REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos verslininkus reketuoja lietuviai

Italijoje sulaikyta lietuvė, su vyru reketavusi vietinį verslininką. Tai jau ne pirmas kartas, kai emigrantai iš Lietuvos skriaudžia pasiturinčius italus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulietė Sandra Balniūtė (28 m.) su italu Valteriu Vaca (43 m.) susipažino prieš keletą metų dirbdama modeliu. Dailių formų šviesiapalaukė iškart krito galantiškam italui į akį, o ir pati neliko jam abejinga. Ilgai nedelsdami jiedu nutarė susituokti.

REKLAMA

Vis dėlto vestuvės neįvyko, nes likus porai dienų iki ceremonijos abu sužadėtiniai po kruopštaus tyrimo ir ilgo sekimo buvo sulaikyti Italijos policijos. Jųdviejų automobilyje rasta beveik 100 gramų kokaino, suskirstyto į mažesnes dozes. Ten pat aptikta didelė suma pinigų ir nei vienam iš sužadėtinių nepriklausanti čekių knygelė.

Italijos spauda tąkart aprašė, kaip į vestuves iš Vilniaus atvykę S. Balniūtės artimieji naktį praleido oro uosto laukiamajame, mat niekas neatvažiavo jų pasitikti – S. Balniūtę bei V. Vacą tuo metu jau tardė karabinieriai. Vestuvių dieną sužadėtiniai taip pat praleido už grotų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tada, prieš 3 metus, S. Balniūtei kalėjimo išvengti pavyko – V. Vaca prisiėmė kaltę dėl kvaišalų ir įtikino policiją, kad jo būsimoji žmona apie gabenamus narkotikus nė neįtarusi. Taigi lietuvė už grotų praleido vos keletą parų ir buvo paleista. Įkalinimo bausmė namų areštu netrukus buvo pakeista ir jos sužadėtiniui. Po kiek laiko jiedu susituokė.

Reikalavo pinigų

Kartą pabuvus už grotų retam norisi ten sugrįžti, bet atrodo, jog susidūrimas su teisėsauga S. Balniūtės bei V. Vacos nepamokė. Abu netrukus nutarė praturtėti... reketuodami Sardinijos miestelio Sant Ana Arezio viešbučio „Le Palme“ direktorių Enriką Tolą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nutarę tapti reketininkais, italas su lietuve pirmiausiai pasirinko auką, o tada sugalvojo sumą – 250 000 eurų (862 000 litų). Tiek sutuoktiniams atseit privalėjęs sumokėti verslininkas, kad galėtų toliau ramiai, niekieno netrukdomas dirbti. Iš pradžių E. Tola nė nesileido su reketininkų porele į šnekas, tačiau jiedu nesiliovė lankęsi jo viešbutyje ir reikalavę pinigų. S. Balniūtė bei V. Vaca davė suprasti, kad anksčiau ar vėliau teksią mokėti už kažkokius nuostolius, kurių direktorius neva pridaręs vadovaudamas viešbučiui.

REKLAMA

Galiausiai pavargęs nuo vis dažnėjančių reketininkų apsilankymų, E. Tola nutarė kreiptis į policininkus. Šie pasiūlė šiek tiek pasiderėjus sutikti su nusikaltėlių reikalavimais, o tada jau ketino abu sučiupti.

Kai verslininkas pasiskundė neturintis reikalaujamos sumos, italas su lietuve nusileido iki 20 000 eurų. Tiesa, dar pareikalavo, kad E. Tola apmokėtų visas vieno telefono numerio pokalbių išlaidas, o duoklę leido mokėti dalimis. Į viešbutį „Le Palme“ atsiimti pirmosios dalies pinigų – 3000 eurų – atvykę atsiimti sutuoktiniai buvo sučiupti čia jau laukiančių policininkų.

REKLAMA

Italas ir lietuvė atsidūrė už grotų, o netrukus turėtų prasidėti jų teismas. Abu išsijuosę neigia savo kaltę ir tikina, esą iš verslininko reikalavę ne duoklės, o skolos. Girdi, E. Tola buvęs jiedviem skolingas didelę sumą, tačiau nežinodami, kaip susigrąžinti pinigus, turėję griebtis drastiškesnių priemonių ir „paspausti“ nepaklusnų skolininką. Beje, S. Balniūtė kalėjimo vėl gali išvengti – ji jau paleista į laisvę, nes laukiasi kūdikio.

Apmokestino aikšteles

Šis atvejis ne pirmasis, kai lietuviai reketuoja Italijos verslininkus. Prieš keletą metų Stanislovas Janušauskas (55 m.) Italijos policijos buvo sučiuptas, kai bandė „apmokestinti“ automobilių savininkus stovėjimo aikštelėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už vadinamąjį automobilio pasaugojimą pietų Italijoje dažnai tenka susimokėti reketininkams, tik šia nusikalstama veika dažniausiai verčiasi vietinės „Camorros“ mafijos klanai. Na o S. Janušauskas irgi nutarė prasigyventi iš reketo. Taigi į Kampanijos regione San Marko Evandželistos miestelyje esančią žaislų parduotuvę įsiveržę trys įtartinos išvaizdos tipai pagrasino apsipirkinėjantiems žmonėms, jog iš aikštelės niekas neišvažiuosią, kol nesumokėsią už automobilių „pasaugojimą“.

Tačiau parduotuvės klientai nepabūgo ir pranešė policijai. Buvo surengtos nusikaltėlių gaudynės, o juos sučiupus paaiškėjo, kad du reketininkai yra kelis kartus teisti italai, o trečiasis – minėtas S. Janušauskas iš Lietuvos. Visi nevykėliai reketininkai buvo nuteisti kalėti.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų