REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vardą garsina narkotikų prekeiviai

Europos Sąjungos policijos biuras Europolas paskelbė organizuoto nusikalstamumo grėsmės įvertinimą. Paaiškėjo, jog grėsmę Europai kelia ir Lietuvos nusikalstamos grupuotės.

REKLAMA
REKLAMA

Kriminalinis mazgas

Viena iš pagrindinių veiklų, kurių Europos Sąjungoje imasi nusikalstamos grupuotės – narkotikų platinimas. Europolas nustatė, jog dažniausiai narkotikų įvežimu, pervežimu ir platinimu užsiima turkiškai ar albaniškai kalbančių asmenų, taip pat iš Pakistano piliečių susidariusios nusikaltėlių grupuotės, kurios platina heroiną. Šie kvaišalai Europą dažniausiai pasiekia iš Afganistano – per Turkiją ir Balkanus. Pastaraisiais metais vis daugiau heroino Europą pasiekia ir vadinamuoju Juodosios jūros keliu – per Iraną, Gruziją, Ukrainą, Rumuniją ir Pabaltijo valstybes.

REKLAMA

Lietuva kartu su Latvija, Estija ir Kaliningrado sritimi, Europolo tyrimo duomenimis, priklauso vienam iš penkių Europos Sąjungoje veikiančių organizuoto nusikalstamumo židinių – vadinamajam Šiaurės rytų kriminaliniam mazgui. Heroiną iš Centrinės Azijos bei Vakarų Europos lietuvių nusikalstamos grupuotės gabena bendradarbiaudamos su albanų kilmės asmenų suburtomis gaujomis.

Be lietuvių nusikaltėlių neapsieina ir kitų rūšių narkotikų platinimas – kad ir brangaus, bet Europoje gana populiaraus kokaino pervežimas. Kokainas į Europą dažniausiai patenka per Ispanijos ir Portugalijos uostus, laivais atplukdytas iš Afrikos, Kolumbijos, Meksikos.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebėta, kad pastaruoju metu ypač išaugo Dominikos Respublikos nusikalstamų grupuočių, besiverčiančių kokaino kontrabanda, įtaka Europoje. Ši šalis ne tik tapo tranzito tašku gabenant kokainą į Europą – vis daugiau Dominikos piliečių sulaikomi kaip narkotikų kurjeriai ir platintojai.

Teisėsaugininkai įvairiuose produktuose ir prekėse išslapstytų kokaino pakų suranda ir laivų konteineriuose, atkeliavusiuose į Odesos, Varnos ir Konstancos uostus. Nors didžiąją dalį kokaino pervežimo ir platinimo reguliuoja afrikiečių, rusų ir italų mafija, be lietuvių grupuočių šiame nešvariame biznyje neapsieinama. Dėl aukštos kokaino kainos Šiaurės rytų regione kokaino paklausa, palyginti su Vakarų Europa, yra gana menka, todėl lietuvių nusikaltėlių grupuotės prisideda prie kokaino gabenimo iš Lotynų Amerikos ir Vakarų Afrikos į Rusiją. Europolo atlikti tyrimai rodo, kad kol kas Pabaltijo valstybėse, taigi ir Lietuvoje, populiaresni sintetiniai narkotikai, bet kadangi kokainas yra dėl gana lengvai prieinamas, netolimoje ateityje gali išaugti ir jo vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių įtaka stiprėja

Ekstazio tabletės, kurios Europoje plinta tik iš Olandijos ir Belgijos, išlieka viena populiariausių svaiginimosi priemonių visoje Europoje, ypač tarp jaunimo. Bet pastaruoju metu, Europolo duomenimis, vis didesnę rinkos dalį užima vadinamieji „legalūs kvaišalai“ – mefedronas arba „druska“, sukeliantis haliucinacijas ir euforiją, taip pat fluoramfetaminas, metilonas, įvairūs „žolelių“ bei „prieskonių“ mišiniai ir kiti gana nesunkiai internetu įsigyjami kvaišalai.

2009 metais Europoje buvo užfiksuotos 24 naujos kvaišalų rūšys, o 2010 metais – jau 41. Kadangi šių sintetinių narkotikų paklausa labai didelė, kaip alternatyva jiems vis plačiau imamas naudoti amfetaminas. Itin smarkus šios narkotinės medžiagos plitimas užfiksuotas ir Pabaltijo valstybėse bei Lenkijoje. Lietuvoje vieno gramo amfetamino kaina svyruoja nuo 25 iki 40 litų. Pabaltijyje pastaruoju metu taip pat auga metamfetamino paklausa. Lietuvoje paplitęs metamfetaminas yra gaminamas naudojant prekursorių BMK. Rusijoje prieš kurį laiką buvo uždaryta net keletas šio narkotikų pirmtako fabrikų, tad į Europą jis vis dažniau patenka iš Kinijos.

REKLAMA

Lietuvos nusikalstamų grupuočių vaidmuo svarbus gabenant sintetinius narkotikus į Rusiją, Skandinavijos valstybes ir platinant kvaišalus Pabaltijo valstybėse. Lietuvos nusikaltėliai pastaruoju metu ypač aktyviai platina amfetamino, metamfetamino ir ekstazio tipo kvaišalus. BMK prekursorių Lietuvos nusikaltėliai įsigudrino mainyti į amfetaminą, taip pat aktyviai užsiima kanapių platinimu. Europolo duomenimis, Lietuvos nusikalstamų grupuočių įtaka narkotikų versle plečiasi ir stiprėja ne tik Pabaltijo regione, bet ir Europos šiaurinėje dalyje, Ispanijoje.

REKLAMA

Nors vis daugiau Lietuvos piliečių sulaikomi gabenantys narkotikus skrandžiuose, Europolo duomenimis, tarp šitų „gyvųjų konteinerių“ lietuviai, pasirodo, neišsiskiria. Narkotikų kurjerių – „mulų“ – verbavimą ir kitus reikalus Europoje prižiūri afrikiečių (ypač nigeriečių), Italijos ir Kinijos piliečių gaujos. Europolo ataskaitoje pažymima, jog vis dažniau „mulais“ tampa moterys.

Ėmė gaminti cigaretes

Tikras galvos skausmas teisėsaugininkams ir nelaimė valstybių biudžetams yra lietuvių organizuotos gaujos, besiverčiančios cigarečių kontrabanda. Europolas yra apskaičiavęs, kad dėl cigarečių kontrabandos Europos Sąjungos valstybių biudžetai kasmet netenka maždaug 10 milijardų eurų. Kadangi už cigarečių kontrabandą gresia menkesnės bausmės negu už narkotikų gabenimą, o pelnai išties įspūdingi, į cigarečių kontrabandą įsitraukia vis daugiau nusikaltėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europolo duomenimis, plinta ne tik vadinamoji „skruzdėlių“ kontrabanda, kai nedidelius kiekius cigarečių per valstybių sienas gabena iš keleto asmenų susidedančios grupės, dažniausiai sulaikomos oro uostuose su rūkalų prigrūstais lagaminais. Pastaruoju metu plinta kad ir, tarkim, 10 milijonų kontrabandinių cigarečių gabenimas laivų konteineriais. Didžiausia dalis rūkalų, gabenamų Baltijos jūra, yra pagaminta Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje. Pigiausios ir bene labiausiai kontrabandos būdu plintančios cigaretės – „Jin Ling“. Jos iš Kaliningrado srities per Lietuvą ir Lenkiją gabenamos į Vokietiją, Angliją ir kitas Vakarų valstybes. Vokietijos nelegalių rūkalų rinkoje „Jin Ling'as“ užima net penktadalį.

REKLAMA

Pastaruoju metu lietuvių organizuotos grupuotės, be rusiškų cigarečių kontrabandos, sugalvojo naują būdą pasipelnyti – ėmė dalyvauti rūkalų gamyboje. Kadangi įvežti į šalį konteinerį tabako mažiau rizikinga, negu jau pagamintų cigarečių, rūkalų gamyba vis labiau plinta, o prie to plitimo prisideda ir mūsų nusikaltėliai. Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos nusikalstamos grupuotės bendradarbiaudamos gamina cigaretes ir tiekia jas į Vokietijos juodąją rinką. Ukrainos nusikaltėliai paprastai būna atsakingi už tabako pristatymą, kiti cigarečių gamybos reikmenys atplukdomi į Klaipėdos uostą, o Lenkijoje, Europolo duomenimis, vyksta jau pats rūkalų gaminimo procesas.

REKLAMA

Klastoja pinigus

Be narkotikų ir cigarečių kontrabandos, lietuviai užsiima ir pinigų, o tiksliau – eurų klastojimu. Nors labiausiai euras padirbinėjamas Italijoje, Bulgarijoje ir Kolumbijoje, Lietuvos nusikalstamos grupuotės taip pat klastoja šią valiutą. Tiesa, jų aktyvumas kiek sumažėjęs – mūsų šalies nusikaltėliai dabar linkę platinti iš Italijos ir Bulgarijos gaujų gautus banknotus. Europolas pažymi, jog dalis organizuotų grupuočių, tarp jų ir Lietuvos, neapsiriboja vienu nusikaltimu, taigi platindamos padirbtus eurus, dažniausiai dar ir verčiasi kvaišalų kontrabanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyg to būtų negana, kartu su gruzinų, albanų, lenkų ir rumunų nusikaltėliais lietuvių gaujos minimos tarp pagrindinių organizuoto turto grobimo organizatorių Anglijoje, Airijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Olandijoje ir Ispanijoje. Dažniausiai šiose šalyse lietuviai grobia automobilius ir rengia ginkluotus juvelyrinių dirbinių parduotuvių plėšimus.

Švelnesnės bausmės

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas:

Lietuvos teisėsaugos institucijų atstovams paskelbta informacija nebuvo netikėta. Šios išvados atitiko nacionalinius grėsmių vertinimo pastebėjimus – jau kuris laikas stebime, kad Lietuvos piliečių nusikalstamumas užsienio valstybėse auga.

REKLAMA

Lietuvos pareigūnai aktyviai bendradarbiauja su kolegomis iš kitų šalių, nuolat keičiasi su jais informacija apie bet kokius įtartinus asmenis, todėl vis daugiau tokių asmenų sulaikoma užsienyje ir išaiškinama vis daugiau nusikaltimų, kuriuos padaro lietuviai.

Mūsų šalyje nusikalstamumo padėtis stabili, nusikaltimų padaroma vis mažiau, o jų išaiškinamumas kyla. Taip yra todėl, kad pareigūnai puikiai pažįsta organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderius ir narius, nuolatos juos stebi, vis dažniau sulaiko, todėl jie priversti trauktis į užsienį. Tenai jų nepažįsta, todėl jiems lengviau organizuoti savo nusikalstamą veiklą ir daryti nusikaltimus. Lietuvos nusikaltėliai traukia į užsienį dar ir todėl, kad tenai yra geresnės įkalinimo sąlygos, švelnesnės bausmės.

REKLAMA

Vien praeitais metais kartu su užsienio valstybių policijos pajėgomis Lietuvos policijos pareigūnai vykdė 79 bendras tarptautines operacijas. Jos buvo atliekamos su 24 užsienio valstybių teisėsaugos institucijų pagalba.

Lietuva 2011–2012 metais pirmininkauja kovos su organizuotu nusikalstamumu Baltijos jūros regione projektui, todėl stengiamės dar labiau skatinti bendradarbiavimą tarp Baltijos jūros regiono valstybių teisėsaugos institucijų.

TIK FAKTAI:

Teisėsaugos duomenimis, Lietuvoje nuolat veikia 15–18 organizuotų nusikalstamų grupuočių, kurių pagrindinė veikla – narkotikų įgijimas, gabenimas ir realizavimas. Vien į nelegalią prekybą narkotikais įsivėlę daugiau kaip 10 000 Lietuvos piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje dabar teisiama Lapino gauja – 28 jos nariai kaltinami organizavę ir vykdę ginkluotus nusikaltimus ir narkotikų prekybą. Įtariama, kad jie išplatino 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino. Kita dalis šios grupuotės narių teismo dar laukia. Kol kas nesulaikytas ir gaujos vadeiva  Lapinas – įtariama, kad jis gyvena užsienyje. Teisėsaugos duomenimis, šioje grupuotėje buvo savos taisyklės, hierarchija; buvo pasiskirstyta vaidmenimis, disponuota bendromis lėšomis, buvo parengti savisaugos mechanizmai, naudotasi ryšio priemonėmis, numatyta konspiracija.

Lietuvoje narkotikų gamybos centru laikomas Kaunas. Kauno apygardos teisme nagrinėjama Alfuko grupuotės, dideliais kiekiais gaminusios narkotines medžiagas, byla. Ją sulaikant buvo rasta apie 100 kilogramų jau pagaminto metamfetamino ir daugybė žaliavų. Kvaišalai buvo skirti ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos bei Skandinavijos rinkai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, Lietuvoje populiariausias narkotikas – kanapės. Bent kartą gyvenime jas yra rūkę 11,9 proc. gyventojų. Ekstazį yra vartoję 2,1 proc., o kokainą – 0,5 proc. Šiemet dėl kanapių laikymo ar pardavimo sulaikyti 337 asmenys, dėl heroino – 299, dėl kokaino – 73.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų