REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai ne tik sukelia skaudžias avarijas, bet ir rizikuoja savo bei aplinkinių gyvybėmis. Lietuvos kelių policijos duomenimis, daugėja nuo alkoholio apsvaigusių vairuotojų. Vien tik pirmą vasaros savaitgalį išaiškinti 166 neblaivūs asmenys, vairavę automobilius.

REKLAMA
REKLAMA

Prie vairo sėda ir neblaivūs policininkai

Šeštadienį Skriaudžiuose (Prienų r.) neblaivaus vyriškio vairuojamas automobilis „Peugeot 306“ nuvažiavo nuo kelio, aplamdė keletą automobilių stovėjimo aikštelėje stovėjusių mašinų ir įvažiavo į aštuonių žmonių grupę.

REKLAMA

Per eismo įvykį žuvo 1991 m. gimęs jaunuolis, sužalotas dar vienas žmogus, kuris dėl įvairių kūno sužalojimų paguldytas į ligoninę Kaune. Automobilio „Peugeot 306“ vairuotojas dėl akies traumos ir kairės rankos sužalojimo gydomas ambulatoriškai. Jam buvo nustatytas 1,98 promilės girtumas.

Automobilių stovėjimo aikštelėje neblaivus vairuotojas aplamdė „VW Passat“ ir motociklą „Suzuki GM51B“.

Apsvaigę nuo alkoholio prie vairo sėdasi ir kelių tvarkdariai – policininkai. Praėjusio šeštadienio popietę policijos pareigūnai sulaukė vilniečio skambučio. Žmogus piktinosi Fabijoniškių mikrorajone važinėjančiu automobiliu, kurį vairavo alkoholiu apsvaigęs vairuotojas.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos ekipažui nuvykus į L.Zamenhofo gatvę, paaiškėjo, kad tą automobilį vairavo Vilniaus policijos skyriaus pareigūnas S.K. Laimei, tvarkos sergėtojas avarijos ar kito skaudaus incidento nesukėlė.

Policijos departamento duomenimis, šeštadienį po vidurnakčio Skuodo rajone, Luobos kaime, buvo sulaikytas automobilis „VW Golf“, kurį vairavo neblaivus (1 prom. alkoholio), pagal darbo sutartį dirbantis Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Logistikos skyriaus specialistas K.N.

Baikerių šėlsmas baigėsi tragiškai

Pajūryje tuo metu zvimbė girtų baikerių motociklai. 100 hektarų ploto „FH-DCE Super Rally 2011“ stovyklavietėje (keli kilometrai nuo Klaipėdos) netrūko linksmybių: dviejose scenose vyko įvairūs koncertai, veikė barai ir parduotuvės, kuriose dirbo per 400 žmonių, talkininkavo 120 savanorių. Baikerių praėjusį savaitgalį buvo pilna ir Klaipėdos kavinėse. Ne vienas jų po miestą klaidžiojo gerokai įkaušęs, keletas net svirduliavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baikeriai iš įvairių Europos šalių be jokio atsakomybės jausmo lipo ant savo plieninių žirgų ir drąsiai važiavo į norimas vietas. Keturiems vokiečiams ilgai važinėti girtiems neteko. Sulaikyti lengvai apsvaigę prie vairo, teismo sprendimu jie metams neteko vairuotojo pažymėjimų ir turėjo sumokėti po 1 tūkst. litų baudas.

Kitam greičio mėgėjui ne taip pasisekė. 35-erių vokiečio Holgerio Bodemano kelionė motociklu „Harley-Davidson“ nutrūko šeštadienį, kai baikeris vyko iš sąskrydžio. Vokietis žuvo ties Kužių gyvenviete (Šiaulių r.).

REKLAMA

Policijos departamento žiniomis, užsieniečio vairuojamas motociklas kelyje Šiauliai–Kuršėnai išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir įsirėžė į stovintį Kuršėnų autobusų parko keleivinį autobusiuką „Mercedes Benz Sprinter“. Avarijos kaltininkas žuvo iškart.

Po avarijos motociklo spidometro rodyklė užstrigo ir rodė 160 kilometrų per valandą greitį. Leistinas greitis toje kelio vietoje – vos 70 kilometrų per valandą.

53 m. autobusiuko vairuotojas R.K. patyrė šoką ir, laimei, rimtų sužalojimų išvengė. Nesunkiai nukentėjo trys keleiviai. Iš viso autobuse buvo 10 žmonių. Dėl tragiško eismo įvykio Šiaulių rajono teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Neatmetama versija, kad motociklo vairuotojas buvo išgėręs.

REKLAMA

Keliuose – šimtai apsvaigusių vairuotojų

Pirmą vasaros savaitgalį kelių policijos pareigūnai surengė reidus visoje šalyje. Patikrintas 7 206 transporto priemonių vairuotojų blaivumas. 166 vairuotojai buvo neblaivūs: 77 nustatytas lengvas girtumo laipsnis, 57 – vidutinis ir 32 – sunkus girtumo laipsnis. 119 vairuotojų buvo vartoję alkoholio, bet tikrinimo metu alkoholio koncentracija neviršijo leistinos normos.

Daugiausia neblaivių vairuotojų išaiškinta Kauno apskrityje – 30, Vilniaus – 23, Šiaulių ir Utenos – po 18, Klaipėdos – 17. Sunkiai apgirtusių vairuotojų daugiausia nustatyta Kauno apskrityje – 6. Vilniaus, Klaipėdos ir Alytaus apskrityse nustatyta po 4 tokius vairuotojus.

Pasak Lietuvos kelių policijos pareigūnų, visą vasarą iki rugpjūčio 28 d. policijos pareigūnai šalies keliuose vykdys prevencines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant sugriežtinti transporto priemonių vairuotojų atsakomybę už savo elgesį kelyje, kiekvieną savaitgalį (penktadienį–sekmadienį) bus organizuojamos prevencinės priemonės, skirtos transporto priemonių vairuotojų blaivumui, apsvaigimui nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų tikrinti. Priemones pareigūnai vykdys pasirinktose vietose ir tam tikru laiku.

Tačiau net ir tokios prevencinės priemonės neatbaido lietuvaičių vairuoti išgėrus. Per Panevėžio pareigūnų 3 dienų rengtus reidus buvo sulaikyta 13 neblaivių vairuotojų.

REKLAMA

Šalia išgėrusio vairuotojo – keleiviai

Šiaulių kelių policijos pareigūnai pastebi, kad prie vairo vis dažniau girti sėda mažas pajamas gaunantys šiauliečiai. Dar įdomiau – šalia girto vairuotojo sėdi blaivūs keleiviai. Kas tai? Nauja mada ar nenumaldomas girtojo noras parodyti, kad jis sugeba gerai vairuoti?

Kaunietis Tomas nesistebi tokiomis žiniomis. Pasak 29 metų vyro, prie vairo išgėrę sėda tie, kurie nori sulaukti daugiau dėmesio. „Po vakarėlių ar pasisėdėjimo išlenkiant keletą bokalų alaus, dažnas tikisi, kad jis neapsvaigo ir gali savo automobiliu parvykti namo. O tie, kurie jau gerokai būna įkaušę, prie vairo sėda norėdami įrodyti savo „pranašumus“ ir susilaukti aplinkinių dėmesio“, – teigė kaunietis.

REKLAMA

Pasak 10 metų vairavimo stažą turinčio vyro, jis išgėręs prie vairo sėdosi kelis kartus, tačiau to daugiau niekada nekartos. „Sau esu pasakęs, kad jei išgėriau bent bokalą – prie vairo nesėdu. Tokia nuomonė yra ir mano kompanijoje. Deja, dar daug vairuotojų tokiu principu nesivadovauja. Kad nukenčia jų piniginės – dar nieko. Baisiau, kai sukeliamos avarijos, žūsta aplinkiniai nekalti žmonės, o neretai ir jie patys. Manau, kad tokiems neatsakingiems vairuotojams turėtų būti taikomos griežtesnės baudos“, – sakė Tomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininko Kęstučio Dičiaus, padidintos baudos girtų vairuotojų nesumažins. Išeitis – žmonių sąmoningumas ir visuomenės švietimas. Televizijoje, spaudoje ir miestų reklamos stenduose, atrodo, netrūksta socialinių reklamų, kuriose vaizduojama, kaip girti vairuotojai atgula į karstus. Tačiau kai kurių vairuotojų neveikia nei kelių policijos vykdomi reidai, nei socialinės reklamos. Nors Šiaulių apskrities keliuose reidai rengiami kiekvieną savaitgalį, per 5 šių metų mėnesius buvo sustabdyti 492 neblaivūs vairuotojai, iš jų 229 – Šiaulių mieste. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko aštuoni eismo įvykiai. Panaši situacija ir kituose šalies regionuose – taurelės nevengiantys vairuotojai ir toliau rizikuoja savo bei aplinkinių gyvybėmis.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų