REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieną didžiausių vaikų patyčių ir savižudybių rodiklių Europos Sąjungoje turinti Lietuva gali likti be emocinės pagalbos vaikams ir paaugliams tarnybos. Nuo 1997 metų šalyje veikiančios „Vaikų linijos“ vadovai skundžiasi, kad linijai gresia uždarymas.

VšĮ „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis atviru laišku kreipėsi į 13 šalies institucijų, prašydamas padėti užtikrinti emocinės pagalbos teikimą vaikams.

„Lietuvoje per metus nusižudo 55 vaikai ir jaunuoliai, apie dešimt kartų daugiau mėgina žudytis. Savižudybių rodiklis Lietuvoje yra 4,2 karto didesnis nei Europos Sąjungoje. Apie ketvirtadalis vaikų Lietuvoje patiria sistemingas patyčias“, – grėsmingus skaičius pateikia R.Povilaitis.

„Vaikų linija“ – vienintelė Lietuvoje telefonu ir internetu nemokamai konsultuoja su psichologiniais sunkumais susidūrusius vaikus ir paauglius.

Per metus savanoriai atsiliepia į apie 100 tūkst. skambučių ir iki dviejų tūkstančių laiškų internetu. Organizacija aštuntus metus vykdo kampaniją „Be patyčių“, skirtą saugesnių ir draugiškesnių santykių kūrimui mokyklose.

Poreikis paslaugoms auga.

R.Povilaičio teigimu, per du šių metų mėnesius savanoriai atsiliepė į 28 tūkst. skambučių, o prisiskambinti bandyta beveik 899 tūkst. kartų. Jau dabar savanoriai atsiliepia tik į kas 31–ą skambutį.

Pasak R.Povilaičio, minimaliam paslaugos tekimui esama apimtimi užtikrinti metams reikia 458 tūkst. litų. Dabar įstaiga surinkusi tik 26 proc. lėšų. Jeigu nesurinks visų pinigų, įstaiga neteks patalpų, Vilniuje iš darbo bus atleista 80 savanorių.

Vilniaus universiteto docento, Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininko Dainiaus Pūro teigimu, nevyriausybinės organizacijos, taip pat vaikų psichikos sveikatos specialistai sunerimę dėl neigiamų tendencijų Lietuvos valstybės raidoje. Prieš 20 metų nevyriausybinės organizacijos intensyviai kūrė naujų bendruomeninių paslaugų daigus, tačiau prieš dešimtmetį procesas sustojo.

Ypač prastai su šia sritimi pasidarė Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą ir dėl to kaltas ciniškas Lietuvos institucijų požiūris, esą vaikų ir žmogaus teisės užtikrintos. „Šiuo metu gausėja investicijos į senovinę sistemą, klesti internatinės struktūros, kurias palaipsniui reikėtų mažinti, o visi nauji daigai geriausiu atveju palikti bado dietai arba mirčiai. „Vaikų linija“ – vienas tokios nesėkmės pavyzdžių“,– sako doc. D.Pūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų