REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių Jovaro pagrindinė mokykla, viena didžiausių mieste, neturi sporto aikštyno, kuris būtinas kūno kultūros pamokoms. Vaikai bėgioja aplinkui mokyklą duobėtu asfaltu. Tokia mokykla mieste – ne vienintelė. Naujai statomos mokyklos privalo turėti stadioną, bet veikiančios paliktos liberaliai priežiūrai. Savivaldybė renovuoja tuštėjančius mokyklų pastatus, o stadionams pinigų neranda.

REKLAMA
REKLAMA

Geriau projekto nė neturėtų

Per 800 moksleivių mokosi Jovaro pagrindinėje mokykloje. Kūno kultūros pamokos nė negalėtų vykti lauke, nes nėra kur jų vesti. Bet vyksta, nes moksleiviai bėgioja duobėtu asfaltu aplink mokyklą.

REKLAMA

Ilona Grušienė, Jovaro pagrindinės mokyklos kūno kultūros mokytoja, sako, jog tai nėra saugu, bet neturi pasirinkimo.

„Jau buvo atvejis, kai vienai mergaitei, aplink mokyklą bėgant, pasidarė silpna, o aš to nemačiau, – pasakoja mokytoja. – Bėgtų stadiono taku, visus matyčiau.“

Šalia mokyklos žole užžėlusios nelygios laukymės, kurioje styro tik vartai, stadionu niekaip nepavadinsi.

„Turime sklypą aikštynui, projektą, viskas yra – tik reikia daryti“, – sako Jovaro pagrindinės mokyklos direktorius Arvydas Kukanauza.

REKLAMA
REKLAMA

„Daroma“ jau šešerius metus. 2005 metais buvo parengtas aikštyno projektas, 2008 metais – investicinis projektas. Pastarąjį parašius, paaiškėjo, kad pretenduoti į europinių fondų paramą mokykla negali, “neatitinka kriterijų“, nes jau turi Savivaldybės parengtą projektą. Savivaldybė turinti ir finansuoti.

„Tokie keisti reikalavimai, – stebisi mokyklos direktorius. – Tas projektas mums kiša koją, atrodo, geriau jo nė neturėtume, o jis Savivaldybei kainavo ne vieną tūkstantį litų.“

Baiminamasi, kad neliks žemės

Skaičiuojama, jog reikėtų beveik 2 milijonų litų. Numatyta įrengti mini futbolo aikštę, krepšinio, tinklinio aikšteles, bėgimo takus, žiūrovams suoliukus, apšvietimą, aptverti tvorą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stadiono sklypas mokyklai priskirtas jau 20 metų, – sako A. Kukanauza. – Atiduos kokiam daugiabučiui statyti, ir liksime be nieko.“

Aikštyno projektas vis atidedamas. Buvo įtrauktas ir į 2009 metų Savivaldybės strateginį planą, ir į 2011 -ųjų, dabar – į 2012 metų.

„Miesto valdžia išrinkta, žadėjo: išrinkite, padėsime, tai dabar ir kreipėmės, – direktorius aiškina, kodėl parašė raštą miesto Tarybos komitetams. – Stadionas mokyklai ir visai bendruomenei reikalingas. Pats miesto centras – vaikai, jaunimas turėtų kur žaisti po pamokų, vasarą.“

REKLAMA

Jovaro mokykla pagal mokinių skaičių yra trečia mieste ir viena iš perspektyviausių pagrindinių mokyklų. Veikia miesto centre, strategiškai geroje vietoje ir joks nunykimas jai negresia.

„Ką galime, pasidarome patys – sporto salę atnaujinome savo jėgomis, bet stadionui įrengti reikia Savivaldybės jėgų ir lėšų“, – teigia A. Kukanauza.

Prioritetai kitokie

Šiauliuose Simono Daukanto gimnazijos stadionas užstatytas, jį reikia įrengti. Zoknių pagrindinės mokyklos – rekonstruoti, nes semiamas vandeniu dėl sugadinto drenažo. Visų trijų projektai parengti.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius, kuris vadovauja strateginiam planavimui, aiškina: „Finansų skyriui nurodžiau planuoti Jovaro mokyklos stadionui pinigus kitų metų biudžete, bet spręs Taryba. Neužteks pinigų, kažką reikės išbraukti. Dar 2008 metais radau projektų už 60 milijonų litų, o kasmet galėjome skirti tik po 3 milijonus litų.“

Iki šiol buvo braukiami stadionai, nes, anot direktoriaus, prioritetą nuspręsta teikti mokyklų, darželių pastatams – langams, stogams, virtuvėms.

Savivaldybėje svarstoma, jog, kai byra langai, su stadionais galima pakentėti. Nors įvairiausi tyrimai rodo, jog „kentėti“ nebegalima – vaikai fiziškai yra silpni, turi daugybę sveikatos problemų, nes mažai juda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija skyrė

Švietimo ir mokslo ministerija yra prisižadėjusi atnaujinti mokyklų aikštynus. Lėšų šiemet skyrė vos keturioms šalies mokykloms. Tarp jų – Šiaulių Romuvos gimnazijai – iki 800 tūkstančių litų. 200 tūkstančių litų turėtų pridurti ir Savivaldybė.

Šešios miesto mokyklos teiktos šios tikslinės programos paramai gauti, motyvuojant, kad Šiauliuose bus rengiamos pasaulinės „Sporto visiems“ žaidynės ir reikia atnaujinti sporto bazes.

Kokie prioritetai lėmė, kad buvo pasirinkta „Romuvos“ gimnazija, V. Damulevičius nežinąs.

REKLAMA

Renovuoja pastatus, kurių gali nebereikėti

Šaiulių miesto tarybos Miesto ūkio ir plėtros komitetas priėjo išvados, jog būtina sudaryti mokyklų stadionų rekonstrukcijos eilę. pinigus skirti pirmiausia toms, kurios neturi stadionų.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Angelė Kavaliauskienė tik iš „Šiaulių krašto“ išgirdo, kad mokyklos kreipimasis buvo adresuotas ir jos vadovaujam komitetui.

„To rašto negavau, – stebėjosi pirmininkė. – Jovaro mokykla ne pirmą kartą klausimą kelia, ir nesutikčiau, kad jis dar būtų atidėliojamas. Kai klausimas ilgai sprendžiamas, tai jis iš viso nesprendžiamas.“

REKLAMA

Politikės nuomone, „ugdymo proceso negalima statyti į vieną eilę su langais ir durimis.“

„Pinigus skiriame pastatams, bet nežinome, kokios mokyklų perspektyvos, ar jos turės mokinių? – pripažino miesto politikė. – Renovuojamas buvusios Šventupio mokyklos pastatas, bet jau aišku, kad perkėlus į jį Gytarių mokyklos mokinius, visos patalpos nebus užimtos.“

Komentarai

Estai sugeba, mes – ne

Asta Lesauskienė, Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja

Nė viena miesto mokykla neturi šiuolaikiško stadiono. Tik Gegužių ir Gytarių pagrindinės mokyklos šalia turi sportininkams įrengtus šiuolaikiškesnius stadionus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujai statomoms mokykloms keliamas reikalavimas turėti aikštynus, bet toms, kurios jau veikia, reikalavimai liberalūs.

Ne Savivaldybės jėgoms mokyklų stadionų problemą išspręsti, reikia valstybės politikos. Estai, latviai vaikų kūno kultūrą laiko prioritetu, sugeba valstybės lygiu aikštynų problemą spręsti, mes – ne.

Stadiono nėra, vadinasi, nėra ir ko tikrinti

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Josana Motiejauskaitė

Nuo 2010 metų liepos 1 dienos įsigaliojo nauja higienos norma dėl mokyklų – ji supaprastinta, liberalizuota. Tik naujai statomos mokyklos privalo turėti stadioną. Dar renovuojamoms, kapitaliai remontuojamoms mokykloms keliamas reikalavimas atnaujinti ir stadionus.

REKLAMA

Kai mokykla neturi jokio stadiono, pasiūlymas vienintelis – naudotis kitos mokyklos stadionu.

Jeigu mokykla stadioną turi, tada žiūrime, ar bėgimo takai saugūs, neduobėti, ar futbolo aikštelė apželdinta, sutvarkyta. Jeigu stadiono nėra – konstatuojamas toks faktas. Bet dabar tai nėra traktuojama, kaip higienos normos pažeidimas.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų