REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paplūdimio palaima

Paplūdimio palaima

REKLAMA

Likijos pakrantė - į vakarus nuo Fetijos ir į rytus nuo Antalijos – tai gražiai, slėniais kylančių pušų miškų peizažai,  įsmigusios į dangų pušų viršūnės ir įspūdingi žalsvai melsvo vandens paplūdimiai.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykus į Likijos pakrantę, reikėtų neužmiršti garsių archeologinių vietų, kurios puošia regioną. Gražiausios iš jų - Letonų, Likijos karalystės miesto liekanos – tarp siūbuojančių rugių laukų ir vandens užlietų paminklų Nimfoms. Taip pat Pinara, nuo kurios apžvelgsite visą didžiulį Ksanto slėnį.

REKLAMA

Likijos pakrantėje rasite vieną iš nedaugelio, civilizacijos nepaliestą, Viduržemio jūros regione Pataroje esantį paplūdimį. Tai saugoma vieta, kurioje veisiasi didžiagalviai vėžliai. Šie didingi paplūdimiai yra apsupti pelkių ir kalvotų kopų, čia uždraustas ir vandens sportas, tad galite įsivaizduoti, kokia ramybė ir palaima.

Dorothy Wallis, London

Balandžio saulė

Aš ir mano draugė (abidvi jau  įkopusios į šeštą dešimtį) pavargusios nuo apsiniaukusio oro jau buvome praradusios viltį pamatyti saulę. Norėjome išvykti trumpų atostogų, tačiau viskas ką žiūrėjome buvo per brangu. Tuomet jos sūnus, surado mums kelionės paketą į Marmarį. Kelionė turėjo įvykti pirmąją balandžio savaitę, mūsų viešbutis - gamtoje esanti poilsiavietė už 270 svarų žmogui, su visais įskaičiuotais mokesčiais. Kiekviena turėjome po atskirą dvivietį kambarį.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Marmariui ir trūksta charakterio (žiūrėkite skiltį, „Ko vengti“) visgi tai buvo puikus pasirinkimas pavasario atostogoms. Vietoje siūloma nemažai ekskursijų (venkite ekskursijų į turgų), o oras tikrai buvo šiltas ir malonus. Rekomenduoju pasivaikščiojimą iki  šalia esančio Ičmelero, atgal grįžkite laivu arba dolmusu (vietiniu taksi, kuriuo dalijamasi su kitais keleiviais). Važinėdamos dolmusais jautėmės pakankamai saugiai tiek naktį, tiek dieną.

Beje, būtinai pasiimkite 10 svarų kupiūrą vizai (dvi 5 svarų kupiūros, kurias turėjome buvo nepriimtos). Neįtikėtina, tačiau Marmaryje svarai sterlingai buvo labai paklausi valiuta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hilary Spon, Kent

Sveiki atvykę į atsiskyrėlių karalystę

Palei didžiulę, ryškią Marmario įlanką yra Turunčas, žavus, gražiai sutvarkytas miestas, pilnas atostogoms skirtų viešbučių, parduotuvių, ir paplūdimio restoranų, viskas visai šalia, pasiekiama vaikštant pėsčiomis. Maistas čia labai skanus, ypač turkiški pusryčiai ir kepti krosnyse mėsos troškiniai moliniuose induose.

Vietos kelionių agentūra, kuriai vadovauja June ir Murat Rumeliai (www.jmturkey.com),  gali suorganizuoti nebrangias keliones iš Dalamano oro uosto ar turistines išvykas po visą vietovę. June yra anglas, tad gali patarti apie vietos viešbučius ir geros kokybės vasarnamius tiems kas mėgsta savarankiškas, nieko netrukdomas atostogas.

REKLAMA

Uoste, vietos jūrininkų laivais galite išplaukti pusės dienos ar dienos kelionėms palei pakrantę. Ekskursijos metu stojama kiekvienoje įlankoje paplaukioti ir atsipalaiduoti. Šios išvykos yra pigesnės už tas, kurias siūlo privačios turus organizuojančios agentūros, be to vietos jūrininkai yra labai žavūs ir atsargūs valdydami laivus.

Mary Norton, Devon

Ūkyje

Buvome apsistoję žaviame Dionysos Estate viešbutyje esančiame Kumlubuke, Bozburun pusiasalyje. Čia,  paprastai, bet jaukiai įrengti kambariai, šalia yra kotedžai ir keturi vasarnamiai. Apsistoję Dionysos Estate niekada nejausite, kad jis perpildytas ir nuo gyventojų kiekio nebelieka ramybės iš esmės čia visi labai draugiški, daug bendrauja, tačiau neįkyri.

REKLAMA

Pats didžiausias malonumas yra tai, kad jie turi vandens sveikatingumo centrą, paplūdimį ir ekologišką ūkį, kurio dėka viešbutis turi šviežių kiaušinių, sūrio, alyvuogių aliejaus ir daržovių. Ši vieta yra saugomoje teritorijoje, tad tikrai rasite smagių pasivaikšiojimų keliukų gamtoje, slėniuose (tai puikus užsiemimas prieš neriant į jūrą arba didžiulį baseiną). Visa tai - norintiems išvengti triukšmo ir turistų spūsčių, kurias sutinki keliaudamas iš Marmario į Kumlubuk.

Steven Dunne, West Yorks

Ko vengti

Taupykite oro uoste

Venkite valgyti ir gerti oro uoste. Maisto ir gėrimų kainos yra labai didelės visuose Turkijos oro uostuose, nuo to laiko kai jie buvo privatizuoti. Kainos čia didesnės mažiausiai tris kartus nei pačiuose kurortuose. Kadangi čia įrengti net du rentgeno spindulių patikros punktai – pirmas kad jus įleistų registracijai, o antras, einant į skrydžio vartus, visose zonose iki skrydžio vartų leidžiama turėti skysčių ir maisto, tad taip ir darykite - atsivežkite savų gėrimų ir užkandžių, nes taip sutaupysite  nemažą sumą pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Francis Gottesman, Surrey

Susiliekite su minia

Kai keliaujate į tokius kurortinius miestus Turkijoje,  kaip Marmaris, Bodrumas ar Kusadasis, venkite uoliai besistengiančių ką nors parduoti parduotuvių savininkų, turgaus prekiautojų ir kitų smulkių prekybininkų, kurie medžioja turistus tiesiog gatvėje, kad tik šie prieitų apžiūrėti jų prekių. Tokios parduotuvėlės dažniausiai vadinasi „Dell Boy“ , „Asda Price“ ir kitais panašiais pavadinimais. Paprasčiausiai nusipirkite marškinėlius kurioje nors turgavietėje, jie turi būti  su kokiu nors turkišku užrašu, tuomet galėsite ramiai vaikščioti nekreipdami dėmesio į įkyrius prekiautojus, kadangi jie nebemanys kad esate turistas.

REKLAMA

Paul Swithenbank, Yorkshire

Varginanti minia

Olu Denizas. Grįžus po beveik 25 metų pertraukos ši vieta man pasirodė nepaliaujamai fotografuojama įlanka, su miniomis turistų, o pats kurortinis miestelis – anksčiau buvęs žavus žvejų kaimelis – siaubingai komercializuotas. Venkite prieplaukoje esančių restoranų, netoliese Fetijos, - jie  parduoda mėsą iš „Tesco“ prekybos tinklo ir siūlo baisiai nuobodžius meniu.

Jane Griffiths, London

Pirmą dalį skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų