Ministro Pirmininko kvietimą atvykti oficialaus vizito į Daniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų