REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antras mėnuo Šiaulių centrinės turgavietės maisto paviljonuose pirkėjai su pirkiniu gauna ir kasos kvitą. Visą tą laiką prekyba mėsa ir jos gaminiais mažėjo, o prekeivių gretos retėjo — teigiama, kad ištuštėjo apie 30 procentų prekybos vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrintojai varo baimę

Iš ryto turgavietės mėsos paviljone pirkėjų mažiau nei pardavėjų. Pastarųjų čia gal kelios dešimtys. Pardavėja pasveria pagyvenusios moters išsirinktų produktų ir, atidavusi grąžą, muša kasos kvitą. Pirkėja nuo prekystalio pasuka pasiėmusi tik pirkinį ir grąžą. Kvitą pardavėja kažkur numeta.

REKLAMA

Pastebėjusi mus, pardavėja pusbalsiu replikuoja: „Niekam tų popiergalių nereikia.“ Pakalbinta neslepia pasipiktinimo: “Prekystalis mažas, reikia išsidėlioti prekes, susipjaustyti. O čia dar kasos aparatas trukdo. Vienai pardavėjai jis nukrito ir ištiško į šipulius.“

„Nuolat esame stebimos. Bet kada kilus įtarimui, kad neduodame kasos kvitų, gali būti patikrinta kasa. Neseniai viena pardavėja pamiršo pirkėjai paduoti kasos kvitą, tą pačią akimirką prisistatė mokesčių inspekcijos pareigūnai. Pardavėja gavo baudą. Šiandien jos darbe jau nebėra,“ — rodydama šalia tuščią prekystalį kalba Rima, turguje prekiaujanti jau šešerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Koks čia darbas, jei pastoviai bijai? Neliko jokių šypsenų. Pradėjusios dirbti su kasos aparatais nuolat jaučiame įtampą“, — kalbėjo kita mėsos pardavėja.

Bijo kalbėti

Išsipasakoti panūdusią pardavėją sudrausmino jos kolegė: „Ar neprisišnekėsi? Liksi be darbo, tada tau bus.“ Apie tikrintojus kalbėjusi moteris kaipmat suspaudė lūpas, o jos “drausmintoja“ paaiškina: “Nutrauks nuomos sutartį ir liksi be darbo. Už šnekėjimą“.

Salėje netrukus pasirodė turgavietės „Dvaras“ direktorė Laima Kvašienė. Prekyvietės šeimininkė grūmojo mums, kad jos neatsiklausę vaikštinėjame po turgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir mokesčių inspekcijos tikrintojai ateina manęs neįspėję. Jie sako, kad man neprivalo pranešti ar atsiklausti. Bet šiaip ar taip aš kol kas direktorė,“— aiškina L. Kvašienė.

Panaši situacija pasikartojo ir šalia esančioje „Šiaulių turgaus“ prekyvietėje, kur pardavėjos nutilo, kai prekyvietės administratorė joms metė repliką: “Jūs man prisišnekėsit“.

Pirkimo įkarščio nesulaukė

Abiejų turgaviečių pardavėjos tikino, kad skirtingai nei ankstesnėmis vasaromis, mėsos ir jos gaminių pirkimas nesuaktyvėjo. „Dvaro“ turgavietėje beveik 30 procentų turgaus pardavėjų atsisakė darbo dėl kasos aparatų.

REKLAMA

„Panašu, kad žmonės brangesnio maisto neįperka. Brango ir mėsos gaminiai. Štai rūkyta “Pirklio dešra“ kainavo apie 21 litą už kilogramą, o dabar — 22 litai ir 90 centų“,— sumažėjusios prekybos priežastis aiškino mėsos paviljone prekiaujanti Vida.

Prekystalių— šaldytuvų eilė su užrašais „Vieta prekiauti ūkininkui“ buvo tuščia.

„Kai atvažiavę ūkininkai sužinojo, jog už prekystalio nuomą per mėnesį reikia mokėti 1000 litų, daugiau nepasirodė. Sumažėjus prekybai, neaišku kiek ilgai ištversime ir mes“,— skundėsi turgaus pardavėjos.

REKLAMA

Be nuomos mokesčio už prekystalį pardavėjos dar moka už patentą verstis prekyba ir 72 litus kas mėnesį „Sodrai“ bei turgui už skerdienos išpjaustymo paslaugą.

„Nebematau prasmės dirbti, geriau jau ant socialinės pašalpos sėsti,“ — dėl sumažėjusios prekybos graudinosi kita prekybininkė. Moteris tvirtino, pašalpų gautų daugiau, nei turguje gali užsidirbti.

Nuo gegužės mėnesio, kai dengtose turgavietėse prekiaujantiems maisto produktais privalu turėti kasos aparatus, Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) visoje apskrityje patikrino 56 gyventojus ir 4 įmones užsiimančius prekyba maisto produktais.

Jų metu nustatyta 10 pažeidimų: pirkėjams nebuvo išduodami kasos kvitai, nevedami nustatyto formato pajamų-išlaidų žurnalai, vienas pardavėjas prekiavo neturėdamas verslo liudijimo.

Už šiuos pažeidimus prekeiviams paskirtos baudos nuo 50 iki 1000 litų.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų