• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nihau sala

REKLAMA

 

Labiausiai į vakarus nutolusi, viena didžiausių iš aštuonių Havajų salų, Nihau  kiek skiriasi nuo likusių septynių. Nihau yra privati sala, kurią 1864 nusipirko Elizabeth Sinclair iš Havajų karalystės.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo to laiko kai sala yra vadinama „Uždraustąją sala“, lankytojai čia įleidžiami retai. Vis dėl to, saloje buvo leistas šioks toks, ribotas turizmas (pradžioje tai buvo safaris). Nihau saloje gyvena apie 130 žmonių, kurie kalba Havajų kalba (taip pat čia kalbama ir anglų kalba).

REKLAMA

Attu sala

Attu sala (nuotr. Gamintojo)Attu sala (nuotr. Gamintojo)

Dar viena vakaruose esanti sala, tik šį kartą labiausiai į vakarus nuo Aleutų salyno Aliaskoje nutolusi sala. Šioje saloje gyvena apie 20 žmonių ir visi jie dirba Attu stotyje, JAV pakrantės sargybos, LOREN bazėje. Be to, kad ji yra paskutinė sala iš visų, net per 1900 kilometrų nusidriekusių Aleutų salų, ji nepaprasta tuo, kad tai yra vienintelė konflikto dėl JAV žemių vieta viso II - ojo  Pasaulinio karo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Monuriki sala

Monuriki sala (nuotr. Gamintojo)Monuriki sala (nuotr. Gamintojo)

Tai maža, negyvenama sala iš Mamanukos salų Fidžyje grupės. Monuriki sala šiaip jau nebūtų niekuo ypatinga, tačiau į dėmesio centrą ji pateko po to, kai pirmą kartą buvo nufilmuota  filme „Prarastasis“ su Tomu Hanksu, 2000 metais. Tai filmas apie vyrą, kurio lėktuvas sudužo ir kuris keturis metus  gyvena šioje saloje.

Filme, sala yra visiškai nepasiekiama ir atskirta nuo pasaulio, tačiau iš tikrųjų vos už kelių mylių nuo jos yra kitų salų (pavyzdžiui Tavua sala, kurioje gyvena apie 2400 žmonių). Monuriki dabar yra tapusi populiariu turistų maršrutu ir tai tik dėl to, kad ją išgarsino jau minėtas, Robert Zemeckis filmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Navassa sala

Navasa sala (nuotr. Gamintojo)Navasa sala (nuotr. Gamintojo)

Navasos sala, tai negyvenama Karibuose esanti sala, maždaug už 30 mylių nuo Haičio ir 90 mylių į pietus nuo Gvantanamo įlankos Kuboje. Visa jos pakrantė yra susiformavusi iš stačių skardžių, dėl kurių jokie laivai negali išmesti inkarų ir išsilaipinti. Jungtinės Amerikos valstijos prisijungė šią salą 1857  ir kelis dešimtmečius praleido kasdama saloje guano nuosėdas. Dabar sala priskiriama natūraliems gamtos rezervatams, į kurį patekti reikalingas JAV valdžios sutikimas (jis duodamas itin retai).  Navasa taip pat yra vienas iš nedaugelio JAV teritorinių ginčų objektų -  jos reikalauja Haitis.

REKLAMA

Špicbergeno sala

Špicbergeno sala (nuotr. Gamintojo)Špicbergeno sala (nuotr. Gamintojo)

Špicbergeno sala yra didžiausia sala iš visų Svalbardo salų, esančių Skandinavijos šiaurėje. Tai Norvegijai priklausanti teritorija. Čia įsikūręs Longyearbyen miestas, šiauriausiai pasaulyje esanti, gyvenamoji teritorija. Kaip „tokia“,  Špicbergeno sala puikiai naudojasi šiuo  titulu, juos suteikdama šiauriausiai pasaulyje esančiam oro uostui ir bažnyčiai.

Dėl baltųjų meškų keliamo pavojaus, visi keliaujantys po Špicbergeną, išvykstantys už Longyearbye miesto ribų, pagal įstatymą privalo su savimi turėti medžioklinį šautuvą. Špicbergene yra įsikūrusi Pasaulinė Svalbardo augalų sėklų saugykla, kurioje sandėliuojamos sėklos, norint išsaugoti biologinę įvairovę jeigu atsitiktų kokia nors didžiulė nelaimė, galinti sunaikinti daugybės augalų rūšis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų