REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsigaunantis pasaulio ekonominis aktyvumas kelia metalų, ypač pramoninių, paklausą. O tai, žinoma, lemia jų brangimą.Rinkų analitikų teigimu, daugelio metalų kainos jau beveik pasiekusios visų laikų aukštumas ir, prognozuoja, kils ir toliau, tik jau švelniai.

REKLAMA
REKLAMA

Kelerius pastaruosius metus pasaulinė metalų rinka smarkiai bangavo. Sunkiausi laikai jai, anot ekspertų, buvo 2008-ųjų pabaiga-2009-ieji, kai krizė smogė visai pramonei ir metalo beveik nereikėjo, smarkiai krito ir jo kainos.

REKLAMA

Bet pernai padėtis iš esmės pasikeitė – metalų paklausa ėmė sparčiai augti, šoktelėjo ir kainos. Be to, metalus brangina ir jų pasiūlos trūkumas, atsiradęs dėl stringančios gamybos telkiniuose.

„Šiuo metu paklausūs, sakyčiau, yra vos ne visi metalai, ypač pramoniniai. Tai varis, aliuminis, cinkas, švinas. Visų jų kainos per I ketvirtį augo, stipriai augo. Palyginus su pernai ar užpernai, kainos kai kurių metalų yra pakilusios netgi virš 100 proc.“, – teigia banko „Finasta“ Kapitalo rinkų departamento analitikas Tadas Poviliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkų teigimu, bet kokia ekstremalesnė situacija pasaulyje, kaip pvz., katastrofa Japonijoje, turi įtakos metalų rinkai. Tad nors ji ir atsigauna, stabilumo dar trūksta.

„Prieš kelerius metus kainų bangavimas buvo ganėtinai lengvas – kainos padidėja, po to, lengvas pakyla ir po to smukteli. Dabar – šuoliukai didžiuliai. Sakykime, jeigu kažkas įvyksta, tai gali kaina užaugti iki 1000 Lt, o po mėnesio ir kristi iki 500 Lt“, – teigia „Kuusakoski“ rinkodaros direktorius Viktoras Kišūnas.

Daugiausiai metalų suvartoja Kinijos rinka. Jų paklausa auga ir JAV bei Vakarų Europos valstybėse, kurių ekonomikos lipa iš duobės.

Ekspertai prognozuoja, kad augantys valstybių ūkiai ir toliau didins metalo vartojimą, o tuo pačiu ir jo kainas. Tik brangimas esą turėtų būti jau švelnesnis nei iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų