REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Airija pirmoji iš Europos Sąjungos narių panaikino prieštaringai vertinamą turisto mokestį. Prieš trejus metus įvestas 3 eurų mokestis biudžetą turėjo ženkliai papildyti, tačiau ekspertų skaičiavimu tik pablogino situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

2008 metais įvestas net 10 eurų mokestis turėjo ženkliai papildyti biudžetą, tačiau susilaukė pasipriešinimo ne tik iš turistų, bet ir vietinių verslininkų. Vėliau šis mokestis buvo sumažintas iki simbolinės 3 eurų sumos, tačiau sunkius laikus išgyvenanti šalis, panašu, pagaliau suvokė, kad pinigų galima surinkti tik sukuriant patrauklios šalies įvaizdį.

REKLAMA

Metų pradžioje Airijos ministras pirmininkas Michael Noonan paskelbė, kad jokiais būdais nepanaikins šio mokesčio, nes turistai privalo prisidėti prie šalies gerovės, nes naudojasi tais pačiais keliais, viešuoju transportu ir kitais malonumais kaip ir Airijos piliečiai.

Tačiau panašu, kad situacija – turistų naudai. Ministras pirmininkas paskelbė ne tik panaikinantis „naudos neatnešųsį mokestį“, bet ir nusprendė sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) viešbučiams, restoranams, kinoteatrams ir teatrui nuo 13,5 % iki 9 %, tikintis, kad Airija taps patrauklia šalimi ne tik laimės ieškantiems, bet ir turistams, kurie per pastaruosius kelerius metus tik mažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Pigių skrydžių bendrovė Ryanair iškart reagavo į šį ministro sprendimą ir iškart pasveikino su ilgai lauktu „sveiko ir racionalaus proto sugrįžimu“. Avialinijų atstovų teigimu, šios lengvatos tikrai atneš naudos, nes per ateinančius 5 metus Ryanair tikisi į Airiją pritraukti daugiau nei 5 milijonus turistų.

Lietuvoje mokestis turistams tik įgauna pagreitį – Druskininkų miesto vadovai paskelbė, kad naują sezoną turistus nudžiugins nauju 2 litų mokesčiu. Vadinamas „pagalvės mokestis“ turės padėti plėtoti miesto infrastruktūrą. Deja, šiuo sprendimu yra visiškai nepatenkinti verslininkai, teigdami, kad kelerius metus augęs turistų skaičius vėl ims mažėti. Apie tokį pat mokestį svarsto ir kiti šalies miestai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų