REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės surengta akcija parodė, jog Lietuvoje pernelyg daug silpnosios lyties atstovų, žmonės gyvena ankštose butuose, kartu su vaikais.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės 9 dieną baigiasi daugiau nei du mėnesius trukęs gyventojų surašymas. Jis prasidėjo kovo 5 dieną. Iš pradžių visi norintieji – 417 tūkst. – susirašė elektroninių būdu, dėl ko teko sumažinti surašinėtojų skaičių. Vėliau ir jie kibo į darbą.

REKLAMA

Viso  darbavosi maždaug šeši tūkstančiai laikinai priimtų Statistikos departamento darbuotojų.  Triūsdami net išeiginėmis dienomis, surašė 716 tūkst. vyrų , 835 tūkst. moterų, 759 tūkst. būstų. Penktadienio rytui surašyta daugiau nei 80 proc. gyventojų.

Preliminariais duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 3 235,2 tūkst. žmonių. Daugelis – ankštuose butuose, su suaugusiais vaikais ir anūkais. Nemažai būstų yra be patogumų, neįrengti tualetai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, beveik 4 tūks. būstų gyventojai atsisakė teikti duomenys apie save, o į 15 tūkst. būstų surašinėtojai neįleisti. Nors daugelis tuo metu buvo namie. Į kai kuriuos būstus surašinėtojams trukdė užeiti palaidi šunys  arba į namą, kur neįrengti net skambučiai, neįmanoma prisibelsti.

Anot Statistikos departamento atstovės Vilijos Lapėnienės, surašinėtojams teko po kelis kartus lankyti būstus, kur nerado šeimininkų arba nebuvo įleisti. Kilo nedidelis triukšmas ir dėl lipnių lapelių, paliekamų surašinėtojų ant durų, apkaltinus, jog taip duodamas ženklas vagims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau policijos pareigūnai paneigė versiją, jog dėl lapelių padaugėjo vagysčių. Būta tik vieno atvejo, kai Vilniaus rajone vagys įsilaužė į namą, neva, dėl ant durų priklijuoto lapelio, kabėjusio kelias dienas.

Keli surašinėtojai  pateko į keblią padėtį, kuomet šeimininkai uždarė juos ir nenorėjo išleisti tikindami, jog jų pažymėjimai yra suklastoti. Kelis kartus teko kviestis į pagalbą policijos pareigūnus.

Būta atvejų, kai surašinėtojai prarado pažymėjimus, už aplaidumą teko savo lėšomis talpinti skelbimus Visuomenės informavimo priemonėse.

REKLAMA

Nors surašinėtojai, instruktoriai ir skyrių vadovai įspėti dėl netradicinės orientacijos asmenų, jokių problemų dėl to nekilo, nors iš pradžių būgštauta, jog vyras gali pasakyti esąs moteris, kas neatitiks paso duomenų, kur užrašytas kaip vyras.

„Taip būtų teikiama klaidinga informacija. Kaip galime asmenį su vyriška išvaizda, pavarde ir vardu įvardyti kaip moterį, o ir statistiniai duomenys būtų netikslūs, jog tie žmonės įregistruoti pagal gimimo liudijime nurodytą lytį“, – tvirtino Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Valdas.

REKLAMA

Statistikos departamentas primena, jog tie, kas dar nesusirašė, gali užsukti į savo surašymo skyrius arba paskambinti internete nurodytais telefonais ir išsikviesti surašinėtojus.

Jiems bus mokama po du litus už pilnai užpildytą lapą, už dalinai – 50 centų. Už sugadintus lapus išskaičiuota nebus. Apmokėti žadėta ir transporto išlaidas.  Nors kuro kainos gerokai šoktelėjusios, o surašinėtojams, dirbantiems kaimo vietovėse arba užmiestyje, tekdavę pravažiuoti daugiau nei 50 km, mokama nuo 10 litų miesto vietovėje iki 19 litų kaimo vietovėje.

Su visais laikinais darbuotojais sudaryta darbo sutartis, išdalyti Sodros pažymėjimai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų