• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime rengiamas Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektas. Siūloma įtvirtinti 45 dienų atostogas ir kelti parlamentarų atlyginimus. Kaip vertinti tokias idėjas, BTV laidoje „Karštas vakaras“ diskutavo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, Seimo nariai Žilvinas Šilgalis, Saulius Stoma ir Trišalės tarnybos bei Lietuvos maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Salamakinas  pareiškė, esą nenormalu, kad kitų valstybinių įstaigų darbuotojai uždirba 5 kartus daugiau nei Seimo nariai.

REKLAMA

Ž. Šilgalis Seimo narių norą pasikelti atlyginimus vertino iš žmogiškosios pusės – visi žmonės visada nori daugiau, nei turi: „Kalbant apie atlyginimus, kas tu bebūtum –ar tu būtum Seimo narys, ar tu būtum sandėlininkas ar tu būtum kažkas kitas – paklausk bet kurio žmogaus „ar tavo atlyginimas yra ne per mažas?“ Visada jis pasakys, kad „aš norėčiau didesnio“. Tai normalu, žmonės visada nori, kad būtų geriau.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vertindamas Lietuvoje įteisintą minimalų mėnesinį atlyginimą ir kitų sektorių darbuotojų pajamas, Ž. Šilgalis išreiškė nuomonę, jog tokioje situacijoje pasikeldamas atlyginimus Seimas pasielgtų „ciniškai ir visiškai nedovanotinai“. „Manau, šią temą išvis reikia pabaigti, nes jai nėra pagrindo“, – teigė parlamentaras. „Matau aš tą darbo Seime specifiką  ir  tiek,  kiek Seimo nariai dirba, tiek jie ir uždirba.“

Tuo tarpu įstatymo projektą rengusios darbo Grupės vadovo teisininkas Egidijaus Kūrio nuomone, už seimo nario atlyginimą neina dirbti profesionalai, nes jis jiems tiesiog per mažas. Šiai nuomonei pritarė ir A. Salamakinas, primindamas, jog Seimo nariams be to dar ribojamos ir galimybės „prisidurti“ užsiimant kitokia veikla. „Norint gerinti kokybę, reikia mokėti atlyginimą. Nes pigi valdžia yra niekinė valdžia“, – tvirtino A. Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Stoma atkreipė dėmesį, kad Seimo narių atlyginimo nustatymas visuomet kelia daug diskusijų, nes jį, kitaip nei visi kiti, parlamentarai patys sau ir nusistato. Šį klausimą S. Stoma siūlė išspręsti įvedant bendrą visų valstybės tarnautojų atlyginimų skaičiavimo metodiką. „Dabar yra visiškas absurdas, kai 14, 15 ar 16 tūkstančių gauna, sakysim, ligoninių vyriausieji gydytojai ir panašūs dalykai... tai tikrai yra nesutvarkyta“, – įvertino parlamentaras.

Tuo tarpo G. Gruzdienė pateikė idėją, kad Seimo nario atlyginimas būtų skaičiuojamas atsižvelgiant į bendrą šalies ekonominę padėtį: „Nedarbas didėja – Seimo nario atlyginimas krenta /.../ ekonomika krenta, seimo nario atlyginimas mažėja“, – siūlė G. Gruzdienė.

Visą diskusiją galite žiūrėti vaizdo įrašuose:


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų