REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Virgilijus Balčius pradėjo bado akciją. Šios kraštutinės priemonės šiaulietis ėmėsi po to, kai gavo atsakymą iš Darbo biržos direktoriaus Rimundo Domarko, kad jis išbrauktas iš darbo paieškos eilės. V. Balčius įsitikinęs, jog kraštutinė priemonė jam taikyta neteisėtai ir kvietė prisijungti visus, kurie jaučiasi nukentėję nuo Darbo biržos sprendimų, nes jis turėjo leidimą rengti masinį susibūrimą, kuriame gali dalyvauti keturi nuolat budintys su badautoju žmonės bei 50 žiūrovų. Vakar rytą badautojas susipakavo daiktus, susirinko plakatus ir grįžo namo – bedarbis buvo išgirstas. Jis vėl įrašytas į eilę darbo paieškai.

REKLAMA
REKLAMA

Darbas – ne pagal galimybes

Dainų rajono bendruomenės pirmininkas V. Balčius prieš septynerius metus įrašytas į Šiaulių darbo biržos eilę darbo paieškai, tačiau iki šiol – bedarbis. Dėl 55 proc. netekto darbingumo ir širdies ligos jis gali dirbti tik lengvą darbą. Taip nustatė Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba.

REKLAMA

Gegužės 6 dieną Virgilijus Balčius gavo Darbo biržos siuntimą įsidarbinti. Nuvykęs į UAB „En Group“ sulaukė pasiūlymo dirbti, tačiau jam buvo akivaizdu, kad šis darbas - per sunkus.

Bet darbdavys tikino, kad jis tinka šiam darbui, todėl Darbo biržos pažymoje parašė, kad bedarbis atsisakė siūlomo darbo.

52-ejų metų šiauliečiui, jau išgyvenusiam du širdies infarktus, sunkus darbas prilygsta mirčiai, tad jis nenori rizikuoti. Tačiau žmogus net nepagalvojo, kad Darbo biržos tarpininkė, gavusi siuntimą su darbdavio įrašu apie atsisakymą siūlyto darbo, išbrauks jį iš eilės darbo paieškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Seniau buvo galima du kartus siūlomo darbo atsisakyti – tik tada nutraukdavo darbo paiešką“, - piktinasi šiaulietis.

Dėl tokio neteisingo Darbo biržos tarpininkės sprendimo V. Balčius kreipėsi į Darbo biržos direktorių, tačiau R. Domarko pateiktas atsakymas tik dar labiau suglumino.

R. Domarkas tik patikslino, jog darbo paieška Darbo biržoje nutraukta vadovaujantis Darbo rinkos stebėsenos sąlygų ir tvarkos aprašo punktais, kurie numato nutraukti darbo paiešką be teisės registruotis Darbo biržoje šešis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo atveju, jei bedarbis nesutinka su šiuo sprendimu, patarta jam kreiptis į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą dėl darbo pobūdžio ir sąlygų patikslinimo. Tai yra – įrodyti, kad žmogus negali dirbti jokio kito darbo, tik sargo.

Pasiryžo badauti

Netekęs galimybės registruotis Darbo biržoje, V. Balčius netenka socialinių garantijų, privalomojo sveikatos draudimo įmokų. Tad užvakar 10 valandą ryto jis pastatė palapinę, kurioje ir žada praleisti penkias bado dienas. Taip šiaulietis pasiryžo ginti ne tik save, bet ir tuos 3 tūkstančius šiauliečių, kurie pastaruoju metu pašalinti iš darbo paieškos eilės.

REKLAMA

Šalia badautojo palapinės ir Žmogaus teisių gynimo asociacijos atstovas Edvardas Kuvikas. Jis planuoja parengti peticiją dėl to, kad žmogus yra nesaugus, kai Darbo birža ir darbdavys sudaro darbo santykius. „Šioje situacijoje žmogus nesulaukia pagalbos, ir jis gali būti verčiamas dirbti už minimumą, o atsisakęs vergiško darbo – braukiamas iš darbo paieškos eilės“, - sako žmogaus teisių gynėjas.

Todėl V. Balčius ir pasiryžęs badauti palapinėje prie Darbo biržos Trakų gatvėje bei reikalauti, kad būtų grąžintas į Darbo biržos vykdomą darbo paieškos eilę.

REKLAMA

Šiaulių darbo biržos direktorius Rimundas Domarkas teigia, jog nepastebėjo badautojo ir su juo nebendravo, tačiau nenorįs, kad neįgalus žmogus tokiame karštyje badautų ir alintų savo sveikatą. „Aš dar kartą kreipsiuosi į jį ir suteiksiu laiko atlikti sveikatos tikrinimą, kuriuo būtų nustatyta, kad dirbti gali tik sargo darbą. Šiuo metu išvados tokios – gali dirbti lengvą fizinį darbą, koks, anot direktoriaus, ir buvęs jam siūlytas darbas.

Vakar Darbo biržos direktorius su šiuo pasiūlymu kreipėsi į patį badautoją. V. Balčius po pokalbio su direktoriumi nutraukė bado akciją. „Mane įrašė į Darbo biržą ir suteikė galimybę nemokamai išsitirti sveikatą. Aš tai ir padarysiu“, - sakė vėl Darbo biržos klientu tapęs šiaulietis.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų