• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministerijai pristačius Menų tarybos įstatymo projektą, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai iškėlė klausimą dėl didelio tarybos pavaldumo kultūros ministrui.

REKLAMA
REKLAMA

Pristatydamas įstatymo projektą Seimo komitete, kultūros ministras Arūnas Gelūnas pabrėžė, kad rengiant dokumentą buvo remtasi Skandinavijos valstybių (Suomijos, Danijos) pavyzdžiais ir pasirinktas institucijos, tiesiogiai pavaldžios ir atskaitingos Kultūros ministerijai, modelis.

REKLAMA

Seimo komiteto nariai susidomėjo, kodėl Menų tarybos įstatymo projekte numatyta, kad taryba yra pavaldi Kultūros ministerijai, o ne Seimui, kaip Lietuvos mokslo taryba.

Menų tarybą sudarytų Kultūros ir meno ekspertų taryba, administracija ir ekspertų komisijos. Ekspertų tarybą sudarytų 10 narių ir Menų tarybos direktorius. 3 narius į ją deleguotų Lietuvos meno kūrėjų asociacija, 3 narius - kultūros ministras ir po 1 narį - Finansų ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas ir Lietuvos mokslo taryba. Menų tarybos ekspertų komisijos vertintų kultūros ir meno projektų, pretenduojančių gauti Menų tarybos finansavimą, dokumentus ir teiktų rekomendacinio pobūdžio išvadas Ekspertų tarybai. Ekspertų komisijų skaičių ir jų sudėtį tvirtintų Ekspertų taryba.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai akcentavo, kad ekspertų institutas turi būti reglamentuotas įstatyme, o ne tarybos nuostatuose.

Ministro teigimu, įvertinus Kultūros paveldo departamento ir Lietuvos liaudies kultūros centro kompetenciją, Menų taryba būtų orientuota į profesionalųjį meną. Savo ruožtu Seimo komiteto nariai domėjosi regionų įtraukimu ir regionų kultūros puoselėjimu.

Menų tarybos įstatymo projekte numatyta, kad taryba administruotų valstybės biudžeto lėšas, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšas, skirtas kultūrai ir menams remti, vykdytų kultūros sektoriaus stebėseną ir dalyvautų įgyvendinant nacionalinę kultūros politiką, programas ir kitas iniciatyvas, skirtas Lietuvos kultūros ir meno plėtrai bei stiprinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau teigta, kad Kultūros taryba galėtų pradėti darbą nuo kitų metų pradžios, o jai lėšų būtų rasta optimizuojant Kultūros ministerijos veiklą. Tarybai būtų skirtos dabartinio Kultūros rėmimo fondo lėšos, taip pat valstybės biudžeto lėšos, skirtos menams, išskyrus kiną bei infrastruktūrą, nes kino sritis, pasak ministro, labai apsunkintų tarybos padėtį, todėl kino meno ir industrijos sričiai būtų steigiamas Lietuvos kino institutas.

Komitetas pasiūlė Kultūros ministerijai tobulinti Menų tarybos įstatymo projektą, atsižvelgiant į Seimo narių išsakytas pastabas ir pasiūlymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų