REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau ar vėliau, bet yla vis tiek išlenda iš maišo: prieš dešimtmetį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentu išrinktas Liutauras Varanavičius daugiau jau nei metus šios organizacijos vadovo kėdėje sėdi neteisėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatus ignoravo

2009-aisiais kasmetėje LFF ataskaitų konferencijoje generalinis direktorius Julius Kvedaras prezidento kadenciją, kuri turėjo baigtis 2010-aisiais, pasiūlė pratęsti dvejiems metams.

REKLAMA

Pasiūlymą, LFF vykdomajam komitetui (VK) pritarus, konferencija priėmė balsų dauguma, nors LFF įstatų 38 straipsnio pirmas punktas skelbia: „Prezidentą renka Konferencija ketverių metų terminui. Prezidento kadencija prasideda iškart po Konferencijos, kurios metu prezidentas buvo išrinktas. Prezidentas gali būti išrinktas kitai (-oms) kadencijai (-oms).“

Apie kadencijos pratęsimą nė viename LFF įstatų punkte neužsimenama.

„Vienareikšmiškai teigiu, kad LFF prezidento kadencijos pratęsimas yra neteisėtas. Federacijos vykdomojo komiteto nariai nesilaikė procedūros. 2009-ųjų ataskaitų konferencijoje prezidentas turėjo būti renkamas iš naujo, tačiau tai neįvyko“, – konstatavo advokatas Saulius Žentelis.

REKLAMA
REKLAMA

Į padėtį nesigilino

J.Kvedaro idėjai, kuri prieštarauja futbolo konstitucija vadinamiems LFF įstatams, pritarė visi be išimties vienuolika LFF VK narių.

„Tada niekas nesigilino į tuos įstatus. Kažkas pasiūlė suvienodinti prezidento ir vykdomojo komiteto narių rinkimų datas, visi pakėlė rankas, nubalsavo, ir tiek“, – prabėgus dvejiems metams po skandalingos konferencijos prisiminė vienas LFF VK narių, Marijampolės apskrities futbolo federacijos prezidentas Romas Kukis.

Dar konkretesnis buvo Klaipėdos apskrities futbolo federacijos vadovas Romualdas Jonaitis: „Neteisėta? Bet juk konferencijoje dalyvavo federacijai atstovavęs juristas ir jis nieko neteisėto neįžvelgė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuometis LFF advokatas Laimonas Markauskas puikiai atsimena L.Varanavičiaus kadencijos pratęsimo procedūrą. Nuo konkretaus atsakymo bandęs išsisukti juristas galimo neteisėto veiksmo nepaneigė: „Nenoriu lįsti į tą dalyką, bet jį galima vertinti įvairiai. Įmanomos įvairios interpretacijos.“

Kas ką rekomendavo?

„Suvienodinome vadinamuosius kadencijų rinkimus. Pagal FIFA ir UEFA reikalavimus, nacionalinių federacijų vykdomojo komiteto narių ir prezidento rinkimai turi būti rengiami vienu metu, kai baigiasi Europos čempionatas. Todėl visi LFF VK narių ir prezidento įgaliojimai pratęsti iki 2012 m.“, – po LFF konferencijos 2009-aisiais kalbėjo L.Varanavičius.

REKLAMA

Ar dabar jis išdrįstų pakartoti savo žodžius?

Juo labiau kai šiomis dienomis atsiųstame FIFA atsakyme teigiama: „FIFA jokiu būdu nėra su tuo susijusi ar teikusi rekomendaciją Lietuvos futbolo federacijai. Kol kas mes neturime jokios oficialios informacijos šia tema, taigi nuo tolesnių komentarų susilaikysime.“

Federacija – lyg UAB

Pats L.Varanavičius į klausimus apie 2009 m. konferenciją neatsakė. Jis neatsakė ir į klausimą, kodėl LFF generalinis direktorius perrinktas šiemet, nors turėjo būti renkamas kitąmet. Anot futbolo specialistų, toks skubėjimas reiškia tik viena – baimę prarasti valdžią.

REKLAMA

„Geras uabas. Jie ką nori, tą daro. Sugalvoja rinkimus – išsirenka, sugalvoja, kad nereikia rinkti – nerenka“, – apie neteisėtą LFF funkcionierių veiklą sakė futbolo treneris Vytautas Jančiauskas.

Treneriui neakivaizdžiai pritarė ir Alytaus apskrities futbolo federacijos garbės prezidentas Aivaras Vyšniauskas, kuris dalyvavo 2009 m. ataskaitų konferencijoje. Jis tada garsiai replikuodamas bandė užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams, tačiau taip ir liko neišgirstas: „Lukašenka – ir tas rinkimus organizuoja, o Varanavičiui nereikia. Tai gal pratęskime jo įgaliojimus iki gyvos galvos?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų