REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokinius maitinančių valgyklų darbuotojai jau mokomi sudarinėti valgiaraščius kitiems mokslo metams. Sveikatos specialistai, kaip ir pernai, nori matyti valgių sąrašus, surašytus pagal visas sveikos mitybos taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

„Valgiaraščių sudarymo ypatumai ir sveika mityba“. Taip vadinosi seminaras, į kurį Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyrius sukvietė bendrojo lavinimo mokyklų atstovus. Skyriaus vedėjas Viktoras Grincevičius pirmiausia supažindino su nelinksmais mokinių sveikatos tyrimų duomenimis.

REKLAMA

Valgiaraščius reformavo

„Mokinių sveikata prasta, juos kamuoja įvairios ligos“, – remdamasis statistikos duomenimis, kalbėjo vedėjas. Jis priminė, kad didelę dalį ir suaugusiųjų, ir vaikų sveikatos lemia gyvenimo būdas, mityba. „Sveika mityba, daugeliu atveju, yra stiprios sveikatos garantas“, – pabrėžė V. Grincevičius.

Jau nuo praėjusių metų Rugsėjo 1-osios sveikai mitybai mokyklose imta skirti ypatingą dėmesį. Tuomet nauji sveikos mitybos reikalavimai buvo sukėlę nemažą sumaištį: pakeisti maitinimosi įpročius ir dar greitai bei ryžtingai pasirodė ne taip paprasta. Juk pagal naujus reikalavimus iš mokyklų valgyklų valgiaraščių buvo išbraukti įprasti, mėgstami valgiai, net sriuba, pripažinus juos nesveikais, įvesti nauji, vaikų ne itin mėgstami daržovių, kiti patiekalai.

REKLAMA
REKLAMA

Vėl žuvies diena

Labiausiai valgytojus ir jų tėvus nustebino naujas reikalavimas pietums pateikti keletą patiekalų iš tos pačios rūšies produktų. Pavyzdžiui, vieną dieną mokyklos valgiaraštyje patiekalai turi būti vien tik iš žuvies, kitądien – iš varškės, trečią – iš mėsos ir kt. Motyvuota, kad žuvies ar mėsos nemėgstantis vaikas vis tiek bus priverstas valgyti, nes nieko kito nebus. Vaiko organizmas privalo gauti įvairių medžiagų.

Tačiau dėl tokių permainų kilo triukšmas, bent iš dalies atnaujinti įprastą produktų sąrašą ėmė reikalauti tėvai, mokytojai, mokyklų vadovai, valgyklų darbuotojai. Sveikos mitybos reikalaujantys specialistai šiek tiek atsitraukė, leido kiekvieną dieną šalia iš to paties produkto pagamintų patiekalų pateikti ir įvairių užkandžių. Kad nė vienas vaikas iš mokyklos neišeitų alkanas. Nuo ateinančios Rugsėjo 1-osios reikalavimai mokinių mitybai nebepakis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norime matyti tik pagal sveikos mitybos taisykles sudarytus valgiaraščius“, – sako V. Grincevičius.

Reikalaujama paisyti produktų derinamumo, daugiau dėmesio skirti duonos gaminių įvairovei, gaminti kuo daugiau daržovių patiekalų ir pan.

Valgiaraščiai sudaromi visiems mokslo metams. Specialistams reikia pateikti juos dvidešimties dienų laikotarpiui. Kiekvieną iš šių dienų reikia gaminti vis kitokius patiekalus, juk vienas iš sveikos mitybos pagrindų – maisto produktų įvairovė.

Suderinti ne taip paprasta

Valgyklų vadovai naujuosius valgiaraščius Visuomenės sveikatos centrui privalo pateikti iki naujų mokslo metų pradžios. V. Grincevičius sutinka, kad tai padaryti nėra lengva, juk paprastai iki to laiko dar nežinoma, kiek pinigų bus skirta nemokamam mokinių maitinimui, kokia suma galima remtis, sudarant valgiaraščius. Produktai nepaliaujamai brangsta, tad pagaminti skanius, sveikus, sočius ir dar valdžios reikalavimus atitinkančius pietus tampa tikru išbandymu.

REKLAMA

Trisdešimt metų viešajame maitinime dirbanti Vytauto Žemkalnio gimnazijos valgyklos vedėja Bronė Chmieliauskienė sako, jog naujieji reikalavimai mokslo metų pradžioje buvo sukėlę nemažai sumaišties.

„Yra žmonių, kurie nemėgsta ir nevalgo kokio nors produkto, pavyzdžiui, žuvies ar kopūstų, todėl negalima versti per prievartą juos būtinai valgyti. Laimei, buvo rastas kompromisas ir valgiaraštį leista paįvairinti užkandžiais“, – sakė vedėja, pabrėžusi, jog gimnazijos valgykloje situacija kiek kitokia, mat čia mokosi vyresni mokiniai, suprantantys, o kai kurie net puikiai žinantys sveikos mitybos pagrindus ir jų besilaikantys.

REKLAMA

B. Chmieliauskienė įsitikinusi, kad valdžios nurodymų paisyti būtina, tačiau negalima visko suprasti tiesmukiškai.

„Kas bus, jeigu žiūrėsi, ko valdiškame rašte reikalaujama, ir gaminsi? Žmonės sakys, jog neskanu, tai negi aiškinsi: aš nieko nežinau, taip parašyta. Visur ir visada reikalingas kompromisas, supratimas“, – sako gimnazijos bendruomenės gerbiama ir mylima valgyklos vedėja.

Tiesiai iš puodo

Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjas V. Grincevičius tikina, kad dauguma miesto bendrojo lavinimo mokyklų valgyklų parengia tinkamus valgiaraščius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip valgyklos jų laikosi, tikrina jau kito skyriaus inspektoriai. Mes žiūrime, kad iš anksto raštu būtų numatyta ir pasiruošta, ką, kaip ir kiek gamins“, – sakė V. Grincevičius.

Vedėjas žino, kad dažniausiai valgiaraščio laikomasi, nors maisto skonis ne visose valgyklose toks pat – daug kas priklauso ir nuo virėjų sugebėjimo.

„Visi žino, koks sveikas produktas brokolis, nors šią daržovę mėgsta ne visi. Jeigu virėja sugeba tinkamai juos pagaminti, o ne tiesiog išvirus suversti į lėkštę, brokoliai greitai suras daugiau mėgėjų ir vertintojų. Galima vaikams pateikti abejotinos vertės apelsinų ir sakyti, kad vaikai gauna vaisių, o galima iš kriaušių, kitų pjaustytų vaisių gaminti skanius asorti. Daržovės naudingiausios ne šiltnaminės, iš tolimų kraštų atvežtos, o mūsų laukuose užaugintos, turėsime jų vertingų iki gruodžio mėnesio. Įvairios iš nuo kaulų nuplaktos mėsos pagamintos dešrelės, sumuštiniai negali būti sveikas maistas. Nesveikas jis ir mikrobangų krosnelėse šildomas, konteineriuose vežiojamas. Geriausias – čia pat, puode išvirtas, dar karštas samčiu pasemtas ir iškart į lėkštę įpiltas“, – tikina Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų