• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas ragina sukurti šeimos politiką, kuri leistų užtikrinti efektyvią paramą vaikus auginantiems piliečiams ir padėtų gerinti Lietuvos demografinę situaciją. Parlamentaro nuomone, sektinas pavyzdys – Prancūzija. Remiantis šios šalies patirtimi parengtas kreipimasis į socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrus, jų prašoma apsvarstyti paramos šeimoms modelio, taikomo Prancūzijoje, adaptavimo Lietuvoje galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo parlamentinių tyrimų departamento atlikta demografinių politikų apžvalga atskleidžia, jog viena iš efektyviausių demografinių politikų yra vykdoma Prancūzijoje. Dėl šios priežasties šalyje gimstamumas nuosekliai didėjo. Pagal dabartinius duomenis, šioje šalyje viena moteris vidutiniškai pagimdo 2 vaikus, todėl gyventojų skaičius Prancūzijoje yra vienas didžiausių Europoje.

REKLAMA

Tyrimas atskleidžia, jog didelio gimstamumo rodiklio Prancūzijoje priežastis – aktyvi šeimos politika. Ji orientuota į laisvą šeimų pasirinkimą: gimus vaikeliui motina gali rinktis toliau dirbti ar auginti vaikus. Pasirinkusiai bet kurį iš šių variantų valstybė suteikia tinkamą paramą, išplėtotą lopšelių ir darželių infrastruktūrą, užtikrinančią aukštą paslaugų kokybę. Šios įstaigos dirba nuo ankstyvo ryto (7 val.) iki vėlyvo vakaro (18–19 val.), o paslaugos prieinamos nuo tada, kai vaikui sueina 2 ar 3 mėnesiai. Šeimoms, norinčioms vaikus prižiūrėti namuose, suteikiamos teisės į vaiko priežiūros atostogas, kas leidžia pasiekti kompromisą tarp paramos šeimai priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Zasčiurinsko, Prancūzijoje taikomos visuotinės šeimos išmokos, o svarbiausia vykdoma aktyvi skatinimo programa per mokesčių sistemą: ne tik neapmokestinamas pajamų dydis, tačiau ir pats mokesčių tarifas priklauso nuo pajamų sumos, tenkančios vienam asmeniui šeimoje. Visa Prancūzijos mokesčių sistema grindžiama ne asmens, o šeimų apmokestinimo principu, ypač akcentuojama parama šeimoms, susilaukusioms daugiau nei vieno ar dviejų vaikų.

Pavyzdžiui, Prancūzijoje viengungiui, neturinčiam vaikų ir gaunančiam 45 tūkst. eurų pajamų per metus, bus taikomas 30 proc. pajamų mokesčio tarifas. Po mokesčius mažinančios sumos jis sumokės 8 016 eurų pajamų mokesčio. Kita vertus, jei 45 tūkst. eurų pajamų per metus gavo sutuoktiniai, auginantys du vaikus, jų pajamoms bus taikomas 14 proc. tarifas ir po mokesčius mažinančios sumos ši šeima sumokės 2 342 eurus pajamų mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvai vertėtų imti pavyzdį iš Prancūzijoje taikomos politikos. Reikėtų prisiminti, kad Lietuvoje išlaidos šeimų paramai sudaro vieną iš mažiausių procentų nuo BVP Europoje. Parama mokesčių lengvatomis praktiškai nulinė, kai Prancūzijoje visos trys priemonės (išmokos pinigais, paslaugos ir mokesčių priemonės) yra beveik lygiavertės. Šios šalies šeimos politika orientuota į daugelio priemonių kompleksą. Anot tyrimo, Prancūzijoje priskaičiuojama kelios dešimtys šeimoms skirtų priemonių“,– sako Seimo narys M. Zasčiurinskas.

Taigi, anot jo, Prancūzijos patirtis naudinga ir vertinga. „Jei norima paskatinti jaunus žmones kurti šeimas ir susilaukti ne vieno vaiko, būtina išanalizuoti ir pritaikyti kitų šalių gerąją patirtį bei orientuotis į kompleksines priemones“, – sako Seimo narys M. Zasčiurinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų