REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad Ukmergės rajono savivaldybė šilumos ūkio modernizavimo ir renovacijos sutartį su privačiomis bendrovėmis UAB „Energijos taupymo centras“ ir „Miesto energija“ nutraukė teisėtai. Teismas pažymėjo, kad sutartis sudaryta siekiant užtikrinti viešąjį interesą, tad jos sąlygų turi būti laikomasi preciziškai, tuo tarpu privatininkas sutartį pažeidė šiurkščiai.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas bylą nagrinėjo metus. Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo Rimo Jurgilaičio, teismas pripažino, kad UAB „Miesto energija“ šiurkščiai pažeidė savivaldybės nutrauktą sutartį. Privatininkas be savivaldybės žinios įkeitė turtą, sudarė ilgalaikes paskolų sutartis, kurių palūkanas sumokėjo ukmergiškiai, nes jos buvo įskaičiuotos į šilumos kainą. Prie sutarties pažeidimų buvo priskirti ir privatininko sukurti mechanizmai, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens kainą Trakų rajono vartotojams. Visi šie veiksmai lėmė, kad buvo pažeistas viešasis interesas.

REKLAMA

Teismas pastebėjo, kad dėl sutarties pažeidimo, t.y. dėl paimtų paskolų, galimai išaugo šilumos kaina. Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su PVM. Teismas įpareigojo UAB „Miesto energija“ savivaldybei perduoti visą turtą – įskaitant ir naujai sukurtą per šilumos ūkio nuomos metus.

R. Jurgilaitis pastebi, kad šis teismo sprendimas gali atverti akis kai kurioms savivaldybei spaudimą darančioms valstybinėms institucijoms. „Nors nutartis dar neįsigaliojusi, tačiau joje išdėstyti teisiniai argumentai gali padėti suvokti, kad savivaldybė sutartį su privatininku nutraukė teisėtai, gindama viešąjį interesą“, – teigia R. Jurgilaitis.

REKLAMA
REKLAMA

VKEKK privatininko licencijos nepakeičia ir savivaldybei jos neišduoda jau metus, motyvuodama, kad prieš tai turi sulaukti teismo sprendimo, ar sutartis nutraukta teisėtai. Tačiau dar kovo mėnesį Vilniaus apygardos administracinis teismas nurodė nedelsiant pakeisti UAB „Miesto energijos“ licenciją, išbraukiant Ukmergės rajono teritoriją. Teismas pažymėjo, kad VKEKK dar praėjusių metų liepą pateiktą savivaldybės prašymą atmetė neteisėtai. Nors teismas akivaizdžiai parodė, kad VKEKK nevykdo savo funkcijų ir savo sprendimu nurodė jas vykdyti, privatininkams nepalankus teismo sprendimas VKEKK netiko ir ji teismo sprendimą apskundė. Susidaro įspūdis, kad naudojantis ilgai trunkančiais teismų procesais, stengiamasi vilkinti teisėtų sprendimų priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu kelias bylas tiria ir prokuratūra. Vis dar vyksta ikiteisminis tyrimas dėl Ukmergės gyventojų sveikatos sutrikdymo. Spalio mėnesį UAB „Miesto energija“ ėmėsi kraštutinių veiksmų – norėdami neteisėtai patekti į katilines, bendrovės vadovas su apsaugos darbuotojais jėga veržėsi pro katilinę saugoti susirinkusius taikius gyventojus. UAB „Miesto energija“ nusamdyti apsaugos darbuotojai griovė žmones ant žemės ir į akis purškė dujas. Du ukmergiškiai pateko į ligoninę. Nepavykus prasibrauti pro gyventojus, jie paėmė įkaitais du savivaldybės nusamdytus apsauginius ir į katilinę pateko per kitą įėjimą.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Po keturis mėnesius trukusių ginčų Ekstremalių situacijų komisija rugsėjo 28 d. paskelbė ekstremalią situaciją Ukmergės rajone ir rugsėjo 30 d. atnaujino karšto vandens bei šilumos tiekimą gyventojams. Savivaldybė šilumą ir karštą vandenį gyventojams tiekia mažesne nei buvusio privataus šilumos operatoriaus kaina. Ekstremali situacija Ukmergėje yra ir dabar, kadangi ją atšaukus gyventojai liktų be karšto vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų