REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos tyrimai rodo, jog trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetamas. Kaip to išvengti, diskutuojama tarptautiniame kongrese Diuseldorfe, praneša Lietuvos radijas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo pat metu, kai maždaug milijardas planetos gyventojų alksta, maistas paprasčiausiai išmetamas, ypač išsivysčiusiose šalyse. Pagrindinės priežastys yra netinkamas apsipirkimo planavimas bei maisto išmetimas, kai šis praranda idealią formą, nors dar yra tinkamas vartoti.

REKLAMA

Tokie yra naujausių Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacijos studijų rezultatai, pristatyti tarptautiniame kongrese „Save food“ („Saugokime maistą“) Diuseldorfe.

Čia siekiama atkreipti dėmesį į maisto švaistymo problemą, kuri ypač aktuali Europoje bei Šiaurės Amerikoje, tačiau liečia ir mažai išsivysčiusias šalis.

Vidutiniškai kiekvienas europietis per metus išmeta apie 100 kg maisto produktų.

Jei išsivysčiusiose šalyse maistas švaistomas daugiau vartotojų lygmenyje, neturtingose šalyse dideli maisto kiekiai prarandami del netinkamo laikymo bei transportavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Problemą spręsti siūloma mažesnėmis pakuotėmis bei specialiais integruotais detektoriais, kurie rodytų, ar maisto produktas dar yra tinkamas vartoti, tačiau tai kainuoja pinigus.

Vokietijos žemes ūkio ministrė Ilse Aigner taip pat pabrėžė, jog pasaulyje pagaminamo maisto kiekio užtektų visiems, tačiau jo paskirstymas nėra optimalus.

Jos nuomone, reikėtų skatinti žmonių savimonę apdairiau elgtis su maistu.

Vida Kaluza

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų