• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spartėjantys klimato pokyčiai Arktyje bei tirpstantis Grelandijos ledas iki 2100 metų jūrų lygį gali pakelti 1,6 metro, teigiama tarptautinėje ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Toks vandens kilimas, pralenkiantis visus ligšiolinius mokslinius skaičiavimus, keltų grėsmę regione nuo Bangladešo iki Floridos, žemai esančioms saloms ir miestams, tokiems kaip Londonas ar Šanchajus, praneša „Reuters“.

REKLAMA

„Pastarieji šešeri metai (iki 2010-ųjų) Arktyje buvo patys šilčiausi. Ateityje, iki 2100 metų, pasaulinis jūrų lygis, numanoma, kils nuo 0,9 iki 1,6 metro, o labiausiai prie to prisidės tirpstanti Arkties ir Grenlandijos ledo danga“, – teigia Osle įsikūrusi Arkties stebėjimo ir vertinimo programa, kurią remia šešių šalių Arkties taryba.

Prognozuojamas kilimas skaičiuojamas nuo 1990 metais buvusio lygio.

„Arkties ledynai ir Grenlandijos ledo danga 2003–2005 metais prie maždaug 3 milimetrais pakilusio pasaulinio jūrų lygio prisidėjo 40 proc.“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija paskutiniojoje didesnėje ataskaitoje 2007 metais tvirtino, kad pasaulio jūrų lygis iki 2100 metų pakils 18–59 centimetrais. Tačiau atliekant šiuos skaičiavimus neatsižvelgta į tai, kad ledo tirpimas poliariniuose regionuose gali spartėti.

„Nerimą kelia tai, kad naujausi moksliniai tyrimai skelbia apie daug smarkesnį jūrų lygio kilimą nei tikėjomės iki šiol“, – teigė Europos klimato komisarė Connie Hedegaard.

Arkties stebėjimo ir vertinimo programos tyrime, kuriame dalyvavo šimtai ekspertų, teigiama, kad esama ženklų, rodančių, jog klimato šiltėjimas spartėja. Pažymima, kad Arkties vandenyne po 30–40 metų vasaromis gali visiškai nebelikti ledo, o tai greičiau, nei prognozavo Jungtinių Tautų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažėjant saulės šviesą atspindintiems ledo ir sniego plotams, bus atidengiami vis didesni tamsaus vandens ar paviršiaus plotai. Šie plotai sugers dar daugiau saulės šilumos, taip paspartindami dar likusio ledo ir sniego tirpimą.

„Yra įrodymų, kad du Arkties kriosferos elementai – sniegas ir jūrų ledas – sąveikauja su klimato sistema ir spartina šilimą“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų