REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kavos parduotuvių prieangiuose apstu jaunimo su kavos puodeliais rankose, energetinių gėrimų skardinėmis, kišenėse pūpsančiais išmaniaisiais telefonais, o rankinėse - kompiuteriais. Kas diktuoja tokią madą?

REKLAMA
REKLAMA

Rinkodaros triukai

Viešųjų ryšių agentūros projektų vadovė Eglė Šliževičiūtė teigė, kad šiandien kavos išsinešimui tinklai yra ta erdvė, kurioje gimsta pokalbis ir užsimezga diskusija. Žmonėms, ypač jaunimui, svarbu priklausyti kokiai nors bendruomenei, tad kavinių palanges nusėdęs jaunimas jose susirenka nebūtinai išgerti kavos - jie susitinka bendrauti.

REKLAMA

,,Vilniuje yra naujų kavinukių, kurioms sunkiau sekasi pritraukti jaunimą, vadinasi svarbu ne tik tai, kas parduodama, o kokią istoriją bandoma nupiešti, kokią tradiciją suformuoti. Džiaugiuosi, kad tokios vietos sparčiai plečiasi ir į mažesnius Lietuvos miestus“, - teigė E. Šliževičiūtė.

,,Coffee Inn" kavinių tinklo marketingo vadovas Nidas Kiuberis pasakojo, kad kava išsinešimui Amerikoje ar kitose Europos šalyse yra kasdieninio gyvenimo dalis. Lietuvoje toks dalykas atsirado prieš ketverius metus. Jo nuomone, kava išsinešimui – tarsi koja į koją žengia su šiuolaikiniu gyvenimo būdu, o kaip žinia, jaunimas imlus, jie greitai pasičiumpa naujienas. Jiems, kaip ir suaugusiems, tai yra ritualas.

REKLAMA
REKLAMA

N. Kiuberis minėjo, kad paaugliai vasarą renkasi šaltąsias kavas, kitas svarbus argumentas – jaunimui tai paprasčiausiai skanu, nes kavos rūšių apstu, jos dažnai pagardinamos sirupais, prieskoniais.

Jo nuomuone, kavą turi gerti sąmoningas žmogus, kuris suvoktų, kad geria ne dėl kofeino poveikio. Tiesa, kavos parduotuvėse galima įsigyti jos be kofeino - tą dažnai jaunuoliams rekomenduoja ir darbuotojai.

Madinga, bet kenksminga

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė teigė, kad jaunimas yra linkęs kopijuoti ar perimti tėvų įpročius, pavyzdžiui, gerti kavą paaugliai dažnai pradeda dėl to, kad matydavo tą ritualą tarp šeimos narių. O dabartinė mada vaikštinėti gatvėmis ir gerti kavą itin dažnai tėra rinkodaros triukas. Gydytoja teigė, kad bet koks piktnaudžiavimas yra kenksmingas: ar jaunimas vartotų kavą, ar energetinius gėrimus, kurie paauglių racione keičia sultis ar mineralinį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja įspėjo, kad energetinių gėrimų poveikis iš pradžių yra teigiamas, žmogus jaučiasi žvalus, geresnės nuotaikos. Tačiau nuolat vartojant atsiranda visiškai kitokie pojūčiai: apima irzlumas, sutrinka budrumas ir nervų sistema. Priklausomai nuo energetinio gėrimo, jo poveikis gali būti kaip šešių puodukų kavos.

,,Jaunimui gali sutrikti nervų sistema, tačiau dar blogiau, kai juos vartoja ir jaunos, tik ką pirmagimio susilaukusios merginos, maitinančios kūdikius", – teigė dietologė.

Jos nuomone, tėvai turėtų atsižvelgti, kokį gėrimą vartoja paauglys, žaisdamas kompiuteriu ar sportuodamas. Tokių dalykų būtų galima išvengti, jeigu mokyklose būtų skiriamos pamokos apie minėtų dalykų dozavimą ir poveikį.

REKLAMA

,,Du kavos puodeliai yra maistas, tačiau penki ar daugiau – tai perdozavimas, tą vertėtų įsiminti", - informavo dietologė.

Jaunimas kopijuoja idealus

,,Nersvarbu, apie ką kalbėsime, paaugliai linkę kopijuoti įžymybes, jų elgesį, šukuosenas, įpročius, manieras. Deja, dažnai pramogų šou verslo atstovų elgesys šokiruoja ir toli gražu neauklėja mūsų atžalų", - teigė psichiatras Raimundas Milašiūnas.

Tad energetinių gėrimų, kavos vartojimas – dalis dalykų ir įpročių, kuriuos jaunimas perima iš suaugusių, kurie jiems yra idealai.

REKLAMA

Jis įsitikinęs: paauglių nereikia drausminti dėl socialinių tinklų, kavos ar energetinių gėrimų vartojimo. Tiesa, nebent tuo būtų piktnaudžiaujama. Tokiu atveju, psichologas patarė tėvams itin atidžiai formuoti idealo sampratą.

,,Visiems reikia bendrumo jausmo, o paaugliams tuo labiau. Juk tyrimai rodo, kad bet kokį gyvį palikus vieną, be komunikacijos, jis mirs. Tad burimasis kavinėse ar naudojimasis socialiniais tinklais yra normalu," - teigė psichiatras.

Vyras minėjo, kad socialumo reikia kiekvienam žmogui. Socialiniai tinklalapiai yra vieta, kur asmuo gali jaustis įvertintas, pastebėtas. Tiesa, jei asmuo tuo pradeda gyventi, tai yra ženklai, kad žmogų slegia vienatvė ar tuštuma.

,,Šiuolaikinis jaunimas sparčiai pasigauna idėjas, naujienas, svarbiausia, kad tuo nebūtų piktaudžiaujama, tuo turi rūpintis tiek tėvai, tiek šalia esantys suaugusieji. Mes atsakingi už jaunimo elgesį", - patarė psichiatras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų