REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie dvidešimt mažamečius vaikus auginančių šiauliečių šeimų ketina kreiptis į Šiaulių miesto tarybą, prašydamos atšaukti dar 2008-ųjų lapkritį priimtą sprendimą, kuriuo nustatyta, kad į lopšelius-darželius pirmumo teise priimami socialiai remtinų šeimų ir vienišų mamų vaikai. Padidėjus gimstamumui ir pablogėjus finansinei šeimų situacijai, pilnų ir dirbančių šeimų vaikams lopšelių-darželių durys užtrenkiamos. "Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje pabrėžiama, kad vaikai negali būti diskriminuojami pagal tėvų socialinį statusą. Socialiai remtiniems reikia padėti, bet kodėl reikia skriausti kitas šeimas?" - klausia diskriminuojamas šeimas burianti teisininkė Diana Latotina Micevičė. Nepavykus sulaukti palankaus Tarybos sprendimo, šeimos savo teises žada ginti teisme.

REKLAMA
REKLAMA

Grupėse - vien pašalpų gavėjų vaikai

Gegužės 27-ąją savaitraštyje "Šiauliai plius" spausdintas straipsnis "Pašalpų gavėjų burbulas pučiamas vaikų sąskaita" sulaukė atgarsio. Pasirodo, su problema, kai į miesto lopšelius-darželius priimami vaikai tik iš socialiai remtinų šeimų, susiduria didelė dalis šiauliečių šeimų.

REKLAMA

"Susibūrėme apie dvidešimt mažamečius vaikus auginančių šeimų ir žadame raštu kreiptis į politikus. Viešąjį interesą galėtų ginti prokuratūra, dėl pažeidžiamų teisų galima ir bylinėtis", - sako jauna mama Diana Latotina Micevičė.

Beveik dviejų mėnesių sūnelį sūpuojanti moteris sako kūdikį į darželį panoro užregistruoti, kai jam buvo vos dvi savaitės. "Kreipiausi į tris darželius, sąraše esu penkta šešta. Dviejuose darželiuose iš trijų man pasakė, kad, deja, vaikas į lopšelį po dvejų metų nepateks. Pirmumo teisę turi pašalpas gaunančių šeimų ir vienišų mamų vaikai, o tokių dabar labai daug. Tai man dabar gal išsituokti reikia, kad mano vaikas patektų į lopšelį?" - klausia Diana.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako sužinojusi, kad Šiauliuose jau yra grupių, kuriose vaikai - vien iš socialiai remtinų šeimų. O ką daryti kitiems? Kur paaugusius mažylius palikti šeimoms, kurių abu tėvai dirba? Juk minimali alga labai mažai skiriasi nuo pašalpos dydžio. Kodėl darbą turinčių tėvų vaikai diskriminuojami?

Susiklosto situacija, kad jei vaiko gimimo liudijime neįrašytas tėvas, tėvai yra bedarbiai ir socialiai remtini, valstybė vaiku pasirūpins. Jei turi normalią šeimą ir nori dirbti - vaikų darželio durys tau bus užtrenktos prieš nosį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konvencija valstybę įpareigoja nediskriminuoti ir rūpintis

Diana su vyru yra teisininkai, todėl pradėjo domėtis, ar Tarybos sprendimas, kuriuo socialiai remtinų šeimų vaikai turi pirmumo teisę patekti į lopšelius-darželius, nepažeidžia galiojančių įstatymų.

"Šitą piktžaizdę reikia rauti iš pagrindų. Tarybos sprendimas pažeidžia mūsų šalies įstatymą, kuriuo buvo ratifikuota Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija", - sako Diana.

Konvencijoje parašyta, kad valstybės dalyvės gerbia ir garantuoja visas Konvencijoje numatytas teises kiekvienam vaikui, priklausančiam jos jurisdikcijai, be jokios diskriminacijos, nepriklausomai nuo vaiko, jo tėvų arba teisėtų globėjų rasės, odos spalvos, lyties, kalbos, religijos, politinių ar kitokių pažiūrų, tautybės, etninės ar socialinės kilmės, turto, sveikatos, luomo ar kokių nors kitų aplinkybių.

REKLAMA

Konvencija taip pat numato, kad valstybės imasi visų reikiamų priemonių, kad vaikas būtų apsaugotas nuo bet kokios diskriminacijos ar bausmių dėl vaiko tėvų, teisių globėjų ar kitų šeimos narių statuso, veiklos, pažiūrų ar įsitikinimų.

Valstybės dalyvės deda ir visas pastangas, kad būtų pripažintas bendros ir vienodos abiejų tėvų atsakomybės už vaiko auklėjimą ir vystymąsi principas. Tėvams arba globėjams tenka pagrindinė atsakomybė už vaiko auklėjimą ir vystymąsi. Pagrindinis jų rūpestis turi būti vaiko interesai.

REKLAMA

Siekdamos garantuoti šioje Konvencijoje išdėstytų teisių įgyvendinimą ir norėdamos prie to prisidėti, valstybės dalyvės teikia tėvams ir teisėtiems globėjams paramą, reikalingą tinkamai auklėti vaikus, ir rūpinasi vaikų įstaigų plėtimu.

Valstybės dalyvės imasi visų reikiamų priemonių, kad vaikai, kurių tėvai dirba, turėtų teisę naudotis jiems skirtomis vaikų priežiūros tarnybomis ir įstaigomis.

Prokuratūra turi ginti viešąjį interesą

"Jei mes kreipiamės į lopšelius-darželius gimus vaikui, kodėl ir socialiai remtini negali to padaryti? Rūpinimasis vaikais privalomas visiems tėvams, bet aiškėja, kad socialiai remtini yra lygesni. Jų vaikai pateks į darželius, nesvarbu, kada šie kreipėsi, o tėvų, besirūpinančių vaiku nuo gimimo, - ne", - kalba Diana.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jauna mama sako norinti, kad jos vaikas kuo anksčiau socializuotųsi, bet dabar, kai tėvams reikės dirbti, jis bus paliktas su aukle, kuri negalės užtikrinti, kad vaikas bendrautų su kitais vaikais. "Tėvai rūpinasi, o valstybė kenkia. Tai šitaip laikomasi Konvencijos - valstybė pasiima mokesčius, tačiau savo pareigų nevykdo", - kalba Diana.

Neabejojama, kad reikia padėti skurstantiems, bet ar tokiu atveju galima kenkti kitiems? Ar politikai iš tikro tarnauja žmonėms? Kaip tokioje situacijoje pasielgtų verslininkas? Ar nesureaguotų lanksčiai, nespręstų situacijos, juk antraip nukentės jo verslas.

REKLAMA

Pasak Dianos, Civilinės metrikacijos skyrius gali pateikti gimusių vaikų skaičių atsakingiems valdininkams. Nejau per dvejus metus, kai vaikai priimami į lopšelius-darželius, neįmanoma sugalvoti, kaip visus vaikus priimti į ugdymo įstaigas?

Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės. Teisininkų šeima sako mananti, kad Taryba, priimdama diskriminacinį sprendimą, pažeidė žmogaus teises. Šiuo faktu turėtų pasidomėti prokuratūra. Juk ji turi ginti viešąjį interesą. O kas yra svarbiau, jei ne vaikai.

Kyla klausimas - ką veikia vaikų teises turinčios ginti institucijos? Ką veikia patys vaikų teisių gynėjai?

REKLAMA

Diana Latotina Micevičė prašo šeimų, kurios susidūrė su problema, kai jų vaikai nepateko ar nepatenka į darželį dėl pirmumo teisę turinčių socialiai remtinų šeimų vaikų, paskambinti jai telefonu 8~613 30 000. Kuo daugiau žmonių susiburs, kurių teisės pažeistos, tuo didesnė tikimybė sulaukti teisingumo.

Politikai ieško išeities

Šiaulių tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Angelė Kavaliauskienė sako, kad šiuo metu pagrindinis komiteto darbo baras kaip tik ir yra spręsti problemą, kaip atrasti vaikams vietų darželiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Diskutuojame, ką daryti, kad į darželius patektų visų tėvų vaikai. Turime visų norinčiųjų sąrašus, svarstome, kokiuose darželiuose įkurti papildomas grupes. Juk šiuo metu mokyklose vaikų trūksta, darželiuose vietų nėra. Būtų galima ikimokyklinukus perkelti į mokyklas. Tokiu atveju darželiuose atsirastu tuščių grupių, atsilaisvintų vietų", - teigė A. Kavaliauskienė.

Komiteto pirmininkė sako priimanti pretenzijas, kad yra pažeidžiamos žmonių teisės, priimant į darželius pirmiausia pašalpų gavėjų vaikus. "Vieniems darant gera, tikrai neturi nukentėti kiti", - sakė A. Kavaliauskienė.

REKLAMA

Jei mes kreipiamės į lopšelius-darželius gimus vaikui, kodėl ir socialiai remtini negali to padaryti? Rūpinimasis vaikais privalomas visiems tėvams, bet aiškėja, kad socialiai remtini yra lygesni. Jų vaikai pateks į darželius, nesvarbu, kada šie kreipėsi, o tėvų, besirūpinančių vaiku nuo gimimo, - ne.

Oksana Laurutytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų