REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne veltui balandį, kai atgimusi gamta džiugina ir ramina, net du kartus minimos triukšmo prevencijai skirtos dienos – Tarptautinė kovos su triukšmu ir Tarptautinė triukšmo suvokimo diena.

REKLAMA
REKLAMA

Kad normalų gyvenimą gali sugadinti už lango ar už sienos keliamas didžiulis triukšmas, žino ne vienas panevėžietis. Nuo triukšmingų kaimynų, greta namų esančių įmonių, prekybos centrų, judrių gatvių kenčiantys žmonės skundžiasi prastėjančia sveikata, pašlijusia klausa, nervų sistema.

REKLAMA

Ne visada kenčia tyliai

„Triukšmo suvokimo diena minima ne šiaip sau. Kiekvienais metais paskutinį balandžio mėnesio trečiadienį dar kartą bandoma atkreipti visuomenės dėmesį į visiems aktualią triukšmo problemą ir skatinti tylesnių namų, tylesnių ugdymo įstaigų bei tylesnės poilsio aplinkos sukūrimą“, – sako Panevėžio visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Vilda Bajoriūnienė.

Dėl triukšmo kenčiantys žmonės ne kartą kreipėsi į Visuomenės sveikatos centrą, prašydami pagalbos. Per praėjusius metus, pasak V. Bajoriūnienės, Panevėžio visuomenės sveikatos centras, vykdydamas valstybinę visuomenės sveikatos operatyviąją kontrolę, išnagrinėjo 33 asmenų skundus, kurių beveik trečdalis buvo susiję su triukšmu.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio mieste dėl triukšmo skundėsi devyni žmonės. „Šiemet per keturis pirmuosius mėnesius jau gavome šešis skundus. Tai rodo, kad triukšmo problemos nemažėja“, – sako vyresnioji specialistė.

Viršija visas ribas

Daugiausia asmenys skundžiasi dėl šalia namų esančių įmonių veiklos ar jų įrenginių keliamo triukšmo. Kontrolės metu nustatyta, kad beveik pusė išnagrinėtų skundų dėl triukšmo šaltinių keliamo akustinio triukšmo buvo pagrįsti.

„Pažeidėjai buvo įpareigoti nedelsiant taikyti triukšmo mažinimo priemones ir pasiekti, kad akustinio triukšmo lygis sumažėtų iki leidžiamų ribinių dydžių. Lietuvos higienos norma nustato triukšmo ribinius dydžius gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje ir taikoma, vertinant triukšmo poveikį visuomenės sveikatai“, – sako V. Bajoriūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai žmonės kenčia dėl greta namų esančių parduotuvių ar prekybos centrų keliamo triukšmo. Kraunamos prekės, urzgiantys ventiliatoriai, nuolat važinėjantys krovininiai automobiliai.

Ne mažiau kenčiama ir nuo įmonių veiklos keliamo triukšmo.

Visuomeninės sveikatos centro vyriausioji specialistė sako, jog triukšmas veikia ne tik darbe ar namuose, bet ir rekreacinėje aplinkoje. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad dėl triukšmo pažeidžiama klausa, sunku susikalbėti, sutrinka miegas bei fiziologinės funkcijos. Triukšmas neigiamai veikia žmonių protą, atsiranda socialinių ir žmonių elgsenos pakitimų, žmogus tampa dirglus ir net agresyvus.

REKLAMA

„Siekdami sumažinti triukšmą aplinkoje, susimąstykime, kaip kiekvienas mūsų galime prie to prisidėti. Triukšmaujančiam kaimynui mandagiai paaiškinkite, kad kenčiate nuo jo keliamo triukšmo. Jei triukšmas vargina dėl blogos būsto garso izoliacijos, pagerinkite ją. Dėl kaimynų keliamo triukšmo kreipkitės į namo bendriją ar seniūniją, o jeigu triukšmas kyla po 22 valandos, kvieskite policijos pareigūnus“, – sako Visuomenės sveikatos centro vyresnioji specialistė.

Higienos norma įpareigoja užtikrinti gyventojų ramybę nuo 22 valandos vakaro iki 6 valandos ryto.

REKLAMA

Specialistai primena, kad nuo transporto triukšmo gali apsaugoti nauji, gerą garso izoliaciją turintys langai.

Groja ir remontuoja

O štai nuo itin triukšmingų kaimynų apsisaugoti būna ypač sunku, prireikia net policijos pagalbos.

Kaip teigia Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Eugenijus Venskevičius, raminti triukšmaujančių daugiabučių gyventojų policija kviečiama labai dažnai. Dažniausia triukšmo priežastis – garsiai leidžiama muzika. „Kai visu įmanomu garsu paleidžiami „bumčikai“, kaimynams ištverti būna labai sunku“, – iš patirties žino policijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsiai leisti muzikos nebegalima nuo 18 valandos. Po 18 valandos ypač didelis, normas viršijantis garsas vadinamas vakariniu triukšmu. Jo kėlėjai taip pat baudžiami.

Naktinis triukšmas prasideda nuo 22 valandos.

Atėję pas garsiai muzikos klausančius žmones policijos pareigūnai juos pirmiausia įspėja, jeigu nepadeda, rašomas protokolas, ir pažeidėjui gali būti skirta bauda iki 400 litų. Pakartotinai padarius tokį pažeidimą, bauda gali išaugti net iki tūkstančio litų.

„Ne vieną iš menkų pajamų gyvenantį arba visai jų negaunantį žmogų gražiuoju įtikinėjome, kad neklausytų taip garsiai muzikos – juk baudą teks mokėti didelę. „O ką aš padarysiu, – atsakydavo, – labai mėgstu muzikytę“, – pasakoja Prevencijos poskyrio viršininkas.

REKLAMA

Daugiau kaip 80 procentų policijos iškvietimų dėl triukšmo priežastis – garsi muzika. Prie jos dažniausiai prisideda ir alkoholis.

Daug triukšmo kyla ir remontuojant butus.

„Aišku, remontą reikia daryti, tačiau geriausia, kai darbų laikas suderinamas su laiptinės kaimynais, kai nedirbama naktimis“, – sakė E. Venskevičius. Jis atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais gerokai sumažėjo iškvietimų pas triukšmingus lėbautojus. Mažiau daugiabučiuose gyvena šeimų, nuolat girtaujančių ir visa gerkle dainas plėšiančių. O štai pas garsiai besišnekučiuojančias kompanijas policijai tenka važiuoti. „Neseniai neapsikentę nesibaigiančio šūkaliojimo žmonės iškvietė policiją. Pasirodo, linksma kompanija pusę nakties žaidė stalo žaidimus“, – pasakojo viršininkas.

Vitalija Jalianiauskienė

Panevėžio balsas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų