REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV paskelbė įtariamų „Al Qaeda“ lyderių sąrašą, dauguma jų, įskaitant Osamą Bin Ladeną, jau sučiupti arba nužudyti, bet iškilo ir naujų lyderių. Juos pristato BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Aymanas al-Zawahiri

Manoma, kad pagal profesiją chirurgas A. al Zawahiri, padėjęs įkurti Egipto islamo džihado kovotojų grupuotę, pakeis žuvusį O. bin Ladeną ir taps „Al Qaeda“ lyderiu. A. al Zawahiri yra antras JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) labiausiai ieškomų teroristų sąraše.

REKLAMA

Aymanas al-Zawahiri (SCANPIX nuotr.)Aymanas al-Zawahiri (SCANPIX nuotr.)

Buvo manoma, kad, kaip ir O. bin Ladenas, A. al Zawahiri slepiasi Afganistano ir Pakistano pasienyje. Tačiau po O. bin Ladeno nužudymo operacijos, surengtos Abotabado mieste netoli Pakistano sostinės Islamabado, imta tuo abejoti.

A. al Zawahiri ilgą laiką buvo „Al Qaeda“ atstovas, nuo 2003-iųjų ne kartą matytas vaizdo ir girdėtas garso įrašuose. Pastarąjį kartą jis pasirodė 2011-ųjų balandį, kai grupuotė siekė pritraukti daugiau musulmonų iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

Abu Yahya al-Libi

Manoma, kad prieš tapdamas O. bin Ladeno sąjungininku jis buvo Libijos islamo kovotojų grupuotės narys. Pastaraisiais metais A. Y. al-Libi pasižymėjo kaip pagrindinis „Al Qaeda“ ideologas ir buvo dažniausiai vaizdo įrašuose matomas grupuotės narys.

Abu Yahya al-Libi (SCANPIX nuotr.)Abu Yahya al-Libi (SCANPIX nuotr.)

Jis teigia, kad 2002-asiais jį sučiupo Pakistano pajėgos ir išsiuntė į JAV karinę oro bazę Barame, Afganistane, iš kurios jis 2005-aisiais pabėgo kartu su trimis kitais „Al Qaeda“ nariais.

„Al Qaeda“ A. Y. al-Libį vadina mūšio vadu Afganistane, nors jis pats save daugelyje vaizdo įrašų vadina teologijos mokytoju ir yra ne kartą kalbėjęs apie įvairias grupuotei svarbias globalias problemas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Khalidas al-Habibas

JAV kariuomenės pareigūnai mano, kad jis prižiūri „Al Qaeda“ „vidaus“ operacijas Afganistane ir Šiaurės Pakistane. K. al Habibas gali naudotis ne savo vardu. Pasak kai kurių tyrėjų, vienas iš jo pseudonimų gali būti Khalidas al-Harbis.

Adnanas el Shukrijumahas

FTB duomenimis, 2010-aisiais A. el Shukrijumahas tapo „Al Qaeda“ „išorės operacijų tarybos“ vadovu. Jis daugiau nei 15 metų gyveno JAV. Tai pirmas kartas, kai lyderis, gerai pažįstantis Amerikos visuomenę, tapo atsakingas už grupuotės išpuolių už Afganistano ribų planavimą. Eidamas tokias pareigas jis turi dažnai susisiekti su „Al Qaedos“ vadovybe ir dėl to yra didelė tikimybė, kad jis bus greitai sučiuptas arba nužudytas.

A. el Shukrijumahas gimė Saudo Arabijoje ir su savo tėvu, musulmonų dvasininku, persikėlė į JAV šiam gavus darbą mečetėje Brukline.

20-ojo amžiaus pabaigoje A. el Shukrijumahas nusprendė, kad privalo dalyvauti džihade ir išvyko į apmokymo stovyklas Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų