• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešajame sektoriuje atlyginimų didėjimas nenumatomas, tačiau kai kurie mažai uždirbantieji, išlaikant tą patį darbo užmokesčio fondą, gali tikėtis atlyginimų augimo, antradienį po susitikimo su profesinių sąjungų atstovais dėl bazinės mėnesinės algos didinimo pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Bazinis mėnesinis atlyginimas pagal Nacionalinį susitarimą 2009–aisiais buvo sumažintas nuo 128 iki 122 litų. Profsąjungų atstovai jį siekia sugrąžinti į prieškrizinį lygį.

REKLAMA

„Rūpestis suprantamas, noras, kad atlyginimai augtų, taip pat suprantamas, bet galimybių, kurias aptarėme, viešajame sektoriuje numatyti kokį nors reikšmingesnį atlyginimų didėjimą tikrai nematome, nors atskiruose sektoriuose koregavimas, ypač mažai uždirbančiųjų, išlaikant nekintamus darbo užmokesčio fondus, 2012 metais galėtų būti realizuotas“, – komentavo ministras pirmininkas.

Premjeras patikslino, kad bazinis mėnesinis atlyginimas galėtų būti pakoreguotas kultūros, sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo, paslaugų, valstybės tarnautojų, vidaus reikalų sektoriuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbo užmokesčio fondai, skiriami atskiroms sritims arba ministerijoms, mes neplanuojame jų didinimo, bet neplanuojame ir mažinimo. Noriu priminti, kad jie iki šiol buvo mažinami. 2012 metams planuojame, kad jie išliks stabilūs, bet atskirose srityse, sakykime, žinome, kad socialiniai darbuotojai kai kuriose grupėse, arba kultūros darbuotojai, dirbantys kai kuriose įstaigose, yra labai mažai apmokami ir čia jau ministerijų ir mūsų bendrų pastangų dėka galima ieškoti tokių sprendimų, kad mažiausiai uždirbantiems tie atlyginimai būtų padidinti, bet tų pačių darbo užmokesčio fondų ribose. Tai reiškia, kad turi būti ieškoma, kaip sutaupyti tų pačių fondų rėmuose dalį lėšų, kad būtų galima mažiausiai uždirbantiems padidinti atlyginimus“, – aiškino A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjį, svarstant ir Trišalės tarybos klausimus, bus grįžtama prie šių reikalų.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė sako, kad atlyginimai darbuotojams gali būti keliami per šakinius susitarimus, derantis dėl koeficientų. Tiesa, anot jos, šioje vietoje pasigendama Vyriausybės atsakomybės, nes kiekvienas ministras kovoja už savo srities mokos fondą.

„Mes vis dėlto neišgirdome atsakymo, kada bus galima Lietuvoje kalbėti apie tai, kad minimali bazinė alga būtų grąžinta į 128 litų lygmenį. Mums visada buvo akcentuojama, kad neviršytume 3 proc. deficito, bet išgirdome, kad nuo 2012 metų sausio 1 dienos 600 mln. litų skirta pensijų atstatymui. Tai matome prieštaravimą – ar išlaikys tą deficito ribą, ar jinai bus pažeista“, – sakė R. Osipavičiūtė.

Jai neįtikinamos atrodo ir kalbos apie tai, kad nuo kitų metų liepos gali didėti minimali mėnesio alga. Esą tai gali būti tik pažadas prieš Seimo rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų