REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Robertas Rowlandas Smithas (Robertas Roulandas Smitas) – britų filosofas, dėstytojas ir konsultantas. Akademinių studijų apie J. Derrida ir S. Freudą autorius, dabar yra atsidėjęs filosofijos populiarinimui – rašo knygas ir straipsnius apie jos taikymą kasdieniame gyvenime, laikraštyje „The Sunday Times“ turi savo skiltį, skirtą moralės klausimams, yra nuolatinis BBC televizijos ir radijo laidų dalyvis. Daugelį metų praleidęs Oksforde, dirbęs Prancūzijoje, JAV, Norvegijoje, R. R. Smithas grįžo į gimtąjį Londoną ir gyvena čia su žmona ir trimis dukterimis.

REKLAMA
REKLAMA

Robert Rowland Smith. Pusryčiai su Sokratu: kasdienio gyvenimo filosofija. Iš anglų kalbos vertė Ona Daukšienė. – Vilnius: Tyto alba, 2011. – 231 p.

REKLAMA

Filosofija, kaip mokslas, ne vienam iš mūsų atrodo sunkiai suprantamas ir nutolęs nuo kasdienio gyvenimo. Šiai nuostatai paneigti ir skirta knyga „Pusryčiai su Sokratu: kasdienio gyvenimo filosofija“. Joje kasdienio gyvenimo reiškiniai iliustruojami filosofijos dėsniais ir atvirkščiai.

Autorius nuosekliai veda mus per įprastą dienotvarkę, pradedant rytmetiniu kėlimusi iš miego, per prausimąsi, pusryčiavimą, vykimą į darbą ir t. t., iki pat ruošimosi nakties miegui. Apie kiekvieną šių dienotvarkės etapų yra ką nors pasakę didieji pasaulio mąstytojai: jų mintys ir pateikiamos knygoje. Šioje pavalandžiui išdėstytoje vienos gyvenimo dienos išklotinėje randame ir Lukrecijaus paaiškinimą, kodėl geriau „būti nepasiruošus“, ir Emersono patarimus dėl atostogų planavimo, ir Jungo įžvalgas apie sapnus, ir Millio mintis apie sprukimą iš darbo, ir ką apie seksą yra pasakęs Aristofanas. Remdamasis filosofijos, literatūros, politikos, psichologijos pavyzdžiais autorius parodo, kaip, vadovaujantis pažangiausiais žmonijos pasiekimais, galima pagerinti gyvenimo kokybę – filosofiškai, bet linksmai pažiūrėti į kievieną, net įprasčiausią savo veiksmą ar kasdienybės akimirką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų