REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 28 dieną JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse paskelbė apie Hillary Clinton vizito Lietuvoje tikslą, atskleidė esminius klausimus, kurie bus aptariami jos vizito metu, tačiau nenurodė nei konkretaus laiko, kada atvyks JAV valstybės sekretorė, nei dienotvarkės, kurios ji laikysis Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. E. Darse, JAV pagrindinis tikslas yra santykių su pilietine visuomene stiprinimas bei besivystančių demokratinių šalių rėmimas.

REKLAMA

Neseniai JAV Valstybės departamentas ir Baltarusijos užsienio reikalų ministerija išplatino bendrą pranešimą, kuriame JAV deklaruoja paramą pirmajai Baltarusijos atominei jėgainei, statomai netoli sienos su Lietuva. Vėliau tokia pati parama buvo išreikšta ir Lietuvos AE statybai.

Apie tai ambasadorė sakė: „Valstybės sekretorė H. Clinton, manau, praėjusį vasarį arba lapkritį pasakė, kad JAV remia Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekį, kaip subalansuotą ir tvarų būdą pasiekti energetikos diversifikaciją, energetinį saugumą ir mažesnes energijos kainas. Mes tikime konkurencija, laisva rinka, kuri lemia mažesnes kainas, tai paprasta. Esu tikra, kalbėsime apie įvairius energetinio saugumo aspektus, o jų yra daug – atsinaujinantys ištekliai, dujos, nafta, dujų terminalas ir atominė elektrinė. JAV iš esmės mano, kad atominė jėgainė turi tapti viena iš energetinio saugumo užtikrinimo dalių“.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta apie JAV paramą abiejų šalių - Baltarusijos ir Lietuvos - elektrinių statybos paramą, ji spaudos konferencijoje kalbėjo: „Noriu patikslinti, ką JAV iš tiesų pareiškė apie atominę jėgainę Baltarusijoje. Mes išreiškiame politinę paramą tokioms šalims, kaip Baltarusija ar Lietuva bei bet kuriai kitai valstybei, kuri nori diversifikuoti savo energijos išteklius bei užsitikrinti energetinį saugumą. Manome, kad civilinė atominė energetika yra šio saugumo dalis. Neišreiškėme jokio požiūrio apie jėgainės vietą, mes tik pasakėme, kad bet koks civilinis atominės energetikos vystymas privalo atitikti aukščiausius tarptautinius saugumo standartus. Tai tampa dar svarbiau po to, kas įvyko Japonijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Clinton Lietuvoje kalbės apie JAV ambasadų indėlius į demokratijos stiprinimą, taip pat išsakys savo nuomonę apie gerų įvykių ir veiksmų Renesansą demokratijoje, prie ko Lietuva stipriai prisidėjo. Vizito metu bus pateikta darbotvarkė, kaip ruošiamasi stiprinti pilietinę visuomenę.

Su H. Clinton į Lietuvą atvyks didelė jos patarėjų delegacija, kas pabrėžia JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo demokratijos srityje svarbą.

Vizito metu JAV valstybės sekretorę lydės jos specialusis įgaliotinis energetikai ambasadorius Richardas Morningstaras, pavaduotojas demokratijos, žmogaus teisių ir darbo reikalams Michaelis Posneris, patarėjas pilietinės visuomenės ir besiformuojančių demokratijų klausimais Tomicahas Tillemanas, patarėjas jaunimo reikalams Ronanas Farrowas, ambasadorė lyčių lygybės klausimais Melanne S. Verveer.

REKLAMA

H. Clinton siekia pabrėžti, kad svarbu bendravimas ir santykių kūrimas ne tik su vyriausybėmis, bet ir su pilietine visuomene, kuri turi aktyviai dalyvauti politiniame ir socialiniame kiekvienos demokratinės šalies gyvenime. Anot jos, būtent pilietinė visuomenė gali užtikrinti demokratinių laisvių paisymą.

Pagrindinės trys temos, kurias JAV valstybės sekretorė palies vizito Lietuvoje metu, yra demokratija, žmonių teisės ir moterų lyderystė. Moterys turi aktyviai dalyvauti politiniame ir socialiame gyvenime, be to, jos yra daug taikesnės, kas yra ne mažiau svarbu šiuolaikiniame pasaulyje. Pasak JAV ambasadorės, Lietuva, savo ruožtu, rodo gerą pavyzdį kitoms šalims.

REKLAMA

Saugumas ir energetika taip pat bus aptariami H. Clinton vizito metu. Be to, bus akcentuojamas JAV ir Lietuvos santykių stiprinimas.

Ambasadorė A. E. Derse pabrėžė, kad lietuviai patys sau yra labai kritiški dėl jų progreso demokratijos tvirtinimo srityje. Pažvelgus iš šalies, matoma, kad Lietuva padarė nepaprastą pažangą nuo tos dienos, kai deklaravo savo nepriklausomybę 1990-aisiais ir pajudėjo demokratijos link. Pasak jos, viskas vyksta iki šiol, nes demokratijos vystymas yra tai, ką turi daryti kasdien, ką JAV, savo ruožtu, ir daro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preliminariais duomenimis, JAV valstybės sekretorė H. Clinton birželio 30–liepos 1 dienomis lankysis Vilniuje, kur dalyvaus Demokratijų bendrijos renginiuose. Konkretesnių detalių apie jos vizitą JAV ambasada pateikti negalėjo, nes kol kas vyksta viso priėmimo veiksmų derinimas.

Taip pat skaitykite:

H. Clinton Lietuvoje kalbės apie saugumą ir energetiką

D. Grybauskaitė: žinoma, kad jaučiame spaudimą iš Rusijos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų