REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liaudies buities muziejuje baigiami atstatyti Aristavėlės dvaro rūmai savo architektūra ir detalėmis žavi restauratorius.Anot jų, pastatą prieš kelis šimtus metų projektavo ir statė aukščiausios klasės meistrai, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 1773 metais Kėdainių rajone statyti Aristavėlės dvaro rūmai – vieninteliai išlikę to meto mediniai rūmai Lietuvos teritorijoje. Apie garsios Medekšų giminės iki Antrojo pasaulinio karo valdytus rūmus sklinda legendos – esą viename iš kaminų per 1863-ųjų sukilimą slėpėsi septyni vyrai, o laukdamas paties Napoleono, šeimininkas padaręs remontą – sovietmečiu rasta sieninės tapybos likučių.

REKLAMA

„Visos lubos ištapytos ant storo maišinio audeklo. Ten ištapyti zodiako ženklai, piešiniai senovinės karinės atributikos tema. Jei likimas bus palankus, tikimės atstatyti“, – kalbėjo Lietuvos liaudies buities muziejaus direktoriaus pavaduotojas Eligijus Juvencijus Morkūnas.

Pokariu rūmuose gyveno kolūkiečiai ir tik 1987 metais apleista baroko vertybė perkelta į Lietuvos liaudies buities muziejų.

Po 23 metų rūmus ėmęsi atstatyti restauratoriai negaili pagyrų to meto meistrams, o tokių stogo konstrukcijų sako dar nematę. Esą jis toks tvirtas, kad didžiausi uraganai nebaisūs. Dabar stogas dengiamas keturiais drebulės skiedrų sluoksniais.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai protinga, sudėtinga konstrukcija, sugalvota profesionalaus architekto,   ne šiaip sau kaimo statytojo ir atlikta gerų meistrų, kadangi visi mazgai kruopščiai atlikti, be jokių vinių, be jokių metalinių sujungimų, vien su mediena. Tai ilgaamžiškumas“, – sakė įmonės „Restauracija“ gamybos direktorius Tadeušas Stefanovičius.

Anot architekto, dvare buvusi nemaža parketu išklota salė, virtuvės ir tarnų patalpos, keli miegamieji, koplytėlė. Išlikę mažiau kaip pusė autentiškų detalių.

„Matosi varčių tvirtinimo žymės, pagal tai atkūrėme senųjų barokinių langų sudalinimą. Tai reiškia, kad buvo dviejų varčių langai, o dauguma pastato langų yra klasicistiniai, visiškai kitokio tipo, su vienu viršutiniu langu ir dviem varčiom. Tokios ištisai įdomios detalės lenda iš pastato elementų“, – pasakojo architektas Ruslanas Aranauskas.

Aristavėlės dvaro rūmai maždaug dvejus metus bus tušti, nes medis turi susistovėti. Rūmai atstatomi ir aplinka tvarkoma gavus Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos paramą – beveik 2 mln. litų.

Jūratė Anilionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų