REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsas.lt publikuoja penkiolikos garsiausių sekso skandalų politikos ir verslo pasaulyje sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

1. John Dennis Profumo, D. Britanija, 1963 metai

Britų karinio ministro J. D. Profumo romanas su laisvo elgesio mergina buvo vienas didžiausių politinių skandalų Didžiojoje Britanijoje. 1963 metais J. D. Profumo buvo apkaltintas nesantuokiniais ryšiais su Christine Keeler, kurie truko dvejus metus.

REKLAMA

Skandalas kilo dėl to, kad vienu metu Ch. Keeler susitikinėjo su sovietų karinių jūrų atašė, kuris taip pat buvo šnipas. Sakydamas kalbą Bendruomenių Rūmuose J. D. Profumo neigė savo kaltę, tačiau buvo priverstas palikti postą. Taip pat atsistatydinti teko ir premjerui Haroldui Macmillanui.

Ch. Keeler buvo pripažinta kalta ir nuteista kalėti devynis mėnesius. Stephenas Wardas, supažindinęs Ch. Keeler su J. D. Profumo, buvo apkaltintas suteneriavimu ir nusižudė paskutinę proceso dieną. Pats kaltininkas visą likusį gyvenimą užsiėmė labdara, kad bent kažkaip išpirktų savo kaltę prieš britų visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA

2. Garis Hartas, JAV, 1987 metai

Garis Hartas (k) susitikimo su Hosniu Mubaraku metu (SCANPIX nuotr.)Garis Hartas (k) susitikimo su Hosniu Mubaraku metu (SCANPIX nuotr.)

Colorado valstijos senatorius Garis Hartas buvo Demokratinės partijos favoritas tarp kandidatų į prezidento postą. 1987 metų gegužę, praėjus mėnesiui po to, kai G. Hartas paskelbė apie savo ketinimus balotiruotis į prezidentus, Miami Harald laikraščio reporteriai išsiaiškino, kad jis turi nesantuokinį romaną su modeliu Donna Rice. G. Harto žmona oficialiai pareiškė, kad vyro ryšiai su D. Rice „nekalti“, tačiau Miami Harald pasirodęs straipsnis politiko reitingus sumažino nuo 32% iki 17%. Po kelių dienų fotografams pavyko įamžinti G. Hartą su meiluže, sėdinčia jam ant kelių, o birželio 2 dieną nuotraukos pasirodė žurnalo National Enquirer viršelyje. G. Hartas buvo priverstas išsižadėti savo kandidatūros. Po skandalo G. Hartas išėjo iš politikos ir grįžo prie savo advokato praktikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Canaanas Sodindo Banana, Zimbabvė, 1997 metai

Buvęs Zimbabvės prezidentas Canaanas Sodindo Banana 1997 metais buvo apkaltintas dviejų savo pavaldinių-vyrų išprievartavimu. Tuo metu jis jau nebuvo prezidentu, o užėmė vieną iš diplomatinių postų Afrikos vienybės organizacijoje. Dešimties metų senumo incidentas iškilo tuo metu, kai vienas iš buvusio prezidento apsauginių užmušė žmogų už tai, kad jį pavadino „Banano žmona“. Apsauginis teisme pareiškė, kad C. S. Banana jį nuolat prievartavo, tyrimas išsiaiškino, kad tai buvo ne vienintelis atvejis jo prezidentavimo periodu. 1999 metais C. S. Banana buvo pripažintas kaltu dėl 11  išprievartavimo atvejų ir nuteistas kalėti dešimt metų (iš jų devynis – lygtinai). C. S. Banana iki pat galo neigė kaltinimus, tikindamas, kad tai politinis motyvas. 2001 metais jis išėjo į laisvę ir praėjus dviems metams mirė nuo vėžio. Jo giminaičiams neleido organizuoti oficialių laidotuvių.

REKLAMA

4. Billas Clintonas, JAV, 1995-1997 metai

B. Clintonas (SCANPIX nuotr.)B. Clintonas (SCANPIX nuotr.)

Billo Clintono romanas su Baltuosiuose Rūmuose stažuotę atliekančia Monica Lewinski jam vos ne kainavo prezidento posto. Skandalas prasidėjo nuo Paulos Jones bylos, kuri jį apkaltino seksualiniu priekabiavimu. Teisme „išlindo“ istorija su M. Lewinski ir B. Clintonas neigė, kad turėjo su ja seksualinių ryšių. Galiausiai M. Lewinski perdavė prokurorui savo pokalbių su kolege įrašus, kuriuose ji pasakoja apie savo santykius su prezidentu, taip pat ir įžymiąją mėlyną suknelę su B. Clintono spermos pėdsakais. B. Clintonas buvo priverstas prisipažinti, kad su M. Lewinski užsiėmė oraliniu seksu. 1998 metais Atstovų Rūmai pripažino jį kaltu – dėl melagingų parodymų ir trukdymo teisingumui P. Jones byloje. Tačiau po kiek laiko Senatas išteisino B. Clintoną pagal visus punktus. Paula Jones atsiėmė kaltinimus prieš B. Clintoną mainais už 850 tūkst. $ kompensaciją.

REKLAMA

Balsuojant dėl impičmento Atstovų Rūmuose B. Clintono reitingas pasiekė maksimumą - 73%. Visuomenė ir žmona Hillary Clinton, oficialiai jį palaikiusi viso skandalo metu, atleido B. Clintonui.

5. Jurijus Skuratovas, Rusija, 1999 metai

1999 metais per televizijos kanalą „Rossija“ buvo parodytas filmas „Lovoje trise“. Gana blogos kokybės įraše buvo matoma, kaip „žmogus, panašus į generalinį prokurorą“ Jurijų Skuratovą, mylisi su dvejomis merginomis. 1999 balandžio 2 dieną J. Skuratovas buvo nušalintas nuo posto, nes prieš jį buvo iškelta baudžiamoji byla už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi. J. Skuratovas neigė įrašo tikrumą. 2000 metų balandį jis buvo galutinai nušalintas nuo pareigų, o 2001 baudžiamoji byla prieš jį buvo nutraukta, be to, juridinio patvirtinimo, kad vaizdo įrašas buvo tikras, taip ir nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Harris Stonesiferis, Boeing, 2005 metai

„Boeing“ vadovas Harris Stonesiferis atsistatydino 2005 metų kovą po to, kai į viešumą „išlindo“ jo romanas su pavaldine. Deborah Pibodi, kuri buvo viena iš „Boeing“ viceprezidenčių. Vidinis įmonės tyrimas parodė, kad ryšys su pavaldine vyko „abipusio susitarimo pagrindu, tačiau pažeidė dalykinę etiką“. Galiausiai 50 metų trukusi H. Stonesiferio santuoka subyrėjo, vėliau jis vedė D. Pibodi.

7. Jacobas Zuma, PAR, 2005 metai

Jacobas Zuma (SCANPIX nuotr.)Jacobas Zuma (SCANPIX nuotr.)

Dabartinis PAR prezidentas (tuo metu viceprezidentas) Jacobas Zuma buvo apkaltintas 2005 metais 31-ių metų moters išprievartavimu. Moteris buvo užsikrėtusi ŽIV ir J. Zuma apie tai žinojo. 2006 metais J. Zuma buvo išteisintas, teismas nustatė, kad seksas įvyko „abipusio susitarimo pagrindu“. Šis sprendimas buvo priimtas remiantis paties J. Zumos parodymais ir ginčytinomis psichologinėmis ekspertizėmis – moteris neprieštaravo. 2007  metais ji gavo politinį prieglobstį Nyderlanduose.

REKLAMA

8. Eliotas Laurence Spitze, JAV, 2008 metai

Eliotas Laurence Spitze (SCANPIX nuotr.)Eliotas Laurence Spitze (SCANPIX nuotr.)

Buvęs Niujorko valstijos gubernatorius Eliotas Laurence Spitze buvo priverstas palikti savo postą 2008 metų kovą, nes išaiškėjo, kad jis naudojosi elitinių prostitučių paslaugomis, iš viso jis joms sumokėjo 80 tūkst. $. Skandalas buvo labai didelis dėl to, kad E. L. Spitze, neva, kovojo su finansinėmis machinacijomis ir prostitucija, eidamas Niujorko generalinio prokuroro pareigas. Po atsistatydinimo E. L. Spitze bando atgauti savo reputaciją, užsiimdamas labdara ir aplinkos apsauga.

REKLAMA

9. Kwame Malikas Kilpatrickas, JAV, 2008 metai

Detroito meras Kwame Malikas Kilpatrickas atsidūrė skandalo centre, kai du policininkai padavė jį į teismą. Jie buvo K. M. Kilpatricko romano su merijos aparato viršininke Christine Rowland Beatty liudininkais. Jie kaltino merą tuo, kad jis įsakė juos atleisti iš darbo, kad paslėptų pėdsakus. K. M. Klipatrickas ir Ch. R. Beatty neigė savo kaltę, tačiau jų susirašinėjimas buvo pateiktas kaip įrodymas, pagal kurį buvo nustatyta, kad pora ruošėsi atleisti ir Detroito policijos viršininką. 2008 metų rugsėjį K. M. Klipatrickas buvo pripažintas kaltu už melagingus parodymas. Jis buvo priverstas palikti mero postą ir sumokėti miestui 1 mln. $ kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Anvaras Ibragimas, Malaizija, 2008 metai

Anvaras Ibragimas, buvęs Malaizijos viceprezidentas ir opozicijos lyderis 2008 metais buvo apkaltintas vieno iš pavaldinių išprievartavimu. Dabar prieš A. Ibragimą vyksta teisminis procesas, jam gresia nuo 5 iki 20 kalėjimo metų. 1998 metais jis jau buvo pripažintas kaltu už korupciją ir homoseksualumą, už ką kalėjo šešis metus. Kaltinimai buvo pateikti po to, kai A. Ibragimas susipyko su Malaizijos premjeru, pareikalavo politinių reformų ir ėmė vadovauti protesto kampanijai. 2004 metai kaltinimai homoseksualumu buvo panaikinti. Procesas prieš A. Ibragimą laikomas labai ginčytinu: neaišku, ar galima buvo Malaizijoje bausti už homoseksualumą, ar čia buvo politinių konkurentų machinacijos.

REKLAMA

11. Moshe Katsavas, Izraelis, 2009 metai

Moshe Katsavas (SCANPIX nuotr.)Moshe Katsavas (SCANPIX nuotr.)

2011 metų kovą buvęs Izraelio prezidentas Moshe Katsavas buvo nuteistas septyneriems kalėjimo metams dėl dviejų išprievartavimo ir kelių seksualinio priekabiavimo atvejų. Skandalas prasidėjo 2006 metais, kai M. Katsavas kreipėsi į juridinį vyriausybės patarėją, pareikšdamas, kad viena iš kanceliarijos darbuotojų bando jį šantažuoti ir reikalauja pinigų.

Prasidėjo tyrimas, kurio metu išaiškėjo, kad M. Katsavas du kartus išprievartavo tą pačią darbuotoją 1998 metais, tuo metu jis ėjo turizmo ministro pareigas. 2006 rugsėjį moterų, kaltinusių jį išprievartavimu, skaičius išaugo iki aštuonių. Teismą pasiekė tik du ieškiniai, kitiems trūko įrodymų.

REKLAMA

2006 metų rugsėjį buvo patenkintas prezidento prašymas dėl laikino įgaliojimų panaikinimo, oficialiai apie savo atsistatydinimą M. Katsavas paskelbė 2007 metų liepą. Tuo metu M. Katsavo advokatai jau derėjosi su prokuratūra dėl ikiteisminio sandorio. Advokatai siūlė panaikinti kaltinimus dėl išprievartavimo, o M. Katsavas savo ruožtu pripažintų kaltę, išmokėtų nukentėjusioms kompensacijas, atsistatydintų ir gautų bausmę lygtinai.

Informacija apie šį sandorį pateko į spaudą ir sukėlė teisėsaugos organizacijų pasipiktinimą. 2008 metais M. Katsavas netikėtai atsisakė sandorio ir nusprendė reikalauti savo nekaltumo pripažinimo. Naujas kaltinamasis prokuratūros nuosprendis, paruoštas 2009 metų kovą, buvo griežtesnis nei pradinis variantas. Procesas prieš M. Katsavą prasidėjo 2009 metų rugsėjį, o 2011 metų kovą buvo paskelbtas nuosprendis: septyni kalėjimo metai, du metai lygtinai ir 34 tūkst. $ bauda. M. Katsavas turėjo atvykti į kalėjimą gegužės 8 dieną, tačiau prieš kelias dienas iki atvykimo jo advokatai pateikė apeliaciją.

REKLAMA
REKLAMA

12. Markas Herdas, Hewlett-Packard, 2011 metai

„Hewlett-Packard“ vadovas Markas Herdas išėjo iš visų vadovaujamų postų 2010 metų rugpjūtį po skandalo su buvusia aktore Jodie Fisher. J. Fisher, kuri dirbo pagal kontraktus korporacinėse įmonėse, apkaltino M. Herdą seksualiniu priekabiavimu. Tyrimas nepatvirtino priekabiavimo fakto, tačiau išaiškino, kad M. Herdas dviejų metų bėgyje įmonei pateikdavo asmenines sąskaitas už vakarienes ir keliones su J. Fisher, sumos siekė nuo 1000 iki 20000 $. Apkaltintas „dalykinių standartų pažeidimu“, M. Herdas buvo priverstas išeiti. Jis gėdingai atsistatydino, tačiau gavo 12,2 mln. $ atlyginimą ir akcijų už 34,6 mln. $.

13. Fernando Armindo Lugo, Paragvajus, 2009 metai

Paragvajaus prezidentas Ferdianndo Armindo Lugo prieš ateidamas į politiką buvo katalikų vyskupu. Praėjus metams nuo jo perrinkimo į prezidento postą, 2009 metais, iškart trys moterys padavė F. A. Lugo į teismą, pareikšdamos, kad jis yra jų vaikų tėvas. Vivianos Carilio sūnus gimė 2007 metais, kai F. A. Lugo dar buvo vyskupu. Antroji moteris, Beninia Legisamon, pareiškė, kad F. A. Lugo jos vaiko, gimusio 2002 metais, tėvas. Trečiąjį kaltinimą pateikė politinė aktyvistė Gortenzia Moran, tačiau DNR tyrimas parodė, kad jos vaikas neturi jokio ryšio su F. A. Lugo. Pirmosios moters vaiką F. A. Lugo pripažino, antrosios moters vaiko tėvystės nei patvirtino, nei paneigė. Galiausiai dėl šio skandalo F. A. Lugo reitingai stipriai nukentėjo.

REKLAMA

14. Julianas Assange'as, WikiLeaks, 2010 metai

J. Assange'as (SCANPIX nuotr.)J. Assange'as (SCANPIX nuotr.)

Tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as 2010 metų gruodį buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais. 2010 metų rugpjūtį į Švedijos policiją kreipėsi dvi moterys, apkaltinusios J. Assange'ą „priekabiavimu“ ir tuo, kad jis jas vertė mylėtis be prezervatyvo, nors jos ir prieštaravo. J. Assange'as buvo suimtas Londone ir galiausiai paleistas už užstatą. Dabar sprendžiamas jo ekstradicijos į Švediją klausimas. Šių metų vasarį Londono teismas priėmė teigiamą sprendimą šiuo klausimu, tačiau J. Assange'o advokatai padavė apeliaciją.

15. Silvio Berlusconi, Italija, 2011 metai

S. Berlusconi (SCANPIX nuotr.)S. Berlusconi (SCANPIX nuotr.)

Nuo 2011 metų sausio Milano prokuratūra ėmėsi proceso prieš Italų premjerą Silvio Berlusconi. Jis kaltinamas ryšiais su nepilnamete prostitute Rubi. Rubi buvo viena iš 33 moterų, dalyvavusių sekso vakarėliuose, vadinamuose „bunga bunga“. Prokuratūra bando patraukti atsakomybėn tris moteris, organizavusias šiuos vakarėlius premjerui. S. Berlusconi prisipažino, kad padovanojo Rubi 45 tūkst. eurų, kad ji įrengtų nuosavą grožio centrą, tačiau neigia, kad jie mylėjosi.

S. Berlusconi teigimu, jis jai davė pinigų, kad išgelbėtų nuo prostitucijos, nes, neva, buvo sujaudintas jos graudžios istorijos. Italų premjeras sekso skandalo centre ne pirmą kartą: 2009 metų kovą jo antroji žmona Veronika Lario pareiškė, kad skirsis su juo dėl pasirodžiusių nuotraukų su 18-mete manekene  Naomi Leticia. Be to, ji parašė atvirą laišką, piktindamasi tuo, kad S. Berlusconi į savo partijos kandidatų į Europarlamentą sąrašą įtraukė per daug „jaunų gražių moterų“ be politinės patirties. Dėl šių skandalų premjero reitingas 2011 metų balandį rekordiškai smuko iki 31% minimumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų